19 mai 2024
ActualitateProf. univ. dr Adrian Cotîrleț, invitat de onoare la Spitalul Clinic Municipal...

190 de ani de excelenţă în medicină

Prof. univ. dr Adrian Cotîrleț, invitat de onoare la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău

„Un templu al Medicinei, în care Arhanghelul Mihail este la el acasă.” Așa s-a intitulat evenimentul de înaltă ținută organizat, marți, pe 17 decembrie, de Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” din Chișinău, la împlinirea a 190 de ani de existență, întâlnire la care prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești a fost invitat de onoare.

„Cele trei calităţi au străpuns vălul istoriei – tradiţie, încredere, profesionalism. Iar profesionalismul nu are vârstă, profesionistul nu îmbătrânește, valoarea este trainică! Vă dorim prosperitate, tenacitate în idealuri mărețe, credința în reușite personale și stăruință în succese realizabile!”, a transmis în plen prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț.

Au fost prezenți, alături de toți oaspeții de seamă, reprezentanți ai Președinției, Parlamentului și Guvernului din Republica Moldova, de la Ministerul Sănătății, primarul din Chișinău, de la Confederația Națională a Sindicatelor din Republica Moldova, asociații medicale municipale, academicieni de la Academia de Științe a Moldovei, medici din spitalele raionale și instituții municipale spitalicești din toată zona, de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” Chișinău. Au fost, de asemenea, prezentări de lucrări științifice, dar și discuții pe tema managementului medical, iar dr. Adrian Cotîrleț a prezentat o istorie a „Spitalului de Urgență Moinești – transformare și modernizare”, o prezentare despre evoluția unității medicale pe care o conduce cu succes de aproape 20 de ani.



Tot cu această ocazie, s-a încheiat un nou parteneriat între Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” Chișinău, condus de dr. Mihai Ciobanu, și Spitalul Municipal de Urgență Moinești, prin managerul prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, ce are ca principal scop îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul medical spitalicesc. De altfel, un parteneriat care se află deja în a doua etapă de implementare, pentru că anul trecut și anul acesta a mai avut loc un astfel de acord de colaborare. Concret, prin acest paretneriat, echipele celor două spitale sunt antrenate într-un schimb de experiență pe mai multe paliere, în general pe practicile din medicina curativă. De la ambele spitale vor participa în acest proiect atât medici și asistenți medicali.

Scurt istoric

Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău a fost fondat pe 21 noiembrie 1950, în baza Policlinicii nr. 2, cu două secţii clinice (Terapie şi Chirurgie cu 2 saloane pentru pacienţi de profil oftalmologic). Între anii 1960-1970, spitalul funcţiona cu 400 paturi în: 5 secţii clinice (Chirurgie, Ginecologie, Terapie, Reumatologie, Pulmonologie), 5 secţii paraclinice (Radiologie, Laborator de Medicină Nucleară, Laborator de investigaţii Clinice şi Biochimice, Diagnostic funcţional, Morfopatologie).

În 1970, devine bază clinică pentru Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu”. Mai târziu, în cadrul spitalului intră Catedrele de Chirurgie, Boli Interne, Anestezie şi Reanimare, Ginecologie şi Obstetrică. Între 1982-1995, staţionarul îşi sporeşte capacitatea numărului de paturi, cu diferite secţii clinice.

Acum, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” activează cu statut de Instituţia Medico-Sanitară Publică, având o capacitate de 290 paturi, continuând a fi bază clinică pentru Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testimiţanu” Chișinău. Pe parcursul anilor, ampla activitate a colectivului spitalului a fost și este orientată spre perfecţionarea continuă a asistenţei medicale specializate, spre ridicarea nivelului de cultură medicală, cultivarea şi educarea cadrelor noi, menţinerea unor standarde moderne de investigare şi tratament a populaţiei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri