Problema Greciei cere o abordare politica si nu una economica. Si asta pentru ca problema a incetat de multa vreme, cu mult inaintea referendumului, sa mai fie una strict economica.

Iar aceasta transformare a facut-o UE atunci când, prin mecanismele sale, a incercat sa produca schimbari politice in tara, sa se amestece in procesul electoral, sa dea certificate de buna purtare anumitor politicieni si sa ameninte cu represalii in cazul in care grecii vor alege o formatiune sau alta.

Vi se pare un mecanism cunoscut? Desigur, acelasi lucru s-a intâmplat in România si nu o singura data.

Maniera in care UE se amesteca in situatia politica din Romnia ne este binecunoscuta si s-a vazut cât se poate de clar in timpul referendumului de suspendare al presedintelui Basescu. Nimic nou, in afara, insa de maniera in care propaganda anti-greceasca a functionat in spatiul european.

Presa – in special cea germana – a scris dintr-o singura perspectiva, incercând sa induca ideea ca grecii sunt niste lenesi, evazionisti si pomanagii, care asteapta ca altii sa le rezolve problemele.

In fapt, media saptamânii de lucru din Grecia este cea mai ridicata din UE, cu 44,2 ore, peste Germania (41,5 ore), ca sa nu mai vorbim de România (40,4 ore) Cheltuielile sociale ale statului grec sunt mai mici decât in Italia, Franta, Austria sau chiar Germania iar ponderea taxelor in PIB este de 48,5% in Grecia fata de 44% in Germania (32,1% in România).

UE nu aminteste nici de faptul ca mare parte din imprumuturile Greciei au mers catre companii de armament din Germania sau Franta.

Sa ne amintim ca, pentru a “multumi” ca am fost primiti in UE, a trebuit sa cumparam fregate englezesti sau sa privatizam servicii publice catre companii europene; in mod similar, pentru ca a fost primita in zona euro, Grecia a fost indemnata sa cumpere submarine germane si nave de razboi franceze.

Situatia este delicata. Incercarea de pedepsire a Greciei de catre UE aduce tot mai mult cu o tentativa de a afla daca mai e benzina in rezervor aprinzând un chibrit.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Daa’.. că eu nu mai țiu minte exact: Grecia asta a fost băgată cu forța când a intrat în UE, sau politicienii eleni de la vremea respectivă au considerat că vor putea trage anumite foloase și avantaje de pe urma acestei aderări? Spre exemplu: că vor putea lua bani mai ieftini (pe care să-i “sifoneze”) de la bănci fiind într-un asemenea “club” select care le asigură spatele. Nu țin partea nimănui, dar datoriile trebuiesc plătite; și e normal să fie plătite, altfel ne ducem dracului cu toții dacă nu mai respectăm înțelegerile făcute. E treaba (și problema de rezolvat a) poporului grec dacă le-au permis politicienilor să ciordească banii pe care i-au împrumutat sau nu

    • Ai auzit si tu niste vorbe si acum le iei de bune si le mesteci. Evodent ca daca ai datorii trebuie sa le platesti. Cu conditia ca tu sa fi fost cel care a facut datoriile. Or, in Grecia, peste trei sferturi din datorie e una privata, pe care Guvernul a fost obligat sa o preia la datoria publica, pentru ca bancile erau expuse.

LĂSAȚI UN MESAJ