29 aprilie 2024
EconomiePregatiti sa “radem” fondurile UE

Pregatiti sa “radem” fondurile UE

Toate programele derulate de UE au ajuns la final, de la 1 ianuarie intrând intr-o noua perioada de finantare, valabila sase ani: 2014 – 2020. Agentiile de Dezvoltare Regionala (ADR) au facut o analiza si au constatat ca Programul Operational Regional (POR), care a fost cel mai important, a avut si cel mai mare grad de absorbtie la nivel national, aproape 50%, peste media tuturor programelor ( 28%).

“Satisfactia noastra este ca, in cea mai saraca si mai mare regiune din tara, Regiunea Nord-Est, gradul de absorbtie a sarit de 63 la suta pe POR, cu 12-13 la suta peste media nationala”, a declarat Constantin Apostol, directorul ADR N-E. Obiectivul agentiei este sa treaca de 85 la suta in 2014, pentru ca in 2015 sa atinga media UE.

Apostol afirma ca POR e singurul program in care nu au fost dezangajate sume: “Regula «n A 3» votata in PE ne-a avantajat foarte mult pentru ca mai putem contracta pâna in iunie 2014 pentru partea care presupune si ajutor de stat, iar pe partea publica, pâna la sfârsitul lui 2014. Si decontarile se vor duce de la iunie 2015 pâna in decembrie 2015.”



Vom lua 39 de miliarde de euro?

Bugetul Comisiei Europene a fost adoptat, dar urmeaza discutiile directe pe documentele cadru depuse de statele membre. România a beneficiat de o majorare de 20 la suta a bugetului, fata de propunerea initiala, suma alocata fiind de 38,9 miliarde de euro pentru 2014 – 2020. Nu e suficient sa existe buget, trebuie sa fim pregatiti de start, mai exact sa avem proiecte: “La nivel regional, noi am ajuns la a V-a varianta a planului de dezvoltare, arata Constantin Apostol. Strategic vorbind, au fost depuse deja primele proiecte globale si de infrastructura, care sa rezolve atât din punct de vedere al utilitatilor nevoile acestei regiuni, cât si proiectele strategice care sa satisfaca ce urmeaza pe perioada urmatoare de programare.”

Sunt proiecte integrate, care vor fi derulate in parteneriat: rural-urban si public-privat. Vor fi si proiecte mari, “multifond”, de 50 – 70 de milioane de euro, care vor grupa mai multe proiecte mici, finantate din toate cele trei fonduri: FEGA, FEADR si FSE.

Ghidurile de finantare vor fi simple!

La ultima sedinta ordinara a Consiliului ADR N-E au participat o parte din prefecti, dar si Eugen Tedorovici, ministrul Fondurilor Europene. S-a discutat despre modul in care s-a pregatit agentia pentru etapa 2014-2010 si ce modificari de esenta ar trebui facute, prin prisma experientei dobândite in 2007-2013.

La intâlnirea cu ministrul Teodorovici s-au desprins trei directii. Prima vizeaza necesitatea de a standardiza programele, mecanismele si procedurile de lucru. “Trebuie facute ajustari ale legsilatiei, cu precadere pe legea achizitiilor si pe mecanismele financiare, pentru ca trebuie sa venim in coparticipatie si va trebui dezvoltat un sistem relational cu sistemul bancar si alte sisteme de creditare atât pentru autoritatile publice cât si pentru cele private.”

A doua chestiune este simplificarea pachetelor informative destinate aplicantilor, in sensul de a nu pune cerinte asiguratorii suplimentare, iar a treia vizeaza fluidizarea banilor prin simplificarea sistemelor de decontare si de plata pentru beneficiari.

“Sa fim cu totii mult mai determinati, sa avem o voce coerenta, comuna. Interesul national este cel care trebuie sa primeze. Ar fi ideal ca noi, cei care reprezentam sistemul, sa facem ca acesta sa functioneze si fara noi.”
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

“De când am preluat guvernarea, am luat decizii care au favorizat cresterea ratei de absorbţie la aproximativ 27%. Astfel, am simplificat procedura de predare a documentelor pentru beneficiarii POSDRU si am elaborat un ghid de bune practici privind evitarea principalelor riscuri in achizitiile publice.”
Nicolae Banicioiu, ministrul Tineretului si Sportului

Prioritatile pentru 2014-2010 sunt imbunatatirea capitalului uman, prin cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si politici mai bune privind incluziunea sociala si educatia, dezvoltarea unei infrastructuri moderne, promovarea competitivitaţii economice si a dezvoltarii locale, optimizarea utilizarii si protejarii resurselor naturale, modernizarea si consolidarea administratiei nationale si a sistemului judiciar.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri