Prefectul județului Bacău a anunțat că nu va contesta în instanță sentința dată în cazul Bugetului municipiului Bacău.

“Am luat act de adresa primită de la Primăria Municipiului Bacău, astăzi, prin care ne informează că urmează, într-o ședință a Consiliului Local Bacău, să fie corectată hotărârea prin care s-au adoptat bugetul Municipiului Bacău și lista de investiții pe anul 2021.

Astfel, bugetul ar urma să fie validat de programul Ministerului de Finanțe și va deveni operațional.

În același timp, sunt informat că în lipsa cotelor defalcate de TVA, Municipiul Bacău va rămâne fără bani de funcționare în perioada următoare”, a declarat prefectul Leonard Bulai.

Reamintim că bugetul Bacăului a fost blocat după ce prefectul a atacat în instanță hotărârea de Consiliu local prin care a fost adoptat acesta. Bugetul a fost modificat prin votul consilierilor Opoziției, spre nemulțumirea primarului Viziteu și a consilierilor Puterii.

Deși modificările au vizat mai puțin de 5% din sumele din buget, atât primarul Bacăului, cât și prefectul și-au declarat nemulțumire. Primul pentru că sumele au fost modificate, al doilea pentru că a considerat că aleșii locali nu au voie să modifice propunerile din buget.

Tribunalul Bacău, însă, a respins ca inadmisibilă solicitarea prefectului de a se anula hotărârea de aprobare a bugetului.

Pe de altă parte, PSD susține că este imposibil de rectificat o hotărâre ce este suspendată din cauza acțiunii prefectului care a atacat în instanță HCL 11, blocând bugetul aprobat de Consiliul Local.

Social democrații consideră că singurii vinovați pentru blocarea bugetului sunt prefectul și primarul Bacăului.

“Subliniem că legalitatea HCL 111 a fost confirmată de Tribunalul Bacău, inclusiv a amendamentului formulat de cei 12 consilieri locali care au alocat bani pentru bursele elevilor, spital, stadion, modernizare clase şcolare, ajutoare pentru nou-născuți, ecologizarea gropii de gunoi etc. Tertipurile şi “inovațiile” juridice ticluite de Viziteu & Bulai, prin care se propune “rectificarea” unei hotărâri suspendate la acest moment, reprezintă o nouă cacealma marca USR şi o probă că cei doi n-au înțeles nimic din autogolul pe care şi l-au dat cu contestarea legalității HCL 111″, se arată în comunicatul PSD.

“Propunerea primarului Viziteu de a «rectifica» HCL 111, suspendată de acțiunea în instanță a lui Bulai, este nu doar inacceptabilă, ci mai ales nelegală. Mai mult, consilierii locali ASU (PSD/PPU-SL) nu vor aproba niciodată tăierea fondurilor alocate pentru bursele şcolare, pentru lucrările de la Spitalul Municipal, stadion sau ecologizarea fostei gropi de gunoi a oraşului, aşa cum propune Viziteu prin fumigena cu “rectificarea” bugetului. Totul pentru a duce banii în cumpărarea bunăvoinței presei sau plata unor servicii de consultanță & studii către clientela politică a USR”, se mai arată în comunicat.

Social democrații spun că deblocarea situației se poate face doar prin retragerea acțiunii din instanță a Prefecturii (nepromovare recurs), punerea în executare a bugetului aprobat prin HCL 111 şi rectificarea legală a bugetului, printr-o propunere care să nu aducă atingere amendamentului formulat de cei 12 consilieri locali, care a fost validat deja în instanța de judecată.

“Putem înțelege şi accepta că primarul nu mai doreşte trenul urban promis în campania electorală, dar nu putem accepta ca elevii băcăuani să nu-şi ia bursele, Spitalul Municipal să nu fie terminat (atenție la valul 4 covid) sau groapa de gunoi să nu fie ecologizată”, se mai arată în comunicatul transmis de PSD Bacău.PUBLICITATE