– zeci de camioane de mare tonaj aproape ca au blocat DN 11, intre Bacau si Onesti, rulând cu viteze mici de pâna la 30 la ora – in felul acesta, transportatorii si-au aratat nemultumirea fata de scumpirea exagerata a politelor RCA

Transportatori din tot judetul au protestat, luni, in semn de nemultumire fata de cresterea exagerata a politelor de asigurare auto obligatorie RCA.

Astfel, incepând cu ora 10,00, aproape 100 de camioane de mare tonaj apartinând firmelor de transport auto bacauane au pornit simultan de la Onesti si Bacau, urmând a se intâlni undeva la mijlocul parcursului.

FOTO: Ovidiu Ciprian
FOTO: Ovidiu Ciprian

„Este un mars in semn de protest fata de de preturile crescute la RCA, exorbitante, as putea spune. Platim de zece ori mai mult fata de preturile din 2010. De exemplu, acum, o asigurare la un cap tractor, deci nu la un ansamblu complet, a ajuns la 22.000 de lei pe an, in contextul in care in celelalte state din Europa, asigurarea RCA costa maximum 2.000 – 2.500 de euro.

Avem cele mai mari asigurari din UE, cele mai mari accize la carburanti si, efectiv, ne-a ajuns cutitul la os, nu mai putem supravietui”, a declarat Razvan Dan, administrator la firma de transport Licurici Impex din Onesti. Politia judeteana a fost imediat alertata de protestul spontan al transportatorilor si a trimis imediat echipaje de la Rutiera care, initial, au incercat sa le opreasca coloana de masini, undeva in zona localitatii Sanduleni.

Din fericire, pentru a nu escalada protestele, cele doua parti au ajuns la un consens prin care coloana de masini sa-si poata continua parcursul pâna in Bacau. Toate vehiculele implicate in marsul de protest, printre care se aflau si camioane de la Luptrans, Dedeman, Licurici, Romdyl Spedition Sarata, Martinef, Boris Trans Margineni, MaryTrans Bratila, Vitrans s.a. aveau lipite pe parbrize afise cu mesajul „Protest RCA”, unele arborând, totodata, pânze pe care erau scrise mesaje de genul „Ruinarea Camionagiilor de catre ASF” (RCA) sau „Nu vrem RCA de lux”.

Ritmul de cel mult 30 kilometri la ora i-a enervat pe unii soferi aflati in graba pe traseul Onesti-Bacau sau invers, insa cei mai multi s-au aratat solidari cu actiunea transportatorilor, in conditiile in care scumpirile repetate ale asigurarilor auto obligatorii i-au afectat inclusiv pe proprietarii de autoturisme.

Prin urmare, soferii aflati in masinile proprietate proprie au aplaudat, au claxonat la unison cu camionagii, fluturându-le, in semn de prietenie, mâinile si vociferând neortodox la adresa Autoritatii de Supraveghere Financiara.

FOTO: Alexandru Alex‎ / Facebook
FOTO: Alexandru Alex‎ / Facebook

La intrarea in Bacau, unde erau asteptate de mai multe echipaje de politie, aproape de sensul giratoriu cu MIG-ul in centru, camioanele s-au deplasat cu viteza redusa la 10 km pe ora, cu avariile aprinse si claxonând intens, pâna in apropiere de penitenciar, aici protestul luând astfel sfârsit.

Urmeaza ca, saptamâna aceasta, reprezentantii transportatorilor sa poarte o discutie cu guvernantii, pe lânga cele doua deja avute, iar in cazul in care nici de data aceasta nu vor avea niciun fel de reactie din partea autoritatilor statului, protestatarii pregatesc, pentru data de 15 septembrie, un protest de amploare la nivelul intregii tari prin care, efectiv, toate caile rutiere vor fi blocate.

Este de asteptat ca, de aceasta data, sa subscrie protestului toti posesorii de autovehicule, de la persoane fizice sub 30 de ani care, in prezent, platesc pentru polita RCA intre 1.200 si 1.400 de lei/an (daca nu au avut daune) pâna la taximetristi care ajung sa plateasca anual in jur de 1.800 – 2.000 lei pentru o polita auto obligatorie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Dar ce vina au ceilalti participanti la trafic care au suportat protestul? Au vrut camionagii sa arate ca au c…ie? Atunci sa mearga in birou la prefect, cu camioane cu tot. Si sa nu uite ca liderii sindicalisti ii storc de bani pentru propriul interes, nu al breslei. Ceilalti soferi de pe drumul ala infernal Bacau-Onesti nu au nicio vina. De ce nu protestati pentru starea drumurilor, corectitudinea pamantului ce sunteti?!

  2. Bai nene,daca ar fi sa protestam pt orice problema din tara asta n_am mai avea nimic de facut.Asta cu RCA_ul e chiar din cale afara,ajungi in 3 ani sa platesti pretul camionului.Da cu. Ingusti ca voi nu o sa se schimbe nimic.poate in rau

  3. Luni am cumpoarat un fiat punto cu 1700 ron la care au calculat azi 1545 ron RCA WTF pentru o masina cu motor de 1.108 masa totala de 700kg WTF cu merge prin rca trebuie sa recumpar masina anual ???

LĂSAȚI UN MESAJ