Am un număr de prieteni și de cunoștințe de la care chiar am ceva pretenții. Sunt oameni școliți, au făcut mai întotdeauna dovezi de caracter.

Constat, însă, că de la unii dintre ei primesc pe diferite canale de internet veritabile informații din categoria „fakenews”, mai ales în aceste zile în care ne bântuie balaurul COVID-19. Multe trimiteri sunt haioase, sunt glumițele pe care – se spune – le fac românii și în cele mai crunte momente ale vieții. Pentru că așa e firea românului. Dar unele nu sunt glume, ci consemnări serioase în care s-a omis sau chiar a fost înlocuit câte ceva și au devenit astfel materiale contrafăcute.

Una dintre aceste știri false ni-l arată pe celebrul cofondator al tot atât de celebrei companii Microsoft, Bill Gates. Miliardarul s-a retras, recent, din consiliul de administrație al Microsoft, dar și al unei firme de investiții, și s-a dedicat exclusiv activităților caritabile. Un filmuleț de vreo opt minute, făcut prin anul 2015, ni-l arată însă ca pe veritabilul „creator” al temutului coronavirus.„Bill Gates ori a prezis, ori a plănuit pandemia COVID-19” este textul care însoțește controversata postare. Filmul circulă pe Facebook, pe Instagram și pe WhatsApp.

Se spune că ideea le-a venit unor conspiraționiști „de dreapta” din SUA, dar să fie și aceasta o știre adevărată? Da Bill Gates vorbea atunci, în 2015, despre un vaccin pentru tratarea bolilor respiratorii, despre incapacitatea omenirii de a se apăra de unele epidemii, dar de acolo până la inventarea coronavirusului de acum e prea mult.

Se mai spune că unele canale media veghează la ceea ce înseamnă știri false și le elimină, iar decretarea stării de urgență într-un stat chiar pedepsește astfel de acte. Până acum nu prea se vede, dar să mai avem ceva răbdare!