Fermierul bacauan Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR), care a condus in perioada 21 – 24 martie delegatia româna la a noua editie a Forumului privind Viitorul Agriculturii, de la Bruxelles, s-a aflat, practic, in mijlocul atentatelor teroriste din capitala Uniunii Europene. Participantii au fost blocati in cladirea The Square.
 
Marti, 22 martie, a fost exact ziua in care a avut loc reuniunea anuala a agricultorilor de sub patronajul Organizatiei Europene a Proprietarilor de Teren (ELO), în care LAPAR este membra si în board-ul careia a fost ales, anul trecut, si Laurentiu Baciu. Toti cei 1.000 de participanti la reuniune au fost blocati in cladirea The Square in care se desfasura aceasta. La scurt timp, Laurentiu Baciu, ca si alti membri ai delegatiei române, a postat pe Facebook imagini si clipuri de la evenimentele tragice. „Vestea a cazut ca un fulger asupra noastra, mai ales ca am aflat de evenimente abia când am ajuns la conferinta – a declarat presedintele LAPAR. Din fericire, am fost asigurati ca locul în care ne aflam este securizat. Toata lumea era panicata si chiar la un moment dat s-a pus problema în Forum daca mai continuam sau nu activitatea.”
 
Acasa, de Pasti
 
Laurentiu Baciu, de confesiune catolica, si-a afirmat speranta ca va ajunge cu bine acasa pâna duminica, pentru a sarbatori Pastele alaturi de familie, chiar daca zborurile aeriene din Bruxelles au fost anulate. „Daca nu se va deschide aeroportul, vom fi redirectionati catre alte rute, în asa fel încât sa ne tinem de program si joi seara sa ne întoarcem acasa. Imi doresc sa fac Pastele alaturi de familia mea.”
 
Intrevedere cu comisarul pentru Agricultura al UE
 
În ciuda programului încarcat si a presiunii evenimentelor din capitala Belgiei, Laurentiu Baciu a reusit sa aiba scurte intrevederi cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultura.
Alte discutii de interes privind sectorul agricol din România au fost purtate cu Thierry de l’Escaille, secretar general al ELO.
Forumul ELO a fost primul organizat dupa adoptarea de catre liderii mondiali, în septembrie 2015, a Obiectivelor de Dezvoltare durabila ale ONU (Sustainable Development Goals, SDGs). Participantii la dezbateri au incercat sa raspunda la doua întrebari esentiale pentru viitorul agriculturii: „Care sunt pasii necesari pentru punerea în practica a agendei Obiectivelor de Dezvoltare durabila stabilite de ONU?” si „Putem sa ne desfasuram businessul la fel ca pâna acum, în contextul provocarilor sociale, de mediu si economice?”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ