23 februarie 2024
EvenimentProiect de lege pentru pregătirea militarilor voluntari în termen

Proiect de lege pentru pregătirea militarilor voluntari în termen

Proiectul de lege privind militarii voluntari în termen, care include o pregătire de până la patru luni suportată integral de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), reprezintă o nouă inițiativă menită să completeze rezerva de mobilizare a Armatei României. Potrivit surselor oficiale din cadrul ministerului, acest proiect nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci va fi o formă distinctă de pregătire militară.

Conform detaliilor furnizate, proiectul propune participarea voluntară la un program de pregătire militară de bază, cu o durată de până la patru luni, destinat militarilor voluntari în termen. Această mișcare vine în contextul în care rezerva de mobilizare a înregistrat o diminuare progresivă odată cu suspendarea serviciului militar obligatoriu în perioadele de pace.

Beneficiile oferite participanților la programul de pregătire militară de bază sunt generoase, incluzând cazare gratuită, drepturi de echipare și hrană, asistență medicală și medicamente, precum și o indemnizație lunară similară celor acordate militarilor în termen cu gradul de soldat. De asemenea, la finalizarea pregătirii, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute, conform anului pentru care se face plata, urmând a fi înregistrați și introduși în rezerva operațională a centrelor militare.Persoanele eligibile pentru acest program sunt cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care doresc să obțină o pregătire militară și care să contribuie astfel la completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

Este important de menționat că, potrivit surselor, MApN nu are în vedere și nici nu a analizat posibilitatea introducerii unei forme de pregătire militară obligatorii, ci doar soluții pe bază de voluntariat.

Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu de modificare și completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, având ca scop adaptarea și îmbunătățirea sistemului de pregătire militară pentru a răspunde mai bine nevoilor actuale de securitate națională.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri