18 mai 2024
ActualitatePreședintele CJ cere revizuirea procedurilor pentru a se simplifica evaluarea persoanelor nedeplasabile

Președintele CJ cere revizuirea procedurilor pentru a se simplifica evaluarea persoanelor nedeplasabile

Președintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, a convocat astăzi comisiile de evaluare, secretariatele acestora, dar şi angajații din cadrul DGASPC – de la Serviciul de evaluare complexă a copilului cu dizabilități și a persoanelor adulte cu handicap.

Anual, peste 20 000 de persoane calcă pragul comisiilor de evaluare din cadrul DGASPC. Activitatea acestor comisii trebuie desfăşurată în spiritul transparenței şi bunei-credințe, mai ales că de evaluările realizate depinde stabilirea gradului de dizabilitate a unei persoane, respectiv a consecințelor ce decurg de aici asupra respectivei persoane. Prin urmare, evaluările cântăresc decisiv în economia vieții persoanelor cu dizabilități.

“Din aceste rațiuni, precum şi din convingerea mea că interacțiunea cu persoanele cu dizabilități trebuie să aibă în vedere #omenia şi #empatia, am convocat astăzi comisiile de evaluare, secretariatele acestora, dar şi angajați din cadrul DGASPC – de la Serviciul de evaluare complexă a copilului cu dizabilități și a persoanelor adulte cu handicap”, a declarat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.



Acesta spune că nu este suficientă înlocuirea unor oameni din anumite structuri pentru a avea rezultatele scontate. Este necesară schimbarea mentalităților și acordarea unui tratament egal şi corect tuturor beneficiarilor. Aceste aspecte pot face diferența în calitatea prestării unui act eminamente social, crucial pentru semenii noştri aflați în dificultate.

Oamenii greu încercați care vin la comisiile de evaluare nu au de ales: trăiesc sub spectrul unei realități apăsătoare, față de care avem obligația să umanizăm şi să eficientizăm procedurile specifice de evaluare, având ca prioritate interesul legitim al acestor cetățeni.

“Ca atare, am solicitat revizuirea procedurii interne, pentru a se stabili cât mai clar modalitatea în care persoanele nedeplasabile sunt evaluate, cu respectarea termenului prevăzut de lege. În aceste situații, membrii Secretariatului Comisiei de evaluare trebuie să se deplaseze la domiciliul beneficiarilor pentru evaluare.

Să nu uităm că, adeseori, ne referim la persoane cu dificultăți locomotorii majore, care și-au pierdut total capacitatea de autoservire, autoîngrijire și autogospodărire. Lucrul cu această categorie socială comportă o complexitate şi sensibilități de natură să îi afecteze emoțional pe toți cei care intră în contact cu aceste cazuri.

Prin simplificarea birocrației, eliminarea eventualelor ambiguități și ajustarea cadrului legislativ la realitățile acestei munci, putem ușura activitatea personalului din comisie și asigura, cât mai echitabil şi onest, evaluarea persoanelor cu dizabilități”, a mai declarat Valentin Ivancea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri