Surprinzator de tânar la chip, desi a ajuns la 50 de ani, carismatic, sociabil, Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, face oriunde se duce o impresie buna. Moinestenii i-au incredintat, recent, prin vot, al treilea mandat de primar (candidat din partea ALDE).

– În sala de consiliu a institutiei pe care o conduceti de opt ani este expusa, domnule primar, o superba panorama a Moinestiului, într-o fotografie facuta de pe unul dintre dealurile înconjuratoare. Daca am urca pe culmea celor doua mandate de primar pe care le aveti la activ, ce am în vedea in Moinestiul din vale?

– Cred ca s-ar vedea încununarea eforturilor de a avea aici un oras curat, pitoresc, o statiune turistica, una climaterica si balneara în viitorul apropiat – parcuri frumoase, izvoare cu ape terapeutice, un bogat calendar de evenimente culturale, sportive, educationale si poate multe alte lucruri frumoase. Municipiul Moinesti este un loc placut în care, cu siguranta, atât moinestenii, cât si viitorii turisti sositi pentru tratament si relaxare sau la evenimentele noastre se vor simti minunat.

PUBLICITATE

– Activitatea economica în municipiu a scazut mult prin reducerea activitatii principalei companii, OMV Petrom. Cu toate acestea, în ultimii opt ani bugetul Moinestiului a crescut de sapte ori. Ce l-a alimentat atât de consistent?

– În primul rând banii atrasi din fondurile Uniunii Europene, în principal prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, dar si prin PODCA sau alte diverse finantari atrase de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si prin parteneriatele pe care le-am avut cu Consiliul Judetean Bacau. De asemenea, s-a constatat o crestere importanta a veniturilor – si nu din majorarea impozitelor si taxelor locale, ramase neschimbate (cu exceptia aplicarii prevederilor noului Cod Fiscal), ci prin sumele încasate din concesionarea terenurilor catre OMV Petrom România.

– In ce domenii ati derulat, în perioada ultimelor doua mandate, proiecte de anvergura?

– Intr-un Raport pentru cei opt ani de mandat de pâna acum am trecut, pe scurt, proiectele din domeniul infrastructurii locale, al ambientului modern pentru timp liber si relaxare, proiectul de colectare selectiva a deseurilor, un proiect POS Mediu în valoare de peste 73 de milioane de lei, proiecte din domeniile sanatatii, culturii, educatiei si sportului. Am inaugurat un Complex de Servicii Sociale, am reabilitat un bloc cu 54 de garsoniere si au fost amenajate 40 de camere sociale într-un fost camin de nefamilisti; prin parteneriatul cu Asociatia Habitat for Humanity au fost construite 40 de locuinte, înca cinci vor fi inaugurate în acest an. Lista e lunga, dar pentru cei interesati Raportul se afla si in editie digitala pe site-ul nostru, moinesti.ro, loc în care puteti descoperi si un studiu comparativ al gradului de satisfactie al contribuabilului.

– Dupa doua legislaturi, Raportul primarului, document facut public recent, începe cu aceasta constatare: „Mai avem multe de facut împreuna”. Ce aveti în plan?

– Mai avem multe de facut cu sprijinul consilierilor locali, cu întreaga mea echipa din aparatul de specialitate al primarului si cu cetatenii. Imediat dupa finalizarea lucrarilor la proiectul de apa si canalizare, vom începe asfaltarea strazilor din municipiu, vom reabilita întregul sistem de iluminat public, vom finaliza cadastrul imobiliar-edilitar. Demaram si reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, ne dorim un aparat de rezonanta magnetica si nucleara in spital, dar si sa inauguram viitorul cabinet scolar de stomatologie. De asemenea, astept sa inauguram Casa de Cultura si Muzeul de Patrimoniu. Apoi, educatia va ramâne între primele noastre preocupari, trebuie reabilitate si Colegiul Tehnic, dar si restul scolilor. Un viitor proiect foarte necesar este reabilitarea strandului si transformarea acestuia într-un centru de agrement, cu bazine si sala de sport acoperite. Vom reabilita o cladire pe care am achizitionat-o special pentru a muta acolo Directia de Asistenta Sociala, cantina de ajutor social si crearea de spatii de cazare; transformarea unor foste centrale termice de cartier în Centru Social-Educational (pe strada Libertatii) si în Centru de Agrement pentru Persoane Vârstnice (pe strada Zorilor). Ne dorim si înfiintarea unui Grup de Actiune Locala pentru proiecte de reducere a numarului de persoane aflate în risc de saracie si excluziune sociala si construirea unui cartier nou de locuinte sociale în zona Caliman, precum si continuarea parteneriatului cu Habitat for Humanity.

– Cum se sustine sloganul municipiului Moinesti „Promovam Valorile, Stimulam Competitia, Construim Viitorul!”?

– Despre acest slogan va pot spune ca este respectat! Nu sunt doar câteva cuvinte frumoase asezate sub logo-ul municipalitatii. Promovam valorile, adica aducem în prim plan pe cei care pot deveni modele pentru noi toti. Stimulam competitia, adica ne dorim ca cei mai buni sa câstige, fie ca vorbim aici de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante sau de alegerea celei mai bune oferte din SEAP. Construim viitorul – prin tot ceea ce realizam vrem sa aducem mai aproape acest viitor. Si gândim proiectele noastre pentru un timp îndelungat, prin strategii bine elaborate, ca rezultat al unor consultari laborioase.

– La un moment dat vorbeati de Moinesti ca de un „oras prietenos”. Cum arata un oras prietenos?

– Un oras prietenos, cred eu, este cel în care toata lumea are motive sa se simta bine – locuitorii obisnuiti sau cei nou veniti, cetatenii sai de zi cu zi sau ambasadorii unor state prietene ajunsi aici sa descopere frumusetea locurilor sau multitudinea preocuparilor noastre.

– Care este dimensiunea culturala a comunitatii moinestene? Cum puneti în valoare zestrea culturala de exceptie a municipiului?

– Anul acesta, la simpozionul anual dedicat lui Tristan Tzara si miscarii Dada, am avut în Moinesti o multime de evenimente – de la recitaluri de poezie la improvizatie scenica si de la teatru la spectacol de jazz. Am vernisat patru expozitii de arta în trei zile – grafica, pictura, colaj, instalatie, sculptura, fotografie – si am avut aici oaspeti din Iasi, Bucuresti, Bacau, Chisinau, Cluj si Paris. Stiti de marele pictor si teoretician al artei Adrian Pic, din Barcelona? Moinestean, bineînteles, este în plin proces de revendicare, sa spun asa! Dar despre graficianul Alphonse Sattinger ati auzit? A fost director artistic la The New Yorker si a fost recompensat cu Medalia Congresului Statelor Unite – lucrari ale sale vor intra în patrimoniul municipal în viitorul apropiat – traieste în Fort Washington, SUA, pastram legatura cu el, n-a uitat ca este fiu al orasului. Alexandru Sever? Un mare scriitor si un pedagog desavîrsit. Avem un proiect de publicare a unui album al celor 10 – 12 artisti plastici de renume care ne reprezinta în lume, muncim sa punem în aplicare un proiect prin care sa se reabiliteze o cladire de patrimoniu si sa o transformam în Muzeu de Patrimoniu. Avem ce arata, suntem aici de peste sapte mii de ani – ceramica si artefacte ale culturii cucuteniene au fost descoperite si studiate într-un santier arheologic aflat la mai putin de 3 kilometri de centrul municipiului. Mai mult chiar, ne dorim sa inauguram viitoarea Casa de Cultura a municipiului în data de 8 septembrie, chiar de zilele orasului, si sa promovam aici actul de cultura: teatru, spectacole de muzica usoara, folclor dar si muzica clasica. Desigur, si cinema!

– Cât de importanta este pentru municipiu manifestarea „Zilele Spitalului Municipal de Urgenta”, care are loc chiar în aceste zile?

– La fel de importanta ca toate celelalte evenimente din calendarul municipiului: o manifestare a profesionistilor din medicina carora le pasa, a celor care au dovedit implicare si daruire. A devenit deja de traditie, este în agenda multor oameni importanti din acest domeniu din întreaga lume – sunt oaspetii nostri câteva zile, nu?

Cu 24.684 de locuitori inscrisi in datele statistice oficiale, Moinestiul este al treilea oras ca marime din judet, unul in care vezi mai putine sonde active, dar mai multe proiecte sociale si culturale, chiar si proiecte turistice. Este orasul lui Tristan Tzara, unul dintre parintii curentului literar-artistic DADA, dar si al lui Stefan Luchian, George Enescu, Moses Rosen si Mordechai Bernstein, fondatorul localitatii Ros Pina, din Israel, acum infratita cu orasul moldav.

Profilul complet al localitatii: agricultura pe 2.590 ha, industrie alimentara in abatoare si carmangerii, dar si centre de colectare, prelucrare si valorificare a produselor vegetale, incurajarea investitiilor industriale (industria petroliera, a prelucrarii lemnului si a textilelor), de turism.

Pe harta turistica a municipiului apar cel putin opt centre de interes national si international: Parcul Bai (unde se afla izvoarele cu ape minerale curative), Parcul cu Pini (2 pensiuni, casute camping, teren tenis), Cetatuia (cetate dacica atestata arheologic), Dealul lui Ghindaru (unde arheologii au descoperit artefacte ale culturii pre-Cucuteni cu o vechime de peste 5.000 de ani), Monumentul Dada (opera artistului Ingo Glass), Casa Kaddish si Cimitirul Evreiesc (unde cea mai veche piatra tombala cu text recognoscibil este datata 1692), Lacul Tarnita-cel-fara-de-fund  sau Manastirea Stirigoi (aflata într-un peisaj salbatic, înconjurata de paduri seculare).


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Cu partea de SANATATE nu are absolut niciun merit. Meritul este al domnului Doctor Cotîrleț, un om de excepție, un om care a scos din dezastru Municipiul Moinești.

 2. Oameni rău vor fi mereu ce se vor grăbi la comentarii. Ursul trece ,câinii latră. Bravo domnului Viorel Ilie pentru ce a făcut pentru noi !

 3. Face de toate in Moinesti mai putin izolarea blocurilor asa cum a promis. A zis ca anul asta izoleaza…au ramas doar vorbe si atat fapte deloc!!!

 4. Sa ii dea DUMNEZEU putere sa finalizeze tot ce si-a propus căci din punctul meu de vedere este singurul primar care a reusit sa arate ca ..se poate!!!

 5. Domnule primar nu mai fabulati atata ca avem un oras minunat . va contrazic si va dau si exemple .
  Centrul orasului este plin de tigani , politisti corupti , medici care daca nu le dai celebrul 5 lei nu se uita la tine , profesori care an de an primeesc bani pentru ai promova pe elevi . de ce nu dati de munca la tineri ?

  De ce dumneavoastra aveti o vila imensa si o simpla persoana locuieste cu chirie ? Trebuie sa vedem realitatea , nu sa visam !

 6. Nimeni nu zice ca primarii nu au furat…
  Au furat,slava domnului…
  Dar pe langa vilele si masinile scumpe,acest om a facut o schimbare radical in bine pentru cetatenii orasului.
  Sa nu mai aberam,ca orasul era un santier in care muti se apucau de “lucrat”(furat) si nu terminau .
  Eu una,sunt fericita.
  A bagat si la el dar a bagat si pentru cetateni.
  Altul mu ar fi facut nici atat.
  Lumea chiar al iubeste.

 7. un oras mort dpdv economic ,a picat Petrom ,s-a dus dracului totul,am trecut de multe ori pe acolo,si daca este asa bine,de ce vezi numai fete amarate pe strazi,singurul care zambeste este primarul in spoturile publicitare din centru si nu numai,puteti sa-mi spuneti ce industrie are acest oras?,fabrici ,uzine,nimic,totul a fost distrus,bine-nteles nu numai acolo,ar fi multe de aratat ,sunt din zona,stiu ce a fost inainte si ce este acum,,,,pacat,,,,

LĂSAȚI UN MESAJ