Sindicatul “Spiru Haret” Bacau are din ce in ce mai multi membri si, sustin liderii, câstiga teren in plan sindical. Sindicatul Liber din Invatamânt contraataca si vorbeste de concurenta neloiala.

Rândurile sindicalistilor din “Spiru Haret” se intaresc cu noi membri, dupa ce sindicatul condus de prof. Ana Maria Voicu si partenerii ei au câstigat in instanta, sustin acestia, numeroase procese legate de drepturile salariale ale dascalilor. Rezultatele obtinute de sindicalistii din “Spiru Haret” le-au dat curaj si incredere noilor membri, care au semnat adeziuni pentru acest sindicat.

“Cadrele didactice se inscriu la noi pentru ca au nevoie si isi doresc sa fie reprezentati altfel. FSLI -ul are o vechime de 20 ani, insa, Sindicatul «Spiru Haret» Bacau (care functioneaza de patru ani) a venit cu o alta viziune si reprezinta un curent nou pentru oamenii din invatamânt. Noi avem procese câstigate pe foarte multe actiuni facute in instanta, iar la nivel national suntem reprezentati de Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie «Spiru Haret», o voce foarte importanta. Fiecare cadru didactic are libertatea de a alege, iar atunci când nu te mai regasesti intr-un loc, poti avea alta optiune.”
prof. Ana Maria Voicu, presedintele Sindicatului “Spiru Haret” Bacau

In prezent, acest sindicat are peste 500 de membri in Bacau, iar numarul lor este in crestere. “M-am inscris in sindicat de când am ajuns la catedra. Ani de zile am fost membru la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI), insa, nu mai este ce-a fost odata la nivel de reprezentare a intereselor noastre la nivel national.

In schimb, am observat o mai mare preocupare fata de drepturile dascalilor la Sindicatul «Spiru Haret» si am decis sa completez o adeziune. Liderul de sindicat este prezent in scoli, sta de vorba cu oamenii si lucrul acesta cred ca i-a atras increderea colegilor. Iar rezultatele actiunilor facute in instanta ne dau doza de optimism de care avem nevoie. Când vezi ca cineva lupta pentru drepturile tale, merita sa-l urmezi”, declara un profesor. Un alt cadru didactic spune ca dupa o discutie purtata in cancelarie cu liderul de sindicat Ana Maria Voicu, 30 de colegi au completat adeziuni pentru “Spiru Haret”.

“Voicu ne-a convins prin atitudine si seriozitate si am decis sa o urmam. La FSLI nu se mai intâmpla nimic de multa vreme, iar noi avem tot timpul nevoie de oameni informati si pregatiti sa actioneze in interesul nostru”, spune un alt profesor.

Sindicatul Liber din Invatamânt, filiala Bacau, care din luna noiembrie a anului trecut are o noua conducere, contraataca si acuza pe cei de la „Spiru Haret” de concurenta neloiala.

„Nu trebuie sa convingem pe nimeni, dar ce face Sindicatul «Spiru Haret» este neloial. Ei umbla cu speculatii, atât pot sa spun. Iar povestea este mai veche. Colegii mei s-au convins care e treaba in acest sindicat, asa ca au revenit in Sindicatul Liber din Invatamânt. Nu pot sa spun ca nu sunt si nemultumiti, intr-adevar liderul lor national Marius Nistor este vocal, dar stiti cum e … trebuie sa dovedesti cu fapte, nu cu vorbe. Iar ei scot acum in fata hotarâri judecatoresti câstigate de noi si copiate de la noi.”
prof. George Purcaru, noul presedinte al SLI Bacau

Tot SLI Bacau mai vine si cu alte argumente: „noi suntem o forta”, a mai spus liderul Purcaru referindu-se la faptul ca in prezent, la nivel national FSLI are peste 180.000 de membri, adica peste 60 la suta din total. Local, procentul depaseste 70 la suta prin cei aproape 7.000 de membri cât are filiala Bacau. „Vorbim de circa 10.000 de profesori in total pe sistemul de invatamânt din Bacau. Iar la Sindicatul «Spiru Haret» sunt in jur de 500 cum zic ei, vreo 355 sunt in Sindicatul Invatamântului Preuniversitar Tg. Ocna, iar restul sunt nesindicalisti. Cred ca aceste cifre vorbesc de la sine”, a conchis liderul SLI Bacau.

In tot acest scandal, la mijloc ramân profesorii. Unii dintre ei nemultumiti, altii chiar scandalizati, altii blazati.

„In general vorbim, eu sunt de parere ca orice concurenta naste dezvoltare. Iar fiecare e liber sa faca ce vrea. Pe mine personal SLI Bacau nu m-a dezamagit niciodata, mereu am gasit sustinere, iar daca am avut ceva de zis am fost si ascultata. Lumea e blazata pentru ca tara merge cum merge, legile sunt facute sa fie respectate doar de unii si tot asa. Noi luptam doar cu armele pe care le avem, conform legilor in vigoare. Nu ne place sa jucam murdar. Nu am fost educati sa facem asta”, a declarat si prof. Gabriela Veliche, lider de sindicat la Scoala „Spiru Haret” Bacau.

Ramona Ionescu
Roxana Neagu

27 COMENTARII

 1. Nu comentez, nici pro nici contra, dorinta nestavilita a dascalilor de a migra de la un sindicat la altul.
  Vreau insa sa va reamintesc doar doua aspecte foarte importante pentru toata lumea:
  1. Atunci cand Cornea se batea cu politicienii pentru profesori – pentru toti profesorii (sa recunostem ca din cand in cand mai ridica clontul la guvern), primii opozanti erau Isvoranu si Nistor. De ce? Ca scorul sa fie 2:1 in defavoarea sindicalistilor! (Bai Cornea, zicea Guvernul, tu nu vezi ca esti in minoritate?!!).
  2. Isi mai aduce cineva aminte de “raiul de la Coanda” de pe vremea domniei “Voicu”?! (Voicu Nadia, Voicu Mihai si,…, si Voicu Ana Maria!!).
  Daca si noul sindicat “Spiru Haret” va avea soarta Grupului Scolar Industrial de Aeronautica “Henri Coanda” Bacau, Doamne fereste de pacat si de necaz pe cei naivi!

  Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic din invatamant au nevoie de un singur sindicat, un sindicat al lor, nu de trei sindicate comandate si conduse politic de cei ce vremelnic ne fac viata amara. Toti avem nevoie de lideri de sindicat alesi de noi si nu impusi de la “centru”, de lideri care stiu, pot si vor sa le “bata” cu sistemul in numele tuturor si in numele fiecarui sindicalist.

  In invatamant lupta sindicala va trebui sa fie completata de o “lupta profesionala” dupa prin intermediul asociatiilor nationale profesionale.

 2. Nici acest sindicat nu face mare branza! Batjocura de la simulari spune multe! Timp pierdut, nervi cu niste comisii de doi lei care te trateaza de parca le esti dator si, vezi Doamne, iti fac o mare favoare ca te-au chemat, o munca inutila, neplatita, fara finalitate dar cu o hartogaraie imensa, la fel de inutila! Copaci taiati degeaba!

 3. @ profesorul Ai o gandire ilogica cat si tendinte comuniste. Imi pare rau pentru elevii tai. Concurenta este benefica in orice domeniu. Daca sli Bacau ar fi fost aprecit asa de tare de profesori atunci de ce pleaca toti de la acest sindicat?

 4. D-na Irina, eu le spun elevilor mei sa verifice inainte de a deschide gura daca au creierul conectat.
  Poate fi aplicata ideea si altora care s-au nascut mai devreme.
  Nu vad legatura dintre sindicat si elevi. Poate detaliati.
  Nu am facut si nici nu voi face pe termen scurt campanie SLI Bacau. Eu doar am relatat niste fapte petrecute.
  Am priceput, sunteti in gasca lui Voicu. Succes! Si pe toti cei ce pleaca de la SLI sa-i primiti cu flori si aplauze.
  Doamne ajuta!

 5. Calitatea unor profesori se vede chiar la comentariile postate. Domnule “profesor”, cum adica le spui copiilor ” {…}sa verifice inainte de a deschide gura daca au creierul conectat”? Ce insinuiezi, ce vrei sa spui? Menirea dumitale, stimate domn este sa nu jignesti elevii ci sa iti faci treaba in conditii de respect reciproc. NU AI INVATAT ASTA LA FACULTATE?! Mi se pare revoltator modul tau de exprimare, lipsit de respect, la adresa elevilor. Nu crezi ca ai limbajul un pic cam prea vioi? Crede-ma cand iti spun ca ai facut cam de toate, mai putin sa relatezi niste fapte in comentariile tale. Vad ca esti destul de informat cu privire la gastile din sindicate. Ai curajul si iesi in fata, asuma-ti identitatea si informeaza-ti colegii daca ai cunostinte despre asfel de gasti, adica vorbeste la obiect.
  Nu pot sa ma fac ca nu observ ca inreaga calitate a cometariilor tale lasa mult de dorit. Nu sunt logice, argumentate, elegante, interesante.
  Probabil ai remarcat faptul ca nu tin partea niciunui sindicat, de felul meu sunt mai liberal, ce sa-i faci, nu cred in comunism, si cred in concurenta! Cui ii este frica de concurenta?

 6. Nici unul din cele 2 sindicate nu fac nimic pentru noi! Ma gandesc sa ma retrag si din “Spiru Haret” cat de curand. Mi se pare surprinzator “domnule profesor” ca-i iei tare pe cei de la SH dar nu sufli un cuvintel despre mafia de la SLI, despre hotiile de acolo; bine ca ii iei apararea lui Cornea.Asta nu mai e la sindicat de ceva timp, e un necunoscut acum, destul de invizibil, Hancescu parca il cheama, un mare inutil ca n-am vazut vreo reactie mai vehementa, vreo solicitare catre guvern, ceva acolo, sa stim ca exista si sa ne arunce praf in ochi ca “lupta” pentru noi!

 7. Luminita, atata timp cat profesorii nu vor fi uniti, atata timp cat noi asteptam sa faca altii ce am putea face noi, atata timp cat doar cerem cont altora fara a depune un minim de efort pentru schimbarea starii de fapt, situatia va continua sa se degradezeze pana la stadiul in care nu va mai fi nimic de facut. Noi, constient sau nu, punem umarul la aceasta distrugere, distrugere care va costa viitorul acestei tari.
  O cauza a acestei continue degenerari consta si in calitatea jenanta a multor profesori, indiferent ca sunt boboci sau cu “experienta”. Desigur, lipsa unitatii este o lucratura politica ce speculeaza o mentalitate seculara, distructiva specifica acestui popor.
  Indiferent ca este vorba de Spiru Haret sau de oricare alt sindicat, tot ce conteaza este sa fim realisti si sa luptam pentru readucerea la viata a unui sistem care, in acest moment, este in colaps. ESTE NEVOIE DE IMPLICAREA TUTUROR nu doar a unui sindicat.
  Iti adresez o intrebare Luminita, tu ce ai facut pentru schimbarea starii de fapt…?
  PS: daca va fi vorba de organizarea unei greve cati profesori vor participa si vor risca neplata orelor..? Hai sa fim seriosi!

 8. Am recitit articolul si nu pot sa ma prefac ca nu observ lipsa argumentelor la acuzatiile aduse de actualul lider al sli Bacau, adica a ilustrului necunoscut, profesor de RELIGIE la Coelgiul Economic!!! Caracterul “simpatic”/jenant al acestei situatii este evident – profesor de religie, lider al primului sindicat al profilor din Bacau… cine s-ar fi gandit ca ar fi posibil asa ceva:-). Nu sesizeaza nimeni situatia si conflictul?
  Distinsul isi ia membrii de fraieri si spune ca “…ce face Sindicatul «Spiru Haret» este neloial”!!! Ei nu mai spune… :-)))) Loial cui, celor de la sli, partidetelor mafiote din judet care si-au bagat toate neamurile prin scoli, Inspectoratului Scolar?
  De fapt, ma intreb si ce intelege acest domn prin acest termen “loial”. Realizeaza el ca interviul sau, dat in stiul ilustrilor invitati marca otv, nu spune nimic..????

  Mi si-l imaginez pe acest domn de la sli cum sta tupliit sub birou cu statutul sli-ului in mana plangand ca Spiru Haret i-a furat jucaria… 🙂

  Tovarasii de la sli, trebuie sa inteleaga un lucru. Faima, capatata in ani buni de “lupta draconica” pentru interesele profesorilor, i-a ajuns din urma. Degeaba schimba ei ambalajul, (produsul este acelasi) degeaba se pozeaza cu prefectul, numai zambet tot, “profii” sau cam saturat de vechea gasca. Eu, cel putin, m-am saturat de ei.

 9. La Colegiul Henri Coanda, s-au facut presiuni asupra personalului sa ne inscriem la Spiru Haret. Celor care pe moment am ramas la SLI ,ni s-a recomandat din partea conducerii liceului si sindicatului Spiru Haret, sa ne reorientam spre Spiru Haret ca asa este cel mai bine, ca s-ar putea la o restrangere sa nu fim ajutati daca nu ne conformam.. conducerea facand parte din acel sindicat….democratie zero

  • Nu a fost nimeni obligat, jegoaso.Esti laSpiru Haret si profiti…Ce ti-a dat SLI-ul cand erai trambita lor?Ai trecut de bunavoie…Individa Voicu a batut holurile tribunalelor ca sa ai tu ce comenta acum…

 10. Dragi colegi,
  Ma vad nevoit sa vin cu explicatii in ce priveste unele actiuni intreprinse de catre Sindicatul Spiru Haret, prin scolile din Judet.
  Cei de la sindicatul sus mentionat promit actiuni in instanta pe al 13-lea salariu aferent anului 2010, actiuni pentru 100€ si dobanda pentru actiunile deja castigate in instanta.
  Daca pentru calculul dobanzii se fac actiuni in instanta si de catre sindicatul nostru, in ce priveste al 13-lea salariu si 100€ va rog sa nu va lasati dusi in eroare deoarece:
  – al 13-lea salariu – Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat prin decizia nr. 21 in dosarul nr. 16/2013 ca “premiul anual 2010, prevazut de art. 25 din Legea nr.330/2009 …a fost inclus in majorarile salariale stabilite pentru anul 2011, potrivit art. 1 din Legea nr. 285/2010, nemaiputand fi acordat…”
  – cat priveste 100€ o actiune in acest sens nu poate fi promovata in acest moment deoarece a intervenit prescriptia deptului la actiune, mai mult este necesar sa se faca dovada cererilor inregistrate in registrul unic, din acea perioada, din unitatile scolare prin care s-au cerut acesti bani. Unde aceste cereri nu exista orice actiune in instanta este zadarnica.
  Prin urmare va rog sa informati corect colegii!
  Acolo unde sunt nemultumiri sau pur si simplu colegii doresc sa vin in mijlocul lor pentru discutii va rog sa ma anuntati sa putem face o programare in acest sens.
  Va multumesc!
  Cu deosebit respect,
  George Adrian Purcaru

 11. CE JENANT, CE JENANT, TOVARASUL DE RELIGIE PURCARU, LIDER AL MARELUI FĂĂĂS, ISI IA IDENTITATE FALSA SI SE SEMNEAZA IRINA!!!! CE JENANT, LA UN NIVEL ASA DE INALT ….
  IRINA, BAI FATA, DAR SEXUL TI L-AI SCHIMBAT?

 12. Domnul purcaru (irinuca?) omite intentionat cateva aspecte:
  – profesorii sunt liberi sa aleaga in ce sindicat sunt inscrisi (FIE CA VRETI, FIE CA NU VRETI VOI, TOVARASI);
  – atitudinea veche a fostilor mahari ai sli-ului vad ca se pastreaza si evolueaza spre noi culmi JENANTE sub noua conducere, in fapt o chestie reciclata din vechea gasca.
  – Se vade si din Groapa Marianelor adevaratele intentii ale sli-ului si ale liderilor sai, dezinteresul manifestat pentru procese si pentru cei care au nevoie de ajutor si consultanta.
  – sa pecizeze domnul profesor de religie, actual presedinte al sli, cum sunt cheltuiti banii de cotizatii. Eu cred ca profesorii cotizanti ar trebui sa stie, tu ce zici irinuca, fata draga?
  – tot purcaru ar trebui sa spuna si de ce avantaje beneficiaza ca lider al sli, sa stim si noi, supusii lui dragi…

  PS: Puteti sa va dati voi de 8 ori peste cap ca tot acelasi sindicat otravitor si duplicitar o sa ramaneti. Puteti sa va schimbati mascotele de zece ori ca substanta tot ramane.

  II DAU UN SFAT DOMNULUI PURCARU. PENTRU-CA TOT NU IL CUNOASTE NIMENI, AR FI INDICAT SA FACA PRECUM CUZA VODA, ADICA SA IA PULSUL CETATII. Va vedea atunci cata lume uraste acest sindicat si ce cuvinte de lauda au profesori la adresa maharilor din varful sli-ului.

 13. Fiti bineveniti ! Cu un presedinte precum Marius Nistor Se poate orice ! Depinde de noi sa fim unitipentru a ne sustine si castiga drepturile ! Sa fim un sindicat ADEVARAT !

 14. Sunt printre primii membri ai sindicatului “Spiru Haret ” și știu ce scandal a făcut d-l Chriac când am plecat din FSLi, dorea să ne țină cu forța. D-l George Purcaru se pare că merge pe aceeași linie cu fostul lider, minte în continuare. trebuie spus clar, întotdeauna am fost cu un pas înaintea celor de la FSLI, și se pare că d-lor au copiat acțiunile sindicatului Spiru Haret. Noi am depus acțiunea pe legea 221, pt recuperarea banilor tăiați la salariu cu un an mai târziu decât o făcuseră cei de la FSLI, și am câștigat cu un an mai devreme în instanță. Aviz amatorilor! Cam asta e diferența dintre cele două sindicate, ar fi multe de spus dar mă limitez la doar atât.

 15. Bai, Radu Cristian, nu te mai da rotund cu sindicatul tau , ca oricum esti varza ca sindicalist ,.drept dovada ca cei de la scoala Horgesti , nu te-au bagat in seama, nimeni nu s-a inscris la tine, stiu de ce este in stare lidera, si-a facut echipa dupa chipul si asemanarea ei. Si apropo, diferenta dintre cele doua sindicate consta in faptul ca Voicu a depus la tribunal documente indoielnice, asta se va vedea cat de curand ,cand va trebui sa dea cu subsemnatul pentru fals si uz de fals in inscrisuri ,alaturi de cei care au ajutat-o, chiar daca acum sunt directori, “inspectori”.
  Probabil va avea aceeasi soarta ca mama ei, va pleca pe usa din dos, inainte de vreme, probabil este o trasatura a “famigliei Voicu” . Si inca ceva ,sa vezi ce razboi va fi cand oamenii vor trebui sa dea inapoi banii castigati la tribunal prin documente false, dar au fost complici cu totii.. asta este viata . Cat de curand…..

 16. Tupeul golanesc marca sli bacau vad ca se manifesta din plin. Timp de doua decenii nu au facut nimic acesti domni, doar si-au vazut de interesele lor, interese care nu au coincis cu cele ale profesorilor.
  PS profesor de religie mare sindicalist … ASTA ESTE O GLUMA NEREUSITA.

 17. Revin cu o completare. Sli bacau si-a pierdut increderea in fata profesorilor din Bacau. Baietii astia smecheri de la sli stiu foarte bine de ce. Degeaba ati vopsit gardul ca marfa este la fel de slaba. Nu cred ca aparitia unui nou sindicat ar face rau. Concurenta este cea care aduce PROGRESUL. Cui ii este frica de CONCURENTA… si de ce?

 18. Sunt membru al Spiru Haret Bacau si pot sa spun ca acesti domni chiar se preocupa de profesori. Sunt mereu prompti cand avem nevoie de ajutorul lor, sunt apropiati de profesori si din cate imi dau seama chiar vor sa faca ceva. Sunt satul pana peste cap de Sindicatul Liber Bacau si de lipsa lor de implicare. Acesti domni de la SLI Bacau si-au uitat menirea. Imi pare bine ca s-a infiintat Spiru Harer Bacau si regret totusi ca nu au aparut mai de mult. Alta ar fi fost realitatea in Bacau.

 19. Salut aparitia unui nou sindicat in invatamantul din judetul bacau.
  Recent am aflat de Spiru Haret si sunt toate sansele sa ma inscriu la ei. De cand m-am angajat in invatamant am fost membra de sindicat si pot sa va spun ca cei de la sli nu au facut si nu fac nimic pentru noi. Mai nou, mai marele de la sli, nici nu stiu cum in cheama, umbla prin scoli si ii intimideaza pe profesorii care vor sa se inscrie in noul sindicat. Omul asta trebuie luat de o aripa si dat afara in momentul in care mai este prins facand astfel de vizite! Nu credeam ca situatia a putut degenera in asemenea hal. Are loc o campanie de defaimare, pe care am vazut-o si la comentariile acestui articol, la adresa noului sindicat, patronata de gascuta eterna de la sli, penalii de la sli.
  Ii rog pe profesori sa nu se lase indimidati de actiunile penale ale domnilor de la sli si sa nu uite ca nimeni nu ii poate obliga sa cotizeze cu forta la niciun sindicat. Sunteti liberi sa cortizati sau nu si niciun contabil sau secretar nu are voie sa va inscrie cu forta intr-un sindicat fara acordul vostru.

 20. Au trecut doi ani de cand m-am inscris in sindicatul SPIRU HARET BACAU si nu sunt multumita deloc.Desi am hotarare pe 221 dar de la 01.09.2009 mi-am luat pretransfer la o alta scoala ,scoala nu ma plateste.de 330 nici vorba.Sindicatul nu a facut nimic pentu mine .Am ramas cu ce a castigat FSLI. A sa ca parerea mea este ca nu sunt seriosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here