29 martie 2024
ContrasensPropaganda contra manipulare

Propaganda contra manipulare

In ajunul convorbirilor de pace de la Minsk, s-a pus gaz de foc. Retelele de socializare au inceput sa duduie, se dadeau like-uri si share la articole vechi si noi, totul cu scopul de a se induce ideea ca razboiul e inevitabil, vin rusii peste noi. Sau peste ei.

Avem experienta alegerilor prezidentiale, când Facebook-ul a fost folosit ca arma politica, deci, putem recunoaste când se produc schimbari in matrixul retelei.

Avalansa de informatii cu privire la iminenta conflictului, pozitionarea argumentelor astfel incât sa induca ideea ca agresiunea va fi realizata de Rusia, coroborarea unor fapte si informatii mai vechi care au fost readuse in actualitate, ne indica faptul ca asistam la o manipulare in masa, deloc diferita de altele de acelasi gen practicate in ultima perioada.

Un amanunt nu lipsit de relevanta este diseminarea argumentului “Putin este nebun, are grave probleme psihice”, argument care ne aminteste de invazia Irakului (“Saddam este nebun”).

Ar fi amuzant daca nu ar fi tragic sa vezi cum presa occidentala numeste “propaganda” actiunile mass-media rusesti, in vreme ce posturile vestice filtreaza informatiile astfel incât sa se potriveasca politicii duse de autoritatile nationale.

Un lucru este clar: ne aflam in mijlocul unui razboi informational, fiecare parte dorind sa ne inoculeze propria viziune asupra evenimentelor.

In lipsa unor relatari obiective a ceee ce se intâmpla pe teren sau a ceea ce intentioneaza sa faca liderii partilor aflate in conflict, singurul lucru pe care il stim cu siguranta este ca nu stim nimic.

A ne lasa purtati de emotii reprezinta cea mai mare greseala; cine nu crede, sa-si aminteasca de episodul cu bebelusii ucisi de soldatii irakieni in Kuweit, episod care s-a dovedit a fi o mistificare menita sa manipuleze opinia publica.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri