Adrian George Popa (manager SJU Bacau), dr. Aurelia Taga (director medical SJU) asis. Sef Iulian Direal (coord. Transplant SJU) au facut declaratii de presa in aceasta dimineata

– medicii au prelevat de la un tânar aflat in moarte cerebrala ficatul si cei doi rinichi – organele au ajuns in centrele de transplant din Bucuresti si Iasi, unde trei bolnavi pot spune ca de Craciun se intâmpla si miracole

Toata echipa medicala din Sectia Terapie si Anestezie Intensiva (ATI) a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a fost mobilizata azi-noapte, in Ajunul Craciunului, dupa ce familia unui tânar de 19 ani si-a dat acordul sa-i fie prelevate organele.

Baiatul, victima a unui accident rutier grav, a ajuns la spital cu politraumatisme severe in urma cu câteva zile. Medicii au facut toate eforturile ca sa-i salveze viata, insa a fost in zadar, pentru ca starea lui s-a deteriorat iar in cursul zilei de joi s-a declarat moartea cerebrala.

PUBLICITATE

Atunci a aparut si intrebarea daca este de acord sa doneze organele, iar familia a fost receptiva. A inteles ca printr-un astfel de gest poate salva trei vieti, iar fiul lor va continua sa traiasca prin cei care vor ramâne in viata datorita transplantului.

„In unitatea noastra a avut loc un eveniment deosebit noaptea trecuta. Echipa din Sectia ATI a coordonat o prelevare de organe. Din nefericire viata unui tânar s-a stins, insa ne bucuram ca lumea a inteles din ce in ce mai mult ca e bine sa iti dai acordul pentru prelevare acestor organe, lucru care face ca alte vieti sa fie salvate”, a declarat in aceasta dimineata Adrian George Popa, managerul SJU Bacau.

„Seara de Craciun a fost o seara foarte grea pentru personalul medico-sanitar din sectia ATI unde se afla internat un pacient care suferise in urma cu câteva zile un accident rutier si in cazul caruia s-a declarat moartea cerebrala.

Dupa ce familia si-a dat acordul pentru prelevarea de organe, s-au urmat procedurile, s-a anuntat Centrul National de Transplant. Spitalul nostru este prins in reteaua unitatilor medicale care au aceasta posibilitate de prelevare de organe, fiind acreditat pentru aceasta activitate”, a completat si dr. Aurelia Taga, director medical la SJU Bacau.

In cel mai scurt timp de la instiintare, in Bacau au ajuns doua echipe de medici, specializate in prelevare, una de la Bucuresti si alta de la Iasi. „In cursul serii au venit echipele de prelevare. Actiunea a inceput la ora 22.00, s-au prelevat organele si la ora 02.00 s-a incheiat. Astazi trei primitori sarbatoresc Craciunul cu un nou inceput. Pentru trei persoane este o noua viata”, a spus asistent sef (ATI) Iulian Direa, coordonator transplant la SJU Bacau.

De la acest pacient s-au prelevat ficatul si cei doi rinichi. Ficatul si un rinichi au ajuns la Bucuresti, iar celalalt rinichi la Iasi, transportul fiind asigurat cu ambulante. Aceasta este prima prelevare de organe facuta la Spitalul Judetean Bacau in acest an. Anul trecut au fost trei prelevari, iar in 2013 alte doua. Agentia Nationala de Transplant decide cine primeste organele prelevate.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

  1. Respect tuturor.Viata nu este justa si corecta,dar trebuie sa ne adaptam.Un prieten de,al meu in urma cu cinci saptamani a primit o pereche de plamani si acum serecupereaza foarte bine la Torino.
    Nelu

  2. Buna ziua la toată lumea!
    Eu sunt persoana care a primit rinichiul la Iasi!
    Va mulțumesc pentru gândurile bune si as vrea sa cunosc familia donatorului.
    Mulțumesc frumos!

LĂSAȚI UN MESAJ