Multe tinere isi incep viata sexuala foarte devreme, poate chiar inainte de a primi buletinul. Pentru unele inconstienta vârstei se plateste scump. O sarcina le scoate de pe drumul firesc al adolescentei si se trezesc deodata ca trebuie sa-si asume rolul de mama.

Sunt care si-l asuma, dar sunt si care renunta din start la bebelus si isi vad de viata. Nu este si cazul unei fete de 14 ani, din judetul Bacau, care isi tine fetita de doua luni in brate. A avut o copilarie grea.

Mama ei a fost bolnava de cancer iar dupa ce a terminat clasa a V-a a trebuit sa renunte la scoala pentru a o ingriji. Zi de zi i-a fost alaturi timp de doi ani, dupa care biata femeie s-a prapadit. Copila ei a ramas singura cu tatal. Si-a cautat in schimb alinarea in bratele unui baiat de doar 16 ani. S-au iubit si la scurt timp a aflat ca este insarcinata.

Iubitul a parasit-o

Baiatul nici n-a vrut sa auda ca va deveni tata atât de devreme si a disparut din viata ei. Cu un suflet in pântece, nu s-a gândit o clipa la avort.

„Aveam o luna de sarcina când am aflat. Nu am vrut sa renunt la copil pentru ca aveam deja acel sentiment de mama”, povesteste fata care acum este ocrotita intr-un centru al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. Si-a reluat cursurile de acolo de unde le-a abandonat, iar când vine de la scoala primul lucru pe care-l face este sa mearga la fetita ei si sa o alapteze.

„Sunt un copil cu copil. A fost greu la inceput sa ma obisnuiesc, dar aici am gasit sprijin. Nu s-a pus problema sa o abandonez pentru ca si mamei mele i-a fost foarte greu sa ma creasca si nu m-a parasit. Nici eu nu vreau sa o parasesc pe ea”, mai spune copila. Nu poate privi prea departe in viitor. Isi doreste sa termine cele opt clase, apoi poate sa invete o meserie si sa-si gaseasca de lucru pentru a-si putea intretine fiica.

Nu sunt pregatite sa devina mame

Aceasta este doar una dintre povestile care stau in spatele fiecarei adolescente ce joaca rolul de mama. Dar povestea ei se deosebeste de celelalte prin faptul ca si-a dat seama de greseala facuta si incearca sa o indrepte prin dragostea pe care i-o poarta propriului copil. DGASPC Bacau va avea grija de ele in continuare.

Psihologii atrag, insa, atentia ca o sarcina la o vârsta asa de frageda le afecteaza viitorul, iar pe unele le sperie atât de tare incât nici nu vor sa auda de copil si renunta la el dupa nastere.

Nu au maturitatea unei femei si le va fi greu sa renunte la viata de adolescenta pentru cea de mama. Ele pot fi tinute alaturi de copil daca sunt consiliate, ocrotite, ajutate si iubite de familie ori de specialisti din sistemul de stat.

„Fata poate sta in centru cel putin sase luni. In mod normal ramâne aici pâna la finalizarea situatiei intr-un mod favorabil. Poate sa ajunga la un membru al familiei largite, la alta ruda, oricum se cauta solutii. A mai fost un caz cu o fata care avea copil si o bunica, din alt judet, le-a luat in grija pe amândoua si acum sunt foarte bine”
Marian Vatamanescu, purt. cuv. DGASPC Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ