La 1865, prefectul de Bacau, vrând sa se razbune pe unul din membrii politiei secrete, care-l calcase pe bataturi, i-a inscenat o poveste intr-o crâsma, semn ca oamenii politici se indeletniceau inca de pe atunci cu astfel de treburi.

Astfel, la 5 mai 1865, dupa cum apare intr-un articol din Historia, dedicat Serviciului Secret infiintat de Cuza, prefectul de Bacau trimitea la Bucuresti telegrama confidentiala nr 13278:

„Domnule Ministru de Interne,
Asta-noapte la 2 ore dupe miezul noptii, Politia a gasitu beatu la o cârciuma pe un Vasile Popescu, aratându la mai multi betivi ordine secrete cu care era insarcinatu in misie de Politie, ordinele le-am luat si le-am asigurat si vi le trimet cu espeditia. Ce se facu cu el?
Ordinele sunt semnate de Dl. Marghiloman, şeful Poliţiei.
Prefect Bacău, Krakti”.

PUBLICITATE

La aceasta telegrama, ministrul de interne raspunde: „Prefectului sa i se scrie a lasa liber pe acel Popescu, iar Prefectului de politie ii va comunica aceasta depesa invitând a nu mai trimite asemenea indivizi cu misiuni de Politie Secreta”.

Dupa alte trei schimburi de telegrame, la 11 mai, seful Politiei Secrete, Misu Marghiloman, il informeaza pe Constantin Bosianu, ministrul de interne, ca Popescu era nevinovat. El sustine ca prefectul de Bacau i-a inscenat totul lui Vasile Popescu, pentru a se razbuna pentru niste afaceri mai vechi: „Va asigur, D-le Ministru, ca acest individ este de o buna conduita si neaplecatu la nici un viciu, precum a voitu a-i atribui D. Prefectu de Bacau”.

La 18 mai, povestea se transeaza definitiv. Politia Capitalei primeste raportul Prefecturii Bacau in care se spune ca: „ordinele de Policia Secreta, ce ati incredintat acelui Vasile Popescu, subsemnatul le inapoiaza Dv. pe lânga acesta intr-un plic sub sigiliul cabinetului acestui Ministeriu”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. O societate/comunitatea sanatoasa are nevoie de reprezentanti /conducatori sanatosi ,adica neviciati ,nesantajabili ,imaculati ,profesionisti .Pe cale de consecinta si noi,poporul trebuie sa ne ridicam la inaltimea dorintelor si alegerilor noastre.Si daca ma intorc in istorie ,constat ca toti cei care au pledat pentru respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale fiintei umane au fost eliminati dupa procedura de la timpul respectiv prin : rastignire, ars pe rug,tras pe roata ,aruncat la groapa cu lei ,cu var incins,internati in ospicii,otraviti,schingiuiti,aruncati in temnite,hartuiti ,umiliti .
    Pana nu o sa invatam din lectiile istoriei,nu cred ca reusim sa accedem la nivelul urmator de evolutie iar pentru asa ceva este necesara o transformare a constiintei colective plecand de la constiinta individuala in contextul constiintei cosmice ,in acord cu respectarea legilor universal-valabile,clar mai presus de capacitatile actuale ale speciei umane . Sper intr-o interventie din ,,Vazduh ” ca alta nu vad .

LĂSAȚI UN MESAJ