– primul pe listă va fi un garaj metalic pentru Detașamentul Bacău – urmează modernizarea sediului pompierilor din Moinești, dar s-au reluat discuțiile și pentru realizarea Centrului de Coordonare a Intervenției și a unui heliport

După ce în ultimii ani, dotarea pompierilor cu tehnică de intervenție a fost o prioritate, acum a venit rândul investițiilor în spațiile în care militarii își desfășoară activitatea.

„Anul acesta, cu siguranță vor fi două investiții, respectiv un garaj metalic la Detașamentul de Pompieri Bacău (n.r. – pe terenul din spatele sediului ISU), cu fonduri de la bugetul Ministerului Afacerilor Interne, dar și o investiție cu fonduri europene care se va termina, probabil, anul viitor.

Este vorba despre modernizare și reabilitare termică la construcția cazarmă de la Detașamentul Moinești. Aceste două proiecte au grad de certitudine foarte ridicat”, a declarat, în cadrul unei conferințe de bilanț, col. Alfons Răileanu, adjunct la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.

Reabilitarea sediului de la Moinești era necesară, clădirea fiind veche de zeci de ani, iar încălzirea se face cu sobe de teracotă racordate la rețeaua de gaz, la fel și ridicarea unui nou garaj, în prezent spațiul pentru adăpostirea tuturor mașinilor fiind insuficient.

Demersuri pentru Centrul SMURD

În paralel, s-au făcut propuneri și pentru două investiții, care ar putea fi derulate prin Compania Națională de Investiții (CNI). Este vorba despre două săli de sport, una la Detașamentul Moinești și alta la Detașamentul Bacău. Dar un alt proiect mare, pentru care s-au reluat discuțiile cu Primăria Bacău și Consiliul Județean Bacău, este acel Centru SMURD despre care se vorbește de circa zece ani și care ar trebui construit pe terenul de lângă sediul ISU, din strada Milcov. Până acum s-a realizat o temă de proiectare comună cu ISU, Primăria Bacău și CJ Bacău, iar următorul pas va fi studiul de fezabilitate.

„Este vorba de Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției, deci o clădire care va avea această funcționalitate, dispecerat unic integrat – ISU și celelalte instituții cu atribuții pe gestionarea riscurilor pe situații de urgență, dar în aceeași clădire este propusă într-o secțiune și realizarea unui nou sediu pentru Serviciul de Ambulanță Județean. Totodată este inclus și un heliport. Pentru această investiție sunt două variante de acțiune, care vor fi accesate de Consiliul Local Bacău, respectiv finanțarea investiției prin fonduri europene, iar dacă nu se va reuși pe această variantă, atunci pe bugetul Consiliului Local și al Consiliului Județean se va demara proiectarea.”
col. Alfons Răileanu, adjunct ISU Bacău

Alte articole