23 aprilie 2024
Top StoryPrima criosaună din Bacău

Prima criosaună din Bacău

Prima dată când am auzit de criosaună gândul mi-a fugit la un film cu Stallone în care personajul John Spartan a fost congelat într-o crio-închisoare de unde a fost „eliberat” după mulți ani de stat la „înghețat”. Apoi mi-am adus aminte că sunt sportivi care utilizează criosauna pentru recuperare fizică după competiții ostenitoare. De curând am auzit că există și în Bacău acest dispozitiv care este situat la Centrul Oxigen, undeva sub podul de la Mărgineni. Așa că am mers la fața locului să descoperim ce este criosauna.

Prima întâlnire am avut-o cu Irina Lupu, kinetoterapeut, cea care lucrează cu criosauna de la Centrul Oxigen. Curiozitatea numărul unu a fost să aflăm ce este de fapt criosauna. „Este o saună care folosește aerul rece, pe bază de azot”, a explicat Irina Lupu, care ne-a povestit totul despre criosaună. Ce mi s-a părut interesant este că pe timpul unei ședințe, corpul uman este expus unei temperaturi cuprinse între minus 120 și minus 180 de grade. Firesc, prima impresie a fost că nu se poate așa ceva, în condițiile în care iarna, la minus 10 grade, tremurăm ca varga.



„Aerul din criosaună este lipsit de umiditate, aceasta fiind cea care te face să simți frigul puternic”, a fost explicația Irinei Lupu. Criosauna de la Centrul Oxigen a fost deschisă în decembrie anul trecut, dar activitatea propriu-zisă a început din ianuarie. Cât despre aparatul în sine, este ca o capsulă în care intri, stai în picioare, capul și gâtul fiind deasupra, o ședință pentru începători fiind de 100 de secunde, apoi de 140 de secunde, iar de la treia ședință se stă câte trei minute.

Irina Lupu

Primele ședințe sunt de acomodare și pentru a vedea cum reacționează corpul la temperaturile scăzute. Criosauna are mai multe beneficii, cele mai importante fiind cele din sfera întreținerii corporale, dar care are aplicabilitate și pe afecțiuni medicale. Din multele beneficii ale criosaunei, Irina Lupu ne-a asigurat că are efecte pozitive pe parte psihologică pentru că în timpul acestor expuneri se eliberează endorfina, care este hormonul fericirii, în cantități mari.

„Criosauna ajută foarte mult persoanele care doresc să scape de depresie și persoanele care au probleme cu somnul”, mai spune Irina Lupu, care a precizat că a avut câțiva clienți care după două-trei ședințe au remarcat că se simt mult mai odihniți dimineața, sau că au scăpat de insomnii. Așa am realizat că, de fapt, este vorba de mult mai mult și că expunerea la criosaună este o terapie.

Aerocrioterapia

Aerocrioterapia (ACT) este o metodă care constă în răcirea simultană a întregii suprafețe a corpului uman la o temperatură foarte scăzută, așa cum am aflat mai sus. Este vorba de o tehnică dedicată prelungirii vieții și corectării tulburărilor funcționale, parte a medicinei interactive. Eficiența medicală a acestei proceduri este determinată de nivelul temperaturii la care este expusă zona afectată, dar și de viteza scăderii de temperatură. Tratamentul cuprinde 10-20 sau chiar mai multe sedințe, procedurile preventive putându-se desfășura zilnic sau la două-trei zile.

În timp ce stăteam de vorbă cu Irina Lupu, în criosaună era Ionuț Ailenei, manager divizie Kubitech, distribuitor de echipamente medicale și fitnesswell în România. Am profitat de faptul că tocmai a încheiat o ședință de terapie, și bucuros a acceptat să ne împărtășească din experiența sa, atât din punct de vedere al cunoscătorului acestor echipamente dar și ca beneficiar al acestei terapii. În primul rând, Ionuț Ailenei ne-a oferit câteva date despre geneza crioterapiei.

„Crioterapia a apărut prima dată undeva în Japonia. Un doctor care a făcut studii prin anii ’70, a observat că stimulează extraordinar de bine refacerea sportivilor și a celor care erau în stări avansate de degradare fizică. Prin aceste tehnici a observat recuperarea rapidă a sportivilor”, a explicat Ailenei.

Și povestea a continuat cu americanii care au preluat această idee și practicau băile de gheață. Și nu numai americanii. Este vorba despre o practică ce se folosește și în zilele noastre, multe echipe sportive folosind metoda clasică, punând într-o cadă 50-60 de kilograme de cuburi de gheață în care se fac scufundări. Rămânând pe acest segment al discuției, Ailenei ne-a povestit că echipa de fotbal CFR Cluj deține de cinci ani aparatură de criosaună, probabil și acest aspect contribuind la rezultatele remarcabile pe care le au sportivii echipei campioane de fotbal a României.

Pe lângă clubul de fotbal ardelean, mai există o criosaună la stadionul Arena Națională din capitală, alte federații sportive și-au achiziționat aceste echipamente dar și anumite companii private care folosesc aceste proceduri pentru top-managementul lor. Pe zona Moldovei, pe lângă cea din Bacău, mai există o criosaună la Iași, la sediul companiei distribuitoare a acestor echipamente în România și una la Piatra Neamț, dar cea nemțeană aparține unui medic care o folosește cu circuit închis pentru pacienții săi.

 Criosauna din Bacău este deschisă tuturor

 Înainte de a începe aceste proceduri este bine să ne informăm, și cel mai bine ar fi să o facem la medic. Și asta pentru că există anumite contraindicații. Despre acestea ne-a spus câte ceva chiar Ionuț Ailenei:

„Dacă știi că ai o anume afecțiune medicală este bine mai întâi să consulți un medic. Noi avem niște flayere în care sunt prezentate principalele contraindicații. Este vorba în primul rând de situații, să le numim așa, cronice. Mai spunem că nu este recomandat să faci criosaună dacă ești răcit sau ai pneumonie. Dacă ai anumite răni nu poți face criosaună dar poți apela la criopan, adică o terapie locală.”

Acestea sunt doar câteva aspecte, dar doritorii de criosaună trec printr-un adevărat sondaj înainte de a începe procedurile propriu-zise. Ailenei a subliniat și importanța criosaunei în curele de slăbire, fiind el însuși un exemplu, povestind că a pierdut mai bine de 10 kilograme de când urmează aceste proceduri.

Cu toate acestea, pentru ca o cură de slăbire să fie eficientă trebuie îmbinată și cu alte metode, cel mai bun exemplu fiind o asociere între drenaj limfatic cu criosaună și electroterapie. Acestora li se adaugă fără discuții dieta alimentară și mișcarea fizică.

 Cum procedăm la criosaună?

 Prima dată clienții primesc lista de contraindicații pentru a nu avea surprize. După ce s-au luat în calcul aceste aspecte, clienții merg la vestiar unde se dezbracă și se echipează cu un halat, șosete speciale și botoșei, pentru că în timpul criosaunei sunt protejate extremitățile. Apoi se merge la capsula criosaunei unde se intră doar în costum de baie sau lenjerie intimă. Apoi se trece la procedura în sine care nu poate dura mai mult de trei minute, fiind contraindicată expunerea mai mare. O ședință de criosaună duce la consumul a 150 până la 200 de kilocalorii, în condițiile unui corp normal. La o terapie mai intensivă, după 15 ședințe se pot pierde până la 400 de kilocalorii pe procedură.

 Sauna cu infraroșu

 La Centrul Oxigen, pe lângă criosaună puteți beneficia și de srviciile criofanului, care este pe același principiu cu criosauna dar se folosește local. Acesta este folosit pentru crioterapie facială sau în oricare altă zonă a corpului, pe inflamații sau dureri locale. Pe lângă acestea mai există și alte tipuri de saună, cum ar fi sauna finlandeză, sauna uscată și sauna cu infraroșu, cea din urmă fiind destinată celor care nu suportă temperaturile ridicate.

Revenind la criosaună, pe lângă echipele sportive, vedetele sunt mari fane ale acestor proceduri. „Între acestea putem să le menționăm pe Loredana Groza și Oana Cuzino”, a precizat Ionuț Ailenei. Cât despre prețuri, o sedință la criosaună costa 100 de lei, dar există și diferite pachete, un exemplu fiind 10 ședințe cu 800 de lei.

 Indicațiile Aerocrioterapiei (ACT)

 Reumatologie – osteoartrite, boli reumatismale inflamatorii acute; osteoporoză și osteopenie; spondiloză cervicală și lomabară; hernie de disc; colagenoze ; etc.

Hepatologie – hepatite cronice autoimune, hepatite cronice virale, criză hepatică în stadiu compensat.

Neurologie – nevroze, migrene, tulburări de somn, radiculite, boli care evoluează cu spasticitate musculară.

Cosmetică – celulită; întreținere generare a corpului și prevenirea îmbățrânirii; intensificarea proceselor metabolice la nivelul tenului, efect antirid; întinerirea pielii feței, gâtului, spatelui, abdomenului, șoldului; întărirea și tratamentul părului; tratamentul imperfecțiunii pielii.

Sexologie și urologie – tratamentul impotenței; creșterea libidoului; restabilirea și îmbunătățirea funcției erectile; tratamentul afecțiunilor psihoemoționale și recuperare funcțională.

Ginecologie – sindrom premenstrual; sindrom climacteric.

Endocrinologie – obezitate; tulburări imunologice și endocrine.

Pneumologie – bronșite cronice, inclusiv cele obstructive; astm bronșic; traheite.

Cardiologie – prevenirea bolilor cardiovasculare; tulburări neovegetative.

Dermatologie – dermatite; neurodermatite atopice; eczeme; psoriazis, artită psoriazică.

Ortopedie și traumatologie – traumatisme, contuzii, luxații, entorse, fracturi; status post operator.

Medicină sportivă – este o modalitate extrem de eficientă de refacere și recuperare a sportivilor după efort, traumatisme, fiind utilizată în prezent în majoritatea cluburilor sportive din lume.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri