29 martie 2024
EconomiePrima echipa de somelieri atestati in retailul din Bacau

Prima echipa de somelieri atestati in retailul din Bacau

Clientii magazinelor Selgros din Moldova – din Bacau, Suceava sau Iasi – vor fi surprinsi, la cumparaturi in raioanele de bauturi ale acestora, de somelierii care le vor recomanda cum sa asorteze profesional feluritele cu vinurile cele mai indicate.

La initiativa conducerii magazinului Selgros din Bacau cunoscutul lant de retail are acum primul grup de specialisti atestati de Agentia de Somelieri Winetaste, la finalul unui curs acreditat de Ministerul Muncii, de Ministerul Educatiei si de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor.

Cursul a fost absolvit de 18 participanti, intre care s-au aflat si proprietari de pensiuni si restaurante din judetul Bacau, dar si de reprezentantii unui important distribuitor de vinuri din Botosani.



Cei 18 cursanti au imbracat, dupa examen, robele de absoventi si au putut arunca in aer toca uniformei. Comisia de examinare, prezidata de Cristina Mihaela Ciobanu, alaturi de coechipierul sau Catalin Milon, de la Comisia judeteana Bacau de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor, dar si de profesorul cursului, cunoscutul somelier Sergiu Nedelea, i-a declarat pe toti absolventi.

„Am simtit, la acest curs – ne-a declarat Sergiu Nedelea -, dorinta participantilor de a acumula cunostinte. Daca nu ai chemare pentru o profesie, daca nu te atrage, inseamna ca lucrurile nu merg asa cum iti doresti. Chiar nivelul proiectelor realizate la final a fost destul de bun, iar câteva lucrari m-au surprins prin complexitatea lor.

Pe lânga probele practice (degustare, proba scrisa, chestionarul) s-a cerut si intocmirea unui proiect de absolvire, in care s-au vazut propriile concepte de intelegere finala a vinului, practic esenta absolvirii cursului.”

Un curs ca un rasfat profesional

Irina Staciuc, directoarea magazinului Selgros Bacau, ea insasi cursanta, a avut ideea acestui parcurs profesional, iar acum magazinele Selgros moldovene au propiii somelieri. Alaturi de reprezentantii acestor magazine i-am vazut insa in banci si pe Alexandru Boghiu, de la Cafe du Theatre Bacau, dar si pe Constantin Popa, administratorul Pensiunii Montana, din Slanic Moldova.

„Pentru mine – a spus Constantin Popa – , acest curs a fost un rasfat profesional. Aveam nevoie de aceasta pregatire pentru ca Pensiunea Montana, având in vedere conditiile si locul unde se afla, atrage un flux mare de turisti. Cunostintele capatate vor fi un plus, pentru ca impreuna cu cei cu care lucram in pensiune vom cauta sa asociem vinul din pivnita acesteia cu mâncarurile pe care le pregatim.

Noi avem un vin bun, de regiune, cum e Galbena de Odobesti, Zghihara de Averesti, Merlot-ul de la Dealul Bujorului, Frâncusa de Cotnari, dar si vinul nostru de Berzunti, capsunica, foarte cautat.

Ele merg foarte bine alaturi de produsele traditionale, cele din curtea pensiunii, care inseamna 70% din oferta. Iar la Slanic mai este si o traditie: pastravul la gratar cu mamaliga si mujdei, de unde si zicala «Daca ai fost la Slanic si nu ai mâncat un pastrav, ai pierdut timpul».”

„Someleria este un domeniu in care trebuie sa inveti toata viata. La examen am avut toti emotii, iar la lucrarile de absolvire s-a muncit foarte mult. La atâta implicare din partea tuturor participantilor ma asteptam, dar nu si la atâta pasiune pusa in fiecare lucrare. La noi, somelierii vor indruma clientii in raionul de bauturi pentru ce vinuri se potrivesc la meniurile pe care le pregatesc. Totul in scopul de a creste vânzare, dar si satisfactia clientilor.”
Irina Stanciuc, directoarea magazinului Selgros Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri