Doar la Judecatoria Moinesti se protesteaza prin reducerea activitatii / foto: Ioan Bisca

Zeci de instante si parchete din tara s-au reunit in adunari generale pentru a stabili sub ce forma vor protesta fata de masurile luate de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, printre care si discriminarile salariale in rândul magistratilor, odata cu modificarea legislatiei privind salarizarea in sistemul bugetar. Pâna la aceasta data, doar doua instante din judetul Bacau si-au manifestat nemultumirile. Insa numai una protesteaza.

Judecatorii si procurorii vor demisia ministrului Raluca Pruna si cer Guvernului sa adopte Memorandumul privind Justitia, document ce cuprinde un set de 17 revendicari. Cel mai important punct este legat de inechitatile salariale din sistemul justitiei si modul discretionar in care sunt facute schemele de personal din instante si parchete. In acelasi timp, judecatorii si procurorii au facut apel la Consiliul Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict intre puterile statului.

In contextul in care increderea in justitie a scazut cu 13 la suta intr-un an, magistratii cer asigurarea unei independente reale a justitiei, fara niciun fel de influente, dar si suport financiar, logistic si uman suficient pentru o justitie eficienta. O alta nemultumire este legata de conditiile de munca din sistemul judiciar. Magistratii reclama lipsa din multe instante si parchete a spatiilor proprii pentru magistrati si personalul auxiliar, precum si folosirea unor aparaturi uzate fizic si moral. In memorandum se vorbeste si despre legislatia incoerenta (salarizare, taxa auto/timbru de mediu) care a condus la zeci de mii de litigii, cu cheltuieli mari si pentru oameni, si pentru stat.

PUBLICITATE

La nivelul Curtii de Apel Bacau, nu s-a intrunit Adunarea Generala pentru a dezbate acest conflict, deci nu se pune problema vreunei forme de protest. Conducerea Tribunalului Bacau a transmis un comunicat de presa in care anunta ca Adunarea Generala a judecatorilor de la nivelul instantei a adoptat atât Memorandumul privind Justitia, cât si Memoriul adresat Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea ordonantei de salarizare in sistemul bugetar, modificata recent.

Protestul declansat de aceasta instanta este unul pasnic, practic vorbim de doua masuri adoptate – sa se solicite CSM sa ceara Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict de interese intre puterea executiva si cea judecatoreasca si, de asemenea, sa fie afisat, la fiecare sala de sedinta, protestul judecatorilor din cadrul Tribunalului Bacau. Activitatea nu va fi insa afectata. Judecatoria Moinesti este singura instanta din judet care a decis sa judece doar cauzele urgente (cu arestati, masuri preventive), incepând de ieri pe o perioada nedeterminata.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ