21 iunie 2024
Top StoryPreotul Penitenciarului Bacau, arestat pentru ca le procura detinutilor telefoane

Preotul Penitenciarului Bacau, arestat pentru ca le procura detinutilor telefoane

Unul dintre preotii Penitenciarului Bacau a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pentru luare de mita si introducere de obiecte interzise in unitatea de detentie. Mai precis, el este acuzat ca introducea telefoane mobile in inchisoare pentru detinuti contra unor sume de bani.

Zeci de mascati, politisti, ofiteri ai Administratiei Penitenciarelor si un procuror au descins, la sfârsitul saptamânii trecute, in unitatea de detentie unde au facut perchezitii, iar preotul Octavian Balan ar fi fost prins in flagrant cu mai multe telefoane asupra sa si in masina personala, dar si cu suma de 800 de lei.A fost dus la audieri, insa a refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor. S-a emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore si dus in Arestul Politiei. Dupa el la unitatea de parchet au ajuns câtiva detinuti, sotiile sau concubinele lor si un agent al Penitenciarului Bacau.

Dupa ce au fost audiati, s-a decis ca in fata instantei sa ajunga cu propunere de arestare preventiva parintele, agentul de penitenciare, un arestat preventiv, un detinut si sotia unuia dintre ei. Aceasta din urma este acuzata ca la solicitarea sotului prelua telefoanele de la alte persoane si le dadea mai departe preotului.

Toti au fost arestati preventiv pentru 29 de zile si au declarat recurs fata de sentinta magistratilor de la Tribunalul Bacau. Când a auzit ca este arestat, gardianul, aflat in boxa alaturi de cei pe care pâna mai ieri ii pazea, a izbucnit in plâns. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Bacau.

Erau filati de multa vreme

Procurorii si serviciile speciale ii monitorizau de mai multa vreme pe angajatii penitenciarului si asa a picat si parintele. Surse din rândul anchetatorilor spun ca acesta le dadea telefoanele in capela, atunci când veneau la spovedanie.

Oficialii unitatii de detentie au anuntat ca vor declansa si o ancheta interna. Cel mai probabil preotul va fi suspendat din functie si risca sa-si piarda si dreptul de a mai sluji pentru biserica ortodoxa. In locul sau, spovedaniile si slujbele in Penitenciarul Bacau le va tine un alt preot, angajat de curând acolo. Parintele Octavian Balan slujea in penitenciar din anul 2002.

Peste 70 de telefoane, gasite in celule

Cu toate ca la intrarea in Penitenciarul Bacau exista un dispozitiv pentru detectarea obiectelor interzise, in spatele gratiilor se gasesc tot timpul telefoane. Anul trecut, in urma perchezitiilor efectuate la sectorul de vizite si in celule au fost gasite 72 de telefoane mobile, ascunse în alimente, articole vestimentare sau bagaje. In anul 2011, „recolta” a fost de 127 de telefoane.

„În functie de solutia adoptata de organele judiciare, Administratia Nationala a Penitenciarelor va dispune masuri conform Statutului functionarilor publici cu statut special. Totodata, va fi sesizata Comisia de disciplina constituita la nivelul Penitenciarului Bacau” – spune agent Cristina Cirlan – purt. cuv. Penitenciarul Bacau.

„Ca urmare a descinderii, preotul unitatii a fost surprins in flagrant având asupra sa telefoane mobile, care urmau sa fie remise unora dintre detinutii aflati in Penitenciarul Bacau. Totodata, la parchet au fost conduse si sotii, concubine ori rude apropiate ale unora dintre persoanele detinute pentru activitate de complicitate. Actiunea a fost posibila ca urmare a cooperarii pe care am avut-o foarte eficient si profesionist cu lucratorii Directiei de Combatere a Criminalitatii din Mediul Penitenciar” – a declarat pr. Felix Banila – prim-procuror Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau.

„La institutia noastra bisericeasca nu a fost trimisa nicio adresa oficiala din partea niciunei institutii a statului cu privire la cele intâmplate. In aceste conditii, nu putem face niciun comentariu pe marginea acestui subiect” – a declarat preot Constantin Gherasim – purt. cuv. Episcopia Romanului si Bacaului.

„Avem o hotarâre care nu se comenteaza. Am declarat recurs imediat. Sunt putin dezamagit. Noi am recunoscut o fapta pe care zic eu am ilustrat-o intr-o anumita nuanta si un anumit context. Exista prezumtia de nevinovatie de care toata lumea se prevaleaza dar care trebuie sa fie si efectiva. Cred in continuare in puterea de a demonstra exact ceea ce s-a intâmplat. Sunt anumite fapte interpretabile” – spune avocatul Dumitru Rusu – aparatorul parintelui Balan.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img