O delegatie formata din 10 profesori (reprezentanti ai Ministerului Educatiei, profesori universitari, directori si profesori din colegiile in care se studiaza limba chineza) a realizat un interesant schimb de experienta cu profesori din invatamântul universitar si preuniversitar chinez din Beijing si Xi’an. Toate ca urmare a unei invitatii venite din partea Institutului Confucius din Beijing. Din delegatie au facut parte si profesori de la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, respectiv prof. Mirela Berza, director, si profesorul de limba engleza Adriana Ionescu Ambrosie.

„Scolile vizitate, din sistemul public sau privat, au elevi cu rezultate remarcabile, atât in China, cât si international. Autoritatile, elevii si parintii privesc educatia intr-un mod foarte serios, ca singura sansa la o viata prospera si de calitate. Numarul elevilor dintr-o clasa din mediul urban este in medie de 60 , dotarile sunt moderne, invatamântul este obligatoriu si gratuit pâna in clasa a IX-a, dupa care studiile liceale si universitare sunt cu taxa pentru toti elevii si studentii”, ne-a declarat prof. Mirela Berza, rememorând zilele petrecute in China. In Beijing, mai spun profesorii bacauani care au facut parte din delegatie, au fost intâlniti si studenti români care urmau diverse mastere si care erau incântati de oportunitatile oferite si de cultura chineza.

Limba chineza se studiaza acum si in Colegiul National „Ferdinand I” Bacau. Asta ca urmare a faptului ca, inca din 2004, Institutul Confucius din Beijing a sustinut infiintarea claselor de predare a limbii chineze peste tot in lume. Asa se face ca, prin infiintarea unei filiale a Institutului Confucius si in cadrul Universitatii Bucuresti, din 2014 si Colegiul National „Ferdinand I” a accesat acest proiect. Aici, limba chineza este predata de prof. Ruihong Cao, timp de 18 ore pe saptamâna, atât elevilor, cât si profesorilor care au dorit sa invete aceasta limba.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Si ce anume a cautat madam de engleza in China ? Sau la Beijing se vorbeste engleza, mai nou, la nivel oficial ? A…. am aflat de ce s-au dus. Duduia derector de cocolegiu nu cunoaste limbi straine, si avea nevoie de madam asta de engleza ca sa priceapa ce spun chinezii. I got news for you, lady. English spoken by a Chinese born person sounds like shit. Literally, it’s a pain in the ass to keep up with that mumbling. So, I wonder. Who put you guys on that ten person guest list ?

 2. Ar trebui sa va fie rusine pentru aceste comentarii puse sub protectia anonimatului.
  Pentru informarea celor care mai citesc astfel de comentarii , pentru ca dv oricum nu intelegeti ( dupa cum ati scris):
  – lista a fost alcatuita de reprezentantii Institutului Confucius din Beijing in baza unei aplicatii trimise;
  – si eu si dna Ambrosie am trimis aplicatiile respective;
  – si eu si dna Ambrosie am fost de acord sa mergem in conditiile in care ne-am platit din banii nostri drumul, viza, asigurarea medicala ( cam 1000 euro / persoana);
  – si sa stiti ca ma descurc destul de bine cu engleza si cu alti vorbitori de limbi “straine” ca a dv

  O sa trimit mesajul si la minister si la colegii mei directori si o sa aflu si de pe ce IP s-a scris aceasta mizerie denigratoare si discriminatorie!

  • Cine va dreptul sa luati IP-ul persoanelor anonime de pe net?Ar trebui sa fiti data in judecata si pentru faptul ca amenintati oamenii pe internet si pentru faptul ca intrati in viata privata a unor persoane pe care ar trebui sa le ignorati daca ati fi desteapta si daca ati avea dreptate!Faceti in as afel incat sa nu va mai comenteze nimeni asa vreodata pe net si comentariile vor disparea garantat!

   • Care este amenintarea dle Gigel?
    Abia astept sa fiu data in judecata de un anonim.
    Aveti dreptate cu ignoratul sau cu ignoranta…
    Am lucruri mai importante de facut.
    Eu macar am avut curajul sa-mi asum ceea ce spun.

    La toti comentatorii de ocazie sau de profesie le urez O VIATA FERICITA SI IMPLINITA!

    • Ma refeream la fraza asta:”O sa trimit mesajul si la minister si la colegii mei directori si o sa aflu si de pe ce IP s-a scris aceasta mizerie denigratoare si discriminatorie!”
     Dar ati spus ca nu va bateti capul si asta e bine.

 3. Doamna Directoare nu va faceti griji in privinta comentariilor acestor persoane. Este meritul si munca dumneavoastra si aceste comentarii lasate de respectivii sunt din pura invidie mai mult ca sigur(sau cine stie ce motive ascunse au, dar oricum neinteresante). V-am fost eleva si oricum cine v-a cunoscut poate observa ca acestea sunt doar niste comentarii rautacioase deoarece stiu cat de organizata ati fost in predare si cat de mult va dădeați interesul la ora noastra de biologie. Felicitari pentru program si ma bucur sa aud ca se invata o noua limba straina in cadrul Colegiului. Iar in ceea ce priveste aflarea IP-urilor eu va recomand sa nu va deranjati ca nu merita.

  • Draaaga!Parca te stiu de pe alt site,nu-i asa?Un blog…Tot “Alexandra” iti spuneai!Ma mira ca elevii sunt trup si suflet in postarile astea de parca ati fi directoare insasi???Chiar ati fi asa de “sensibili si de sufletisti”?Mira-m-as!Lol.

 4. “Absolut neutru” ma amuza insinuarile tale si sa ma anunti daca este atat de necesar pentru linistea ta sa imi divulg complet identitatea, desi mi s-ar parea normal sa ne cunoastem reciproc daca tot… Oricum, nu am bloguri, nu sunt directoare, sunt exact cine am zis ca sunt si cred ca numele de Alexandra e atat de comun incat nici daca v-as spune anul cand am absolvit nu veti sti cine sunt. Acea “sensibilitate” pe care insinuezi ca o vezi e poate pentru ca AM FOST eleva, vezi lucrurile altfel dupa ce termini liceul si te uiti in urma la toate lucrurile pe care le-ai invatat. Nu toti putem fi la fel si nu toti putem sa avem aceleasi pareri.

 5. “Alexandra”,lumea e linistita,tu nu esti!Explicatie de un kilometru?Nu e mai bine sa te ocupi de examenele la facultate pe care le vei avea in curand decat sa-ti bati capul pentru proful X sau Y de la un liceu pe care l-ai terminat si nu mai ai nicio treaba acolo?

LĂSAȚI UN MESAJ