25 aprilie 2024
ActualitateProtest pentru preluarea izvoarelor minerale din Slanic Moldova în domeniul public

trei dintre izvoare vor fi scoase astazi la licitatie, iar Primaria va participa si ea

Protest pentru preluarea izvoarelor minerale din Slanic Moldova în domeniul public

Câteva sute de locuitori ai orasului Slanic Moldova au manifestat duminica, 30 octombrie, in centrul statiunii si au solicitat ca regimul de proprietate al izvoarelor minerale, principala zestre naturala a zonei, sa intre in normalitate.

Ei cred ca normalitate inseamna ca izvoarele sa revina in proprietate publica, nu privata asa cum sunt acum, preluate de firma Flora din localitate.

Societatea a intrat, insa, in insolventa, iar trei izvoare, „300 de scari”, Sonda 2 si Izvorul 3 au fost scoase la licitatie, care se va tine astazi, 31 octombrie.



De aceste active este interesata si Unitatea Administrativ-Teritoriala a orasului Slanic Moldova, iar Primaria a anuntat ca va participa la licitatie.

Manifestarea de duminica a adunat locuitorii orasului constienti ca bunuri care au fost cândva ale comunitatii trebuie sa revina la comunitate.

Intr-o postare facuta zilele trecute pe pagina de Facebook a institutiei pe care o conduce, primarul Gheorghe Baciu si-a exprimat transant pozitia si sentimentele fata de modul în care au fost preluate izvoarele si, evident, terenurile aferente si fata de modul în care cei care au directa nevoie de apele minerale din Slanic nu ar mai putea beneficia de proprietatile lor curative, pentru ca se invoca „dreptul de proprietate”.

De mai multe ori izvoarele au fost oprite, inclusiv de actualul proprietar. Si acum doua dintre ele sunt oprite.

„Inca din 2004 – spune si fostul primar al orasului, Andrei Serban – se punea problema normalizarii situatiei izvoarelor. Când am juns primar, am donat Primariei intreaga zona a izvoarelor, pe care o detinea societatea Perla Moldovei.

Adica zona pietonala, pentru ca izvoarele inseamna licenta de exploatare netransmisibila, de la ANRM. Scopul era ca niciodata cineva din afara sa nu poata impune taxa pe trecerea prin zona. Ulterior, prin proiect european, zona a fost modernizata, iar cei de la Perla au investit si ei in sistemele de captare a apelor si aducerea lor la robinetul fiecarui izvor.

Pe banii lor, vreo 800 de milioane de lei. Dar, a aparut o trupa de afaceristi, care au executat societatea Perla si au luat izvoarele, prin firma Flora, care acum este in insolventa. Acum lumea protesteaza, dar oamenii sunt manipulati.

Pe pagina mea de Facebook am aratat inclusiv documente doveditoare ca Perla a investit la izvoare 10,6 miliarde de lei vechi in total.”

Actualul primar spune ca daca Primaria nu va putea prelua izvoarele, atunci va proceda la o expropiere in interes public a terenurilor cu izvoare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri