Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatricularea vehiculelor Bacau a inceput examinarile pentru mopedisti. Primii si-au luat deja carnetul, iar in asteptare mai sunt destui. O alta noutate este si modul in care se sustine examenul de catre motociclisti.

Acestia trebuie sa iasa in trafic insotiti de instructor si urmariti de politistul examinator dintr-un autoturism „scoala” care circula in spatele lor si le transmite comenzi prin intermediul unei statii de emisie -receptie. Pâna acum, candidatii au trecut cu brio de noile probe.

Dupa luni de zile de asteptari, mopedisti pot sustine, in sfârsit, examen pentru a obtine permisul de conducere pentru categoria AM. Dupa 19 ianuarie, când a intrat in vigoare Noul Cod Rutier, scuteristii care nu avea permis pentru autoturism sau motocicleta nu au avut voie sa iasa in trafic. Multi nu s-au putut abtine si s-au ales cu dosare penale, dar majoritatea au asteptat sa apara normele in baza carora sa se poata organiza examenul.

Ieri, trei persoane au fost programate sa sustina proba in poligon. Oameni trecuti de 40 de ani, folosesc mopedul pentru a se deplasa pe distante scurte si recunosc ca in aceasta perioada au stat pe tusa. Desi au ani de zile experienta in spate tot au avut emotii. Bogdan Anton are 61 de ani si este din Luizi Calugara. A fost primul examinat si a trecut cu brio.

„Am avut emotii. Este firesc. Chiar daca eu conduc de multa vreme. Din ianuarie n-am putut sa mai ies ca nu mai era voie si asteptam sa dau poligonul ca sa pot folosi iar mopedul. Este util ca ma duc la biserica, pe unde mai am si eu treaba”, ne-a spus Bogdan.

Cheltuieli in plus

Pe tot timpul testului a fost urmarit atent de instructorul auto care a fost convins ca toti cursantii lui vor trece de aceasta proba. Si asa a si fost. Omul a investit intr-un moped pentru cursuri si examen.

„Cel ma tânar cursant pe care-l am are 51 de ani si cel mai batrân 80 de ani. Ei au condus dar acum trebuie sa ia permis. Am luat acest moped, am investit 1.400 de Euro, dar imi fac treaba. Vin aici cu ei si facem mai multe sedinte in poligon ca sa invete sa se deplaseze printre jaloane si in timpul cerut de examen, adica cel mult 2 minute”, ne-a explicat Constantin Butnaru, instructor auto.

03

Inca o noutate: motociclistii dau examen si in trafic

Dupa multi ani in care un motociclist, pentru a obtine permisul de conducere nu trebuia decât sa treaca de proba din poligon, acum acestia sunt obligati sa demonstreze ca se descurca si in trafic. Cel care a spart gheata a fost un sofer profesionist caruia i s-a anulat permisul iar acum sustine examen pentru fiecare categorie in parte.

Pentru Radu Ciurcanu proba de traseu a fost floare la ureche. Dotat cu casti si o statie de emisie receptie acesta s-a urcat pe motor alaturi de instructor, in vreme ce politistul examinator l-a urmarit din spate dintr-un autoturism „scoala”.

Comenznile i-au fost transmise prin sistemul de comunicatie si prima proba s-a desfasurat ca la carte. Astfel, el a fost primul bacauan care a obtinut permisul pentru categoria A dupa noul sistem, politistii fiind si ei la primul test.

„Eu am mai prins tipul acesta de examinare in traseu inainte de 2000, dar atunci se urca pe motocicleta politistul. Acum ma urc eu, sunt raspunzator, dar comenzile nu le primesc eu. Nu stiu cum au gândit ei dar acum trebuie sa ne facem asa. Nu avem incotro”, spune si Paul Rusu, un alt instructor auto. (Geta P.)

„Sunt mai multe noutati in sustinerea examenului auto dar ne conformam. Am investit in statii, in mopede pentru a ne putea prezenta la probe. S-a introdus aceasta noua categorie AM pentru mopede si avem destule solicitari” – spune, Liviu Vizitiu, – administratorul unei scoli de soferi.

Cursul de legislatie este valabil

Potrivit Ordinului nr. 82/2013, pâna la data de 19 ianuarie 2014, cei care vor sa obtina permis de conducere categoria AM si au absolvit un curs de legislatie inainte de 19 ianuarie anul curent, se pot programa la examen fara sa mai fie nevoie sa faca scoala de soferi. Examenul consta intr-o proba teoretica, la sala, si una practica, in poligon. Nu trebuie uitat faptul ca cine detine permis de conducere pentru orice alta categorie de vehicule nu trebuie sa mai dea examen ca sa se urce pe un moped sau un ATV.

Zeci de mopedisti cu dosare penale

Intârzierea normelor de aplicare a legii le-a adus dosare penale bacauanilor care au continuat sa se deplaseze cu mopedele pe drumurile publice. Din ianuarie, de când a intrat in vigoare Noul Cod Rutier, si pâna la jumatatea lunii mai, politistii de la Rutiera intocmisera 48 de dosare penale celor care conduceau scuterul sau ATV-ul desi nu aveau carnet.

La 78 de ani vrea permis pentru scuter

solomon constantinPrintre cei care s-au prezentat joi in poligon s-a aflat si Constantin Solomon. In vârsta de 78 de ani, omul are experienta pe motor de aproape 20 de ani si vrea sa obtina permisul pentru categoria AM. A venit sa-i urmareasca pe ceilalti candidati si sa faca si el câteva teste dupa ce examenul se va incheia. Daca totul decurge bine, saptamâna viitoare se prezinta la examen.

„Vin sa dau de permis ca eu am nevoie de el. Acum mi-a spus instructorul sa fac si eu niste opturi de-astea pe aici cum au facut si ceilalti. Ies cam de doua-trei orei pe saptamâna cu mopedul. Ma duc la piata, pun cumparaturile in cos, imi fac treaba. Nu sunt vitezoman, nu fac probleme in trafic”, ne-a marturisit bacauanul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ