Ediția a XV-a a Programului Rabla Clasic și cea de-a a IV-a ediție a Programului Rabla Plus încep vineri, 12 aprilie. Acestea sunt denumirile populare ale „Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019”, aplicat, în acest an, în perioada 12 aprilie – 30 septembrie.

De vineri, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Și tot de vineri, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Sunt 439 de producători și distribuitori validați în toată țara, dintre care în lista oficială publicată de AFM la sfârșitul anului trecut din Bacău apar numai Auto Motor Invest – pentru marca Skoda – și Cybernet Auto Center – Skoda, Volkswagen, Audi.

În Programul Rabla Clasic, în 2019 suma alocată este de peste 320 de milioane de lei, pentru circa 35.000 de prime de casare, cuantumul primei de casare fiind de 6.500 de lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei, care se acordă la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

Programul Rabla Plus este principalul catalizator al creșterii consumului de mașini ecologice, în România. Pentru anul 2019, suma alocată pentru finanțarea acestui program este de 93 de milioane de lei.
AFM vrea să stimuleze și achiziția vehiculelor electrice, De aceea, finanțează cu 90 de milioane de lei și achiziția și instalarea de stații de încărcare performante în municipiile reședință de județ.