Cel mai mare taietor de paduri din România, Holzindustrie Schweighofer, a ramas, acum câteva zile, fara certificarea din partea Forest Stewardship Council (FSC) cum ca lemnul exploatat de companie indeplineste reglementarile pentru “dezvoltarea durabila, adica este exploatat in conditii controlate, care nu afecteaza dezvoltarea zonelor respective.

Anuntul facut de publicatia germana Der Spiegel a ramas aproape necunoscut in România. Retragerea certificarii – scrie publicatia germana – este in acelasi timp dramatica si destul de rara, insa nu neasteptata.

Der Spiegel spune ca ecologistii de la WWF sau EIA au banuit ca operatiunile din România ar fi fost motorul defrisarilor ilegale care au devastat padurile din tara. O suprafata de 400.000 de hectare de padure – aproximativ 6% din zona impadurita a României – a fost defrisata ilegal, conform autoritatilor.

PUBLICITATE

Der Spiegel spune ca, dupa ce s-a descoperit lemn taiat ilegal care ar fi apartinut Holzindustrie, autoritatile din Austria au demarat o ancheta la inceputul acestui an.

WWF (World Wide Fund for Nature) a deschis o procedura impotriva certificatului Forest Stewardship Council care atesta ca firma austriaca exploateaza corect lemnul.

Rezultatul a fost ca certificatul a fost retras iar organizatia care a emis certificatul a fost suspendata pentru deficiente de audit in cazul Schweighofer.

Compania austriaca sustine ca este pusa la stâlpul infamiei pe nedrept si afirma ca face toate eforturile pentru a furniza clientilor lemn din “silvicultura durabila”.

Der Spiegel conchide ca asta se va vedea in luna septembrie, când va fi finalizat studiul Forest Stewardship Council cu privire la achizitiile de lemn ale Schweighofer.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ