25 aprilie 2024
ActualitatePremiile și trofeele lui Radu Beligan au ajuns în satul său natal

Premiile și trofeele lui Radu Beligan au ajuns în satul său natal

– cele două fiice ale maestrului Radu Beligan au decis să ofere autorităților din Filipești o parte dintre premiile și trofeele pe care marele actor și regizor le-a obținut de-a lungul carierei sale de peste șapte decenii – decizia a fost luată urmare a faptului că însuși maestrul și-a dorit acest lucru – comuna Filipești este locul de naștere al celui care a fost un monstrul sacru al teatrului și filmului, Radu Beligan

Un telefon simplu, neașteptat, neprogramat, care a sunat, într-o zi de joi, în cabinetul primarului din comuna băcăuană Filipești a anunțat o veste care a adus multă bucurie în sufletele celor care locuiesc aici.

Cu toții vor putea fi mai aproape de cel care a fost fiu al satului, maestrul Radu Beligan, urmare a unui gest nobil pe care l-a făcut familia acestuia. La capătul celălalt al firului, în acea zi de joi, era chiar fiica cea mai mare a maestrului, Anamaria Beligan.



A vrut să vorbescă direct cu primarul Petrică Lungu, pe care l-a rugat să primească în numele întregii comunități din comuna Filipești, sub formă de donație, cea mai mare parte a trofeelor și premiilor pe care tatăl său, Radu Beligan, le-a obținut și primit în cariera sa.

„A sunat personal doamna Anamaria Beligan. S-a recomandat, a spus că e fiica maestrului Radu Beligan. Pe moment nici nu știam cum să reacționez, ce să îi spun. Cu o voce caldă, care parcă seamănă cu a tatălui său, mi-a transmis că vrea să doneze comunei toate trofeele, premiile, distincțiile pe care Radu Beligan le-a obținut în țară, dar și în Republica Moldova, pentru că cele obținute pe plan internațional vor fi donate, poate deja au fost donate, nu știu, Teatrului Național București, unde Radu Beligan a fost director peste 30 de ani”, ne-a provestit primarul Lungu. O singură dorință a avut Anamaria Beligan.

Pentru că nu putea să vină personal să aducă în comună toată „munca tatălui”, recunoscută prin aceste distincții, singura rugăminte adresată primarului Petrică Lungu a fost ca acesta să se deplaseze la București pentru a le ridica și a le transporta în siguranță la Filipești. „Lucru pe care l-am făcut imediat. Mi-a predat toate trofeele, tablouri, calendare, ziare în care s-a scris despre maestrul Beligan, premii, plachete, diplome și tot ce era în casa dumnealui. Toate bunurile donate au fost trecute într-un proces verbal. Totul era aranjat, împachetat, sigilat, când mi le-a predat. Am fost uimit de ce am văzut acolo.

Primarul Petrică Lungu și cele două fiice ale lui Radu Beligan
Așa am cunoscut-o și personal pe Anamaria, o doamnă extraordinară, volubilă, drăguță, dar și pe sora dumneaei, fiica mai mică a lui Radu Beligan, pe Raluca Popescu. A fost un moment foarte emoționant pentru mine”, ne-a mai spus primarul comunei Filipești, Petrică Lungu. Pe procesul verbal de predare a donației de obiecte aparținând patrimoniului Radu Beligan este precizat că „donația se face din convingerea că este dorința defunctului ca lăcașul de cultură din comuna sa natală să beneficieze de unele amintiri legate de cariera sa artistică și de viața lui personală.”

În cutiile donate de familia lui Radu Beligan sunt 8 trofee, 23 medalii, 37 de diplome, precum și două tablouri-portret, afișe ale spectacolelor sale (Egoistul, Străin în noapte etc), dar și fotografii, timbre omagiale, calendare, cărți poștale, DVD-uri, ziare și cărți omagiale. Alături de toate acestea au mai fost donate un costum de gală, o curea, o pălărie albă de vară, o pereche de ochelari cu ramă neagră, o șapcă, un papion și o cravată, pe care le-a purtat maestrul în piesele în care a jucat.

Toate aceste bunuri vor fi expuse în Casa de Cultură „Radu Beligan”, care anul viitor va fi deschisă în comuna Filipești.

O investiție a actualei administrații, care are deja o bibliotecă comunală, dar care va mai avea și alte încăperi pentru desfășurarea unor activități culturale, precum și o sală de spectacole. Anul viitor, în 2018, când se va sărbători în mai multe locuri din țară Centenarul Radu Beligan, în Filipești, în această Casă de Cultură, se va organiza un simpozion Radu Beligan (promisiune fermă făcută de primarul comunei), demers pe care familia maestrului deja s-a angajat că îl va sprijini, inclusiv cu prezența unor membri de-ai săi la acea manifestare.

„Dorința celor două fiice ale maestrului este ca aceste bunuri donate să fie inventariate și păstrate în Casa de Cultură a comunei noastre. Este un edificiu pe care am dorit să îl renovăm, chiar eu am propus asta în Consiliul Local. De când am fost ales primar, în 2016, acest lucru a fost una dintre prioritățile mele. Am alocat anul trecut 150.000 de lei pentru refacerea fațadei, iar anul acesta, o sumă echivalentă, pentru lucrările din interior. Iar această Casă de Cultură va purta numele Radu Beligan. Este o decizie pe care am luat-o încă de când am alocat fonduri pentru renovare. Așa că, această donație este o coincidență frumoasă, pentru că va da plusvaloare acestei clădiri, dar și comunei noastre, bineînțeles. Vom amenaja acolo o sală de expoziție sau un mic muzeu Radu Beligan, care va fi deschis tuturor localnicilor comunei, dar și vizitatorilor interesați de personalitatea lui Radu Beligan.”
Petrică Lungu, primarul comunei Filipești

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni (Filipești), Bacău. A fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. În 2004 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru. A absolvit în 1937, ca șef de promoție, Liceului Internat „Costache Negruzzi” din Iași, iar între 1937-1938 a studiat Dreptul și Filosofia la București. A urmat apoi Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică. În cei peste 70 de ani de carieră, Radu Beligan a interpretat roluri celebre, din operele dramaturgilor literaturii române și universale. A fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu. Radu Beligan este privit ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară, cât și în străinătate. A decedat pe 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri