Am scris inca de acum vreo doua saptamâni despre intentia profesorilor de a deschide seria protestelor in strada. Le stiu nemultumirile de mult timp. Am simtit din discutiile cu ei cât de categorici sunt. Liderii lor de sindicat au incercat, in repetate rânduri, sa salveze sistemul. Au avut intâlniri la Bucuresti cu cei care „tin frâiele”tarii, dupa cum au declarat. Esec total. In repetate rânduri. Asa ca, dascalii sunt acum si mai hotarâti. Si au ales sa-si strige nemultumirea in strada. In inima tarii, in locul de unde se ia pulsul, in Capitala, la Palatul Cotroceni.

Miercuri dimineata, ora 5.00 fix. Sau chiar fara câteva minute. Organizare ireprosabila. Veste, sepci, bidoane pline cu apa plata. I-am regasit, acum, pe profesorii cu care am stat de vorba, in urma cu doua saptamâni, in parcarea de la Stadion. Sindicatul Liber din Invatamânt, forul care ii reprezinta in negocierile cu reprezentantii Guvernului, a stabilit si coordonat ca o delegatie de cadre didactice sa reprezinte Bacaul la mitingul din Capitala.

Ora 5.05. Ziua abia se mijise, orasul abia se dezmortea, cerul se inrosise la brâu prevestind o frumoasa si insorita zi de 1 iunie, iar dascalii… dascalii nostri erau la datorie. O altfel de datorie. Datoria de a lupta pentru drepturile lor, pentru salarii decente, pentru finantarea Educatiei, pentru câstigarea respectului pe care si-l doresc, mai ales din partea celor care intocmesc bugete, stabilesc prioritati nationale, creaza strategii si politici fiscale.

PUBLICITATE

Am gasit, in parcarea de la Stadion, la acea ora matinala, 50 de cadre didactice, care si-au ocupat fermi locurile in autocarul inchiriat de Sindicat si abia asteptau sa porneasca la drum. Alti profesori urmau sa li se alature pe drum, fiind din zonele de pe Valea Trotusului – Onesti, Tg.Ocna, Moinesti, Comanesti. In total, aveam sa aflu de la liderul de sindicat, profesorul Adrian Purcaru, delegatia din judetul Bacau va fi formata din circa 150 de persoane. Destinatia finala: Bucuresti, ora 12.00.

„Urmare a negocierilor esuate si dupa propunerile neserioase facute de catre Guvernul României in privinta cresterilor salariale – in medie 5 la suta, in luna august si alte 5 la suta, in ianuarie 2017. O jignire pentru noi, o propunere neserioasa. Asa ca mergem la protest pentru a ne cere drepturile salariale si o finantare corespunzatoare a Invatamântului, asa cum prevede legea, 6 % din PIB . Sigur ca revendicarile sunt mai mari: marirea burselor elevilor si studentilor, decontarea integrala a navetei elevilor si profesorilor, finantarea proiectelor, bani pentru baza materiala, corectia maririlor salariale concomitent cu toate categoriile bugetare. Iar, in toamna, asa cum au promis actualii guvenanti, sa emita o lege unica a salarizarii.”
prof. Adrian Purcaru, liderul SLI Bacau

„Suntem sprijiniti si de elevi, si de parinti in demersurile noastre. Nu mai putem accepta subfinantarea Invatamântului, care mereu a fost lasat la coada listei. Desi vorbim de unul dintre cele mai importante sectoare pentru economia unei tari. Eu personal iau 1.972 de lei, dupa 35 de ani de activitate, cu toate gradele date. Nu intelegem de ce exista discrepante majore in salarizarea bugetara. Asta ne deranjeaza cel mai mult.”
prof. Doru Leonte, Colegiul National „Gh.Vranceanu”

„Eu sunt educatoare. Lucrez la gradinita, unde normele sunt depasite, avem nevoie de ajutor de educatoare, grupele sunt supradimensionate, lucram cu copii foarte mici si responsabil este doar educatorul de la clasa. Ne uitam cum e in Europa, dar noi suntem cu mult, mult sub ei. Nu se mai poate. Speram sa nu ne pierdem si optimismul care ne-a mai ramas.”
prof. Elena Palade, Gradinita „Crai Nou”

„Luptam pentru drepturile nostre, pentru salarii, pentru tot ce ni s-a luat si nu ni s-a mai dat. Avem sustinere, suntem hotarâti, nu vrem sa mai fim doar voce care nu este si ascultata. Sunt profesor de psihopedagogie speciala, lucram in conditii foarte grele, iar munca noastra nu este deloc recompensata. Vrem doar lucruri normale, nimic special. Si sa fim respectati. Sa ni se respecte munca.”
prof. Iuliana Mihalache, Scoala Speciala „Maria Montessori”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Sindicatele nu au nicio putere fara implicarea membrilor. Comoditatea este la loc de cinste printre cadrele didactice de prin judet. Toti au glas si se afirma drept mari luptatori pana le ceri sa participe personal la un miting de protest… dar rezultate vor. Pai cum asa? Pacat, un invatamant si un sistem cu prea multi ipocriti. Degeaba se zbate noul lider al SLI Bacau daca nu are sustinere din partea noastra daca fugim imediat ce dam de greu. Asta este realitatea.

  2. P.s. SLI Bacau, felicitari pentru tot ce ati facut pentru cadrele didactice din acest judet in cele aproape 3 decenii de existenta. Carcotasii vorbesc, nu ii bagsti in seama, pentru foarte multi voi sunteti eroi. Forta SLI Bacau.

  3. Nu criticati sindicatele, fac ceea ce pot in conditiile date. Unde sunt profesorii care acuza in stanga si in dreapta lipsa de implicare a acestui sindicat. De ce nu ii vedem in primele randuri la mitiguri de protest?
    Bravo George!

LĂSAȚI UN MESAJ