29 martie 2024
ActualitatePrimăria Slănic Moldova începe proiectul pentru modernizarea izvoarelor minerale

Primăria Slănic Moldova începe proiectul pentru modernizarea izvoarelor minerale

Primăria din orașul Slănic Moldova a obținut licența de dare în administrare pentru exploatarea izvoarelor de apă minerală terapeutică din stațiune. Ziarul nostru a publicat această informație imediat după ce au fost semnate documentele cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) în acest sens, dar acum primarul Gheorghe Baciu a ținut să ofere informații suplimentare în legătură cu aceasta și să precizeze care vor fi următorii pași până la repunerea în funcțiune a izvoarelor.

A fost organizată, astfel, o conferință de presă, la care au participat și președintele organizației județene a PNL, deputatul Ionel Palăr, artista Alina-Georgiana Teodorescu și viceprimarul Benone Moraru.
Primăria din Slănic Moldova a preluat, acum un an, trei dintre izvoare, prin licitație, proprietarul lor, societatea Flora, fiind în reorganizare judiciară, iar activele ei fiind scoase la vânzare. În stațiune sunt, însă, 11 izvoare, care în acest moment sunt, practic oprite, pentru că Flora cere o sumă mare de bani, circa 7.000 de euro lunar pentru repornirea lor.

Semnarea documentelor pentru preluarea licenței de dare în administrare pentru explorarea resurselor de apă minerală este considerată foarte important pentru localitate, pentru că ea s-a dezvoltat pe lângă această resursă naturală.



Drumul sinuos al licenței de administrare a izvoarelor

Licența de explorare a fost pierdută în luna mai 2016 de societatea Perla Moldovei. Și Institutul de Balneologie a cerut preluarea licenței, dar în aprilie 2017 Primăria a semnat o înțelegere cu Institutul și ANRM, prin care s-a convenit ca ea să preia licența la toate izvoarele de apă minerală, mai puțin Izvorul 3 (pe care l-a dorit Institutul) și gazul mofetic aferent. Pe 16 octombrie s-a semnat licența de administrare a izvoarelor.

„Noi – a explicat Gheorghe Baciu – am semnat, practic, licența pentru resursele subsolului, reglementate de Legea minelor, care ne întărește autoritatea să putem acționa asupra proprietarilor de teren, pentru că la acest moment noi avem trei terenuri aferente izvoarelor, cumpărate la licitație, Perla Moldovei are două terenuri, iar societatea Flora două terenuri. Flora mai are clădirile unde se află butoanele de distribuire a apelor. Tot pe 16 octombrie am făcut adresă către Flora, prin care le-am cerut accesul la izvoare, iar în această săptămână avem o întâlnire cu ei pe teren, să convenim suprafețele și minimul necesar. Legea minelor obligă titularul de licență să aducă atingere minimă proprietății private.

Sper ca și Flora să înțeleagă că nu mai pot opri accesul. Urmează ca în doi ani și jumătate să facem efectiv explorarea apelor minerale, să amenajăm captările, să facem analizele fizico-chimice ale apelor, să facem documentația necesară exploatării apelor”.
Licența de exploatare a izvoarelor se dă natural ca urmare a licenței de explorare, fără alte condiționări.

Izvoare de istorie

Cu mult timp în urmă, izvoarele din Slănic Moldova au fost administrate de Spitalul Sf. Spiridon din Iași, care avea aici și clădiri și vile, feredee și bază de tratament administrate de Hotelul Racoviță. Odată cu naționalizarea din 1948, izvoarele au trecut la Întreprinderea Balneoclimaterică din Slănic Moldova, care le-a modernizat și a făcut prospecțiuni importante. După 1989 această întreprindere s-a privatizat și a devenit societatea Perla Moldovei.

În anul 2004 societatea a cedat Primăriei căile de acces până la Păstrăvărie, prin act de donație, dar a păstrat terenurile aferente, captările și mofeta. Ulterior, societatea Flora a executat Perla Moldovei și a preluat terenurile și clădirile de la izvoare, stația de captare, mofeta și distribuirea apei. În vara 2015 izvoarele au fost, însă, oprite, dar primăria a obținut o ordonanță președințială și le-a repornit, dar în decembrie 2015 Flora a obținut în instanță dreptul de a opri din nou izvoarele. „În acest moment – a spus primarul – izvoarele sunt oprite, pentru că Flora a cerut o sumă foarte mare de la noi, bani pe care primăria nu-i poate da. Însă acum suntem pe drumul cel bun și în scurt timp izvoarele vor funcționa. Flora este în reorganizare judiciară, iar noi negociem cu societatea care se ocupă de ea. Și Primăria s-a înscris la masa credală a societății, dar are o cotă foarte mică, față de o bancă, de exemplu, care deține 78%”.

Primăria a deschis și o campanie de donații pentru refacerea zonei izvoarelor, în care până acum s-au adunat deja circa 60.000 de euro. Ionel Palăr a dat asigurări că i organizația politică pe care o conduce va pune umărul la creșterea numărului de donatori.

„Am considerat că preluarea izvoarelor este o prioritate maximă. Ne dorim cât mai mulți oameni de bine din județ să vină alături de proiectul nostru, să susținem financiar, dar și cu idei, cu propuneri amenajarea izvoarelor. Deja avem, pe Programul Operațional Regional, un proiect prin care ne propunem să modernizăm parcarea de la baraj, doar parcarea pentru că regimul juridic al căii de acces și al terenurilor este încă incert”.
Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri