– interviu cu primarul comunei Magura, Iordache Costras (PNL)

– Cine este noul primar al comunei Magura? Nu sunteti strain de administratia locala si nici la inceput de drum.
– Sunt la finalul mandatului de viceprimar, la inceputul celui de primar. Ma numesc Iordache Costras, am 48 de ani, sunt nascut in comuna Magura, locuiesc aici cu familia mea, am doi copii, Corina si Bogdan. Daca m-au votat cetatenii, m-au votat si pentru acest lucru, pentru ca sunt magurean get-beget, m-am nascut si am crescut aici, sub ochii lor.

– Cum ati caracteriza campania electorala care tocmai s-a incheiat?
– A fost o campanie grea. N-a fost o campanie curata, s-a mers mult pe denigrari, de prea putine ori candidatii au vorbit despre ceea ce vor sa faca, proiecte spre binele comunitatii pe care voiau sa o pastoreasca.

– Care sunt primele doleante prezentate de cetateni, in cadrul discutiilor din campanie?
– In primul rând, isi doresc finalizarea proiectelor deja incepute, asfaltul pe vale si rigolele. Vorbim de Magura. Iar in Crihan si Sohodol apa si canalizarea, care vor fi prioritatea numarul unu a administratiei 2016-2020. Totodata, cele mai multe observatii au vizat reorganizarea primariei, sa fie regândita in interesul cetatenilor. Sistemul actual nu mai corespunde nevoilor lor. Nu avem personal suficient, trebuie utilarea primariei cu calculatoare performante, tot ce este necesar ca timpul de asteptare sa fie mai scurt, sa fim optimi in relatia cu oamenii.

– Vedeti importanta colaborarea cu primariile din jur pentru a atrage fonduri?
– Facem parte din GAL-ul Plaiurile Bistritei pe care vrem sa-l reactivam si sa vedem ce se poate face pentru atragere de fonduri pentru dotarea primariei cu utilaje pentru gospodarirea comunei. Intentionez in perioada imediat urmatoare, odata cu investirea, sa infiintam serviciul de gospodarire comunala, sa avem angajati oameni si sa achizitionam utilaje.

– Aveti un specialist in primarie cu experienta in atragerea fondurilor europene?
– Nu, intentionam sa creem un compartiment si sa angajam o persoana cu experienta, cu un CV bogat. Vrem sa atragem fonduri, cât se mai poate pâna in 2020. Avem proiecte pregatite pentru depunere: unul este pentru apa si canal in Sohodol si Crihan – au fost declarate neeligibile, dar le vom lua din nou in lucru si le vom redepune pentru ca nu s-a incheiat sesiunea de finantare.

– De ce mai au nevoie cetatenii din Magura?
– Vor lucruri de stricta necesitate. Au copii, vor locuri de joaca, un teren de agrement, un parc, statii de autobuz, lucruri mici. Un alt lucru important este regularizarea pârâului Negel, pe care il avem in plan curând. Am fost deja la Administratia de Apa si vom actiona in comun pentru regularizarea pârâului pe o portiune de doi kilometri. Sa vedem in ce masura vor exista fonduri. Noi am facut raportarile necesare, speram ca Guvernul sa ne prinda in planul de alocari.

– Veti invoca greaua mostenire? Cum arata bugetul pentru anul acesta, aveti cu ce lucra?
– Nu, eu nu ma plâng. Stiu ce este in primarie. O sa arat ca se poate face treaba la Magura. Bugetul este bine echilibrat, banii pentru lucrarile in derulare au fost deja prevazuti. Sunt acoperite toate cheltuielile. Mai avem in plan statiile de tratare a apei, un bazin de inmagazinare a apei, pentru Magura, Dealu Mare.

– Aveti sprijinul viitorului Consiliu Local?
– Am increderea ca cei cu care am discutat pentru a forma o majoritate solida vor ramâne constanti, sunt oameni seriosi, iar impreuna putem demara, sa mergem in forta cu ceea ce ne propunem.

– Exista si cetateni care nu v-au votat…
– Eu voi fi primarul tuturor magurenilor, indiferent cum au votat. Toti sunt din Magura, conteaza pentru noi ca administratie. De la data investirii nu mai gândim politic, partinitor, ci in scopul si interesul tuturor, nu voi imparti comuna intre cine a votat si cine nu a votat. Dorinta mea este sa fim prompti la momentul la care ne solicita cetateanul.

– Care este proiectul de suflet sau cel mai important pe care il veti implementa cu prioritate?
– Proiectul meu principal este cetateanul, dorinta mea este de a face lucrurile mai bine, de a crea o stare de bine in comuna noastra. Pâna la urma cetatenilor m-am adresat in momentul in care am candidat. Proiectul primordial vor fi insa canalizarea si apa in Sohodol si Crihan, acolo e o problema veche pe care vreau sa o rezolv in acest mandat. Nu este un confort, este o necesitate. Urmeaza asfaltul in zona intre Vii, avem proiect depus si speram sa primim finantare. Si nu in ultimul rând, reteaua de gaz in Dealu Mare, la care mai e putin de lucrat la proiect.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Felicitari dle Costras.
  Sper sa puneti ordine in primarie. Functionari din primarie, nu este exclus sa stiti de asta, au emis autorizatie de functionare pentru o firma (Vanity Glamour) care functioneaza la clubul Principe, pe ceva subdimensionat aprox. 100 m.p. in loc de 3000 m.p. cat foloseste, sa plateasca mai putin. Mai mult decat atat ce a construit acolo Cojocaru, piscina, cort, terasa, este FARA AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE, cum i sa dat in anii din urma autorizatie de functionare, sau cum inchiriaza spatii fara acte? Dar … numai asa se poate explica prezenta ”autoritatilor” din Magura pe la terasa, la una mica. La piscina are trambulina de pe care se sare in apa putin adanca. Nu are salvamar, cum scrie legea. Veti avea pe constiinta pe cel care moare acolo sau se schilodeste. Ganditiva numai la clubul din Bucuresti Colectiv si la cele doua copile moarte la piscine in luna asta. Succes

 2. Vrem ca si comuna noastra sa ajunga la standardele celorlalte comune. Faceti un efort va rugam, in acest sens, ca totul sa fie bine. Vrem si noi investii moderne cum am vazut la vecini, mai ales ca suntem aproape de oras.

 3. Treceti pe lista si:
  – modernizarea (asfaltare + santuri) drumului ce desparte comuna Magura (sat Dealu-Mare) de comuna Luizi Calugara
  – discutati cu firma castigatoare a contractului de salubritate sa trimita masinile sa colecteze resturile menajere din TOATE zonele comunei (asta se va rezolva dupa ce modernizati drumul mai sus mentionat, din cauza caruia soferii nu se incumeta sa ajunga)
  – proiect comun cu primaria din Luizi Calugara pentru desfiintarea gropii de gunoi unde masinile de la Rus Trans (si nu numai) cara moluz (si nu numai)!!!
  – ar fi timpul sa chemati serviciul de ecarisaj sa mai scapam de cainii fara stapan (am ajuns sa ne temem sa mai lasam copiii sa se plimbe cu bicicletele pe ulitele comunei)

 4. Atentie miine la alegerea vicelui. Cred ca dl. Chitic va va putea ajuta mai mult ca oricare vi la-ti alege.Nu va luati dupa Talal. La consiliul jud. e PSD cred ca este suficient daca vreti sa aveti sprijin nu ca in toti acesti ani cind Benea nu a dat nimic comunei noastre.

 5. Ca viceprimar n-ai realizat mai nimic .Tot timpul ai stat in umbra .MAGURENII O SA O IA IN BARBA INCA 4 ANI CU LIBERALI ,ASA CUM SA INTAMPLAT SI CELE 2 MANDATE TRECUTE. Vedeti ca la judet este P.S.D.-ul si acolo sant banii ,asa ca nu ai sa realizezi mare lucru din minciunile spuse in campanie…

LĂSAȚI UN MESAJ