Membrii Ansamblului folcloric „Privighetorile Zeletinului”, din Podu Turcului, condus de profesorul Nicolae Popa, au plecat la Ohrid, în Macedonia, unde în perioada 15 – 19 august are loc un tradițional festival de folclor internațional.

„Mergem la acest festival – spune Nicolae Popa – cu orchestra ansamblului, cu soliștii vocali și cu soliștii instrumentiști, dar și cu grupul vocal. Membrii ansamblului sunt elevi și foști elevi din Podu Turcului și din localități învecinate. Anul trecut, la festivalul de la Ohridau venit peste 600 de artiști din toată lumea”.

Participarea ansamblului din Podu Turcului la festival este susținută de Consiliul Județean prin proiectul „Bacăul, prin cânt în lume”.

Ansamblul folcloric „Privighetorile Zeletinului” a fost înființat în anul 1975 în Podu Turcului de profesorul Nicolae Popa, și a apărut de nenumărate ori în spectacole concert, în festivaluri sau concursuri județene și naționale și a obținut multe premii.

Prin Proiectul „Drag mi-i cântul românesc”, finanțat de Consiliul Județean, ansamblul participă la manifestări culturale de prestigiu. Acum, după Ohrid, membrii ansamblului vor fi, pe 26 august, la Tecuci, la un festival național de folclor, iar pe 29 august la Zilele comunei Căiuți. Pe 8 septembrie vor fi la Găiceana, iar pe 14 septembrie la Buhuși.

Ohrid este cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrid și cel de-al optulea oraș din Macedonia, cu peste 42.000 de locuitori. În 1979, respectiv în 1980, Ohrid și Lacul Ohrid au fost acceptate în Patrimoniul Mondial Cultural și Natural al UNESCO. Ohrid este astăzi un centru cultural, spiritual și turistic. În această perioadă acolo vin mulțime de turiști din Olanda, Finlanda, Polonia, Suedia, Germania, Serbia, Bulgaria, Slovenia și Turcia.