Consilierii locali au aprobat in sedinta de miercuri o rectificare bugetara menita sa puna in sfârsit un semn de egalitate intre bacauanii care se incalzesc cu energie de la sistemul centralizat si cei care au centrala proprie pe gaz, energie electrica sau sobe. Astfel, pentru prima data, in acest an vor primi ajutor la plata facturilor nu doar cei racordati la Thermoenergy, ci si cei cu incalzire individuala. Efortul bugetar pentru sezonul de iarna, de la 1 noiembrie 2015 pâna la sfârsitul lunii martie 2016 pentru aceasta categorie este de 2,1 milioane de lei. 600.000 de lei au fost redistribuiti de la capitolul investitii pentru anul 2015, ca sa acopere cheltuielile cu incalzirea in cele doua luni care au mai ramas din acest an.

Primaria Bacau pune si conditii suplimentare, pe lânga incadrarea in limita de venit impusa de lege, de 615 lei pe membru de familie, si anume ca solicitantii sa nu aiba datorii la bugetul local. Bacauanii pot primi un sprijin financiar de 262 de lei, diferenta de la suma acordata de Guvern si pâna la acest cuantum fiind suportata de la bugetul local. Cererile, declaratiile pe propria raspundere, insotite de documentele justificative, pot fi depuse de cei cu centrala proprie la sediul primariei de pe strada Marasesti, la sediul de la Piata Centrala si la Politia Locala, sediul de pe Bdul Unirii, spre Autogara Bacau.

Primaria se indatoreaza

Pentru a sustine Thermoenergy in sezonul de iarna, executivul primariei a propus si contractarea unui imprumut de la Trezoreria statului, intr-o valoare deloc neglijabila, 16 milioane de lei. In expunerea de motive, se arata ca pe parcursul unui an apare un gol de lichiditate, pentru ca la inceput se fac cheltuieli mari aferente combustibilului utilizat in producerea energiei termice, iar municipiul are obligatia sa asigure din bugetul local diferenta dintre pretul de productie, transport, distributie si furnizare. Ca sa nu mai fie sincope in asigurarea fluxului de lichiditati financiare, OUG 46/2015 permite contractarea unui imprumut de la Trezoreria Statului, in acest caz de 16 milioane de lei, pentru a achita subventia catre Thermoenergy. „Subventia astfel achitata se va deduce lunar cu valoarea deconturilor justificative, urmând ca regularizarea definitiva sa fie realizata cel mai târziu pâna la 15 aprilie 2016”, mai promit autoritatile.

Imprumutul se va acorda rapid, fara o procedura de achizitie publica, la o dobânda fixa si cu posibilitatea de rambursare de pâna la 20 de ani. Consilierii locali nu au fost incântati de ideea de a indatora si mai mult bugetul public. Leonard Padureanu, manager public, a aratat insa ca indecizia politicienilor, indiferent care au fost acestia, a facut sa „nu existe o strategie pe energie. In fiecare an, in septembrie ne-am trezit ca vine iarna. Daca pâna la aderare, Guvernul acorda subventii direct CET-urilor, dupa aderare, banii au ajuns la unitatile administrativ-teritoriale care i-au redirectionat. In acest an, Guvernul nu a mai procedat la fel, ci a dat OUG 46/2015 prin care stabileste acest mecanism de imprumut din Trezorerie. Cu acesti bani ne vom securiza pentru intreg sezonul de iarna. 7 milioane de lei sunt necesari pentru 2015, iar 9 milioane de lei vor ajunge pentru anul viitor”.

Padureanu a mai spus ca sunt sanse ca in viitorul apropiat, datorita investitiilor masive in retehnologizare, sa nu mai fie necesara o subventionare masiva de la bugetul local. „Investitiile ar trebui sa duca la reducerea pierderilor”, a mai precizat Padureanu. Consilierii au avizat favorabil ambele proiecte, si cel de rectificare bugetara si imprumutul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Adica din banii celor care stau fara apa calda si caldura de luni de zile se vor plati facturile celor care au centrala proprie si ne rad in fata ca ei isi fac in casa cata caldura vor, ca au apa calda si super conditii! Inteligent!
  Si, logic vorbind, de unde are bani cineva cu venit de 600 lei pe luna sa isi instaleze centrala de apartament cand numai sa isi traga teava de gaz costa enorm????

 2. rusine sa va fie domnilor consilieri.dupa ce stavarache a capusat cet-ul si la falimentat cu ,, managementul ireprosabil ” lui dragusanu si olaru acum veniti si aprobati un imprumut bancar exorbitant ca sa ce?…… sa se continue furtul si jaful….pe banii bacauanilor,care vor fi nevoiti sa suporte aceasta impovarare 20 ani. cind a venit aceasta ,,lichea” in primarie in 2004 il critica pe fostul primar ca a lasat primaria cu datorii. acum el ce face ? TREZITI-VA DOMNILOR CONSILIERI..unde este opozitia in consiliul local? cine ii mai reprezinta pe bacauani?

 3. Da de ce sa platesc eu care am centrala la cet undeva la 30-40 lei pe luna in sezonul rece pentru ca trec niste tevi prin apartamentul meu. Tevi care duc la tine in casa ca sa te incalzesti.
  Asta nu te-ai intrebat?
  Sau de ce sa platesc eu contribuabilul care am centrala subventia pentru cei din sistemul centralizat CET?. Lucru pe care il fac de 15 ani .
  Asta nu te-ai intrebat?
  Aia care au 600 lei pe luna poate sunt pensionari care si-au pus centrala acum 15 ani cand munceau din bani de la CAR , sau sunt parinti batranio ai caror copii le-au pus centrala.
  Nici asta nu te-ai intrebat ?

LĂSAȚI UN MESAJ