In cursul zilei de marti, angajatii unei societati comerciale, care are ca obiect de activitate colectarea fierului vechi, au gasit printre deseuri un proiectil. Oamenii au respectat procedura si au solicitat imediat interventia echipei pirotehnice de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau care s-a deplasat la fata locului pentru a ridica munitia neexplodata.

Militarii au gasit un proiectil perforant de calibru 85 mm pe care l-au ridicat si transportat in depozit pentru a fi distrus ulterior.

Cazuri similare au mai fost in trecut, sunt extrem de periculoase iar cei care lucreaza in astfel de firme stiu cum sa reactioneze atunci când gasesc munitie. „Acesti oameni sunt instruiti si in momentul in care descopera obiecte de munitie nu se ating de ele si suna la 112 sau anunta cea mai apropiata sectie de politie. De regula cei care le vând le ascund printre alte deseuri, pentru ca stiu ca nu au voie, si se gasesc ulterior la sortare. Pericolul este mare pentru ca in timpul operatiunilor de incarcare, descarcare sufera socuri”, a declarat cpt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la ISU Bacau.

PUBLICITATE

Cei care vor sa faca rost de bani cu orice chip nu se gândesc la consecinte si strecoara printre alte bucati de metal si adevarate bombe. Sunt insa si situatii când nici nu stiu ce duc la vânzare. „Problema este ca sunt diversi agenti economici, autorizati de Agentia de Mediu, care colecteaza fier vechi si pe care nu-i verifica nimeni. Ei iau de la oricine, nu intocmesc documente, nu-i intreaba nimeni de nimic si apoi aduc la noi cu aviz. Nu au fost multe cazuri in care s-au gasit proiectile dar riscul mare este la incarcare, descarcare, manipulare”, a spus Victor Mihailescu, directorul Remat Bacau.

Marile societati de colectare primesc zeci de tone de deseuri zilnic si astfel de obiecte periculoase pot ajunge cu usurinta in curtile lor. De aceea, responsabilitatea revine in primul rând acelor agenti economici care cumpara cantitati mici de fier vechi de la persoane fizice si pe care ar trebui sa le verifice cu atentie pentru a nu pune viata nimanui in pericol.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ