In ciuda impotrivirii a patru tari estice, intre care, in mod surprinzator si România, ministrii de interne ai UE au aprobat cotele de refugiati.

Discutia daca hotarârea trebuia sau nu luata cu unanimitate de voturi este deja depasita; s-a impus, inca o data, dictatul celor puternici. Doar ca, de data asta, tarile care s-au opus au anuntat ca nu vor accepta decizia.

Cel mai vocal a fost ministrul de interne ceh care a spus ca, atâta vreme cât va detine mandatul, tara sa nu va primi refugiatii impusi de UE. Ungurii n-au stat cu mâna in sân, au construit garduri, iar noi inca mai visam cai verzi pe pereti, luptându-ne cu imaginara invazie teroristo-musulmana. Pentru ca, in realitate, invazia este una economica.

PUBLICITATE

Bine, exceptând refugiatii sirieni sau afgani care fug de razboi si care sunt deja altceva.

Dar, chiar daca suntem obligati de normele internationale sa adapostim refugiatii care au fost alungati de conflictele ce au loc in tarile lor, nu trebuie sa uitam ca responsabili pentru aceasta dislocare uriasa de oameni sunt altii: cei care au pornit razboaiele.

Razboiul din Siria l-au pornit statele occidentale dornice de o rapida reimpartire a sferelor de influenta; ele sunt responsabile pentru tragedia umanitara, ele ar trebui sa adaposteasca sutele de mii de refugiati.

Or, in vreme ce SUA, principalul motor al instabilitatii in Orientul Mijlociu, nu prea vrea sa primeasca picior de refugiat sirian, noi, care nu am avut nici o treaba cu zona respectiva, va trebui sa avem grija de câteva mii de oameni, numar care, fara indoiala, va creste, deoarece exodul nu s-a sfârsit.

Problema este ca acei refugiati nu vor sa locuiasca nici in România, nici in Cehia sau Ungaria, unde vor fi trimisi. Ei vor sa ajunga in Germania sau in tarile nordice si vor cauta sa fuga din taberele de refugiati cu prima ocazie.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ