Valoarea restanțelor bancare ale băcăuanilor a scăzut din nou, în luna iulie, după patru luni însă de creștere, cel mai mare avans, de peste 2,75 de milioane de lei fiind chiar în luna iunie. În iulie, însă, restanțele au scăzut cu aproape 144 de mii de lei și au ajuns la 83,17 milioane de lei.

Județul Bacău are, în Regiunea Nord-Est, a doua cea mai mare valoare a creditelor bancare primite de populație, dar din aprilie ponderea restanțelor în total credite a crescut, chiar și în luna iulie, cân valoarea arestanțelor a scăzut, în timp ce în Regiune media arată, din luna iunie, o scădere. Conform datelor făcute publice de Banca Națională a României (BNR), în Bacău ponderea restanțelor în total credite a crescut la 2,24% în iulie, față de 2,15% în luna martie și 2,16% în următoarele două luni și de 2,19% în iunie. În Regiune, proporția a scăzut la 2,86%.

S-a echilibrat pofta de credite bancare

Și economiile băcăuanilor în băncile comerciale au scăzut în iulie față de luna precedentă, cu aproape 227 de milioane de lei. În schimb, volumul creditelor a scăzut cu aproape 98 de milioane de lei. Dar, creditele curente sunt doar de 2,21 ori mai mari decât se cifrau în 2008, an de referință în asemenea comparații, fiind cel al declanșării cunoscutei crize economice. Iar băcăuanii s-au împrumutat mai mult în lei, mai puțin în valută.
Restanțele bancare ale băcăuanilor au creascut cel mai mult în iunie. Creșterea a reînceput în luna martie, dar cu excepția lunii ianuarie, restanțele bancare ale băcăuanilor au tot scăzut cu începere din august 2017.
Și valoarea creditelor de consum a fost din nou în scădere, așa cum este și valoarea creditelor pentru locuințe.

Pe locul al doilea la credite, în regiune

În Regiunea Nord-Est, ponderea cea mai mare a restanțele în total credite o are județul Neamț (4,68%). În volum cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de 242 de milioane de lei, însă și volumul creditelor este cel mai mare în Iași, de 9.319 milioane de lei. Valoarea creditelor, în volum, pentru județul Bacău este aproape la o treime față de Iași.

Alte articole