14 aprilie 2024
CulturăProfesorul Aurel Stanciu, cel mai mare colectionar de insigne din România

Profesorul Aurel Stanciu, cel mai mare colectionar de insigne din România

În diverse chipuri se poate pastra imaginea trecutului: de la scris la înregistrare audio/video si de la o constructie la o amenajare speciala pentru a conserva istoria.

O forma aparte o constituie insignele, pe care cei mai multi dintre noi le consideram obiecte condamnate la o viata scurta: cât dureaza evenimentul, atât traieste si insigna.

Profesorul Aurel Stanciu este nu numai artistul plastic apreciat pentru ferestre, porti si sfinti cu ochii scosi, ci si un împatimit colectionar de insigne. Totul a plecat de la primirea, în clasa a IX-a (la Colegiul National de Arta „Octav Bancila“ din Iasi) a insignei „Prieten al cartii“, pentru ca în clipa de fata sa adune peste 12.000 de piese.Doar o treime dintre acestea pot fi admirate la expozitia deschisa la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacau, cu ocazia Simpozionului “Vasile Pârvan”. Iata si câteva teme circumscrise evenimentului: Istorie, Heraldica, Congrese, Viata militara, Olimpiade, Turism, Spartachiade, Universiade, Sporturi de iarna, Industria în România, Fruntasi în munca, Invatamânt, Organizatiile de pionieri din fostele tari socialiste, Muzee, Monumente, Serviciul postal, Festivaluri si concursuri nationale, Centenare, Personalitati românesti, Aviatie si cosmos, Masini si motociclete, Numismatica. Peste 4500 de exponate.

“Este cea mai bogata colectie din România, iar expozitia de astazi este un unicat. Au mai fost expozitii de acest fel, dar colective. Aceasta este prima de asemenea proportii, apartinând unui singur colectionar. E de prisos sa spunem ca simpla trecere în revista a exponatelor echivaleaza cu o lectie de „Istorie si cultura“ (genericul evenimentului), o enciclopedie, iar profesorul Stanciu merita toate aprecierile noastre”.
Vilica Munteanu, vicepresedintele Asociatiei Colectionarilor de Insigne din România, director al Arhivelor Statului Bacau

Profesorul Aurel Stanciu este si un impatimit colectionar de carti postale, fiind plasat al treilea la nivel de judet. Directorul Arhivelor a lansat ideea infiintarii, in Bacau, a unei filiale a Colectionarilor de Insigne, iar managerul Complexului, Mariana Popa, ii va aloca un spatiu pentru o expozitie permanenta.
Expozitia este deschisa toata luna octombrie.

Ioan Danila
Gheorghe Baltatescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri