O echipă de la secțiile de Neurologie, Urgențe și Anestezie-Terapie Intensivă a efectuat o primă procedură de tromboliză intravenoasă la un pacient care s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Bacău cu un accident vascular cerebral (AVC). Această intervenție se aplică acelor pacienți care au un debut de AVC, fiind o procedură ce trebuie efectuată imediat, prin tratament perfuzabil, la indicația unui medic neurolog. Acest tip de terapie duce la o scăderea semnificativă a consecinţelor extrem de severe ale unui accident vascular cerebral.

Echipa care a efectuat această procedură a fost formată din dr. Doina Lazăr, medic șef Secția Neurologie, dr. Cosmin Viorel Franț și dr. Simona Elena Contoman, de la Unitatea de Primiri Urgențe, împreună cu dr. Ana Axinte, de la Radiologie și dr. Oana Mardare, de la ATI.

AVC-ul ischemic reprezintă aproximativ 75% din toate atacurile cerebrale și este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sânge, cu oprirea consecutivă a debitului sangvin și, în consecință, a aportului de oxigen și glucoză în teritoriul cerebral irigat de vasul respectiv, ducând în final la pierderea definitivă a țesutului cerebral și sechele pe viață.

În total, 43 de spitale din întreaga ţară, printre care și Spitalul Județean Bacău, sunt incluse de anul acesta în programul pilot „Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC“, derulat de Ministerul Sănătăţii, prin care se efectuează tromboliza intravenoasă.

Ce înseamnă această procedură

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă ce constă în injectarea unei substanțe trombolitice, care se administrează intravenos și dizolvă cheagul de sânge care blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se remite complet. Procedura nu poate fi aplicată decât în primele 4,5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”. Chiar dacă nu este posibilă aplicarea trombolizei (pentru care trebuie respectate niște criterii clinice și paraclinice foarte stricte), asistența medicală a acestor bolnavi într-un serviciu de specialitate mărește șansele de supraviețuire și de recuperare.

„Time is brain”

Medicii specialiști atrag atenția asupra faptului că este esențial ca la apariția primelor simptome neurologice să se solicite imediat o ambulanță și să se prezinte pacientul într-un serviciu de urgență. Iată simptomele neurologice care pot apărea brusc:
• tulburări motorii și sensitive, de obicei sub forma unei hemiplegii sau hemipareze (paralizie a unei jumătăți a corpului);
• tulburări de vorbire – de exprimare sau de întelegere a vorbirii;
• tulburări de deglutiție (înghițire), schimbarea bruscă a vocii, de asemenea brusc instalate;
• tulburări de echilibru sau în coordonarea mișcărilor;
• diplopie (vedere dublă) instalată brusc;
• turburări de vedere cu pierderea bruscă a vederii la un ochi;
• asimetria bruscă a feței.