Inginerul Rusu a urmarit de pe combina recoltarea si cântarirea recoltei de pe lotul demo (Foto: Ioan Bisca)

– francezii au adus hibrizi care se preteaza acestei zone

Societatea Servchimex Vultureni si compania franceza Maïsadour Semence au prezentat, saptamâna trecuta, rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ cultivat cu porumb de la Itesti, pe 4,5 hectare. La eveniment au participat specialisti ai Directiei pentru Agricultura Bacau, ai Camerei Agricole Judetene si ai altor institutii cu profil agricol, reprezentanti ai unor furnizori de imputuri pentru agricultura si fermieri.

Lotul a fost prezentat chiar de cel care s-a ocupat efectiv de el, inginerul Petru Rusu, si care a remarcat grupa de hibrizi care se potrivesc cel mai bine la conditiile zonei, hibrizii semitimpurii.

PUBLICITATE

“Noi, pe acest lot, am scarificat cu doi ani in urma – a spus inginerul. Am avut aratura de toamna si am semanat porumb dupa porumb. L-am semanat devreme, la sfârsitul lunii martie. In sol erau, constant, in jur de opt grade Celsius. Am semanat hibbrizi Maïsadour, la distanta de 70 de centimetri intre rânduri, la maxim 18 – 19 cm intre boabe (72.000 de boabe la hectar). Am mers cu densitate maxima, ca pentru porumb irigat, observând ca anul acesta urma sa fie mai ploios. Am administrat, de la semanat, 150 kg de uree, iar ierbicidatul a fost efectuat pe 9 aprilie, a doua runda fiind pe 22 mai, la a doua prasila mecanica, si am mai administrat 150 kg de uree. Pe 27 mai, insa, la noi a fost rupere de nori. In 22 de minute au cazut 76 de litri de apa pe mp. A plouat mult, in exces, dar nu a fost prea rau, dimpotriva, porumbul a crescut frumos.”

Despre compania Maïsadour a vorbit responsabilul de vânzari si de promotie in judetele Bacau, Vrancea si Vaslui, Ionut Crismaru. De asemenea, participantilor le-a fost prezentata si oferta din noul an agricol a companiei Yara International ASA, societate multinationala norvegiana specializata în ingrasaminte chimice si agenti pentru protectia mediului.

„Este zona in care nu am fertilizat organic, cum am procedat pe alte loturi de teren, dar se vede calitatea hibrizilor dupa cât de bine arata lanul de porumb – a opinat directorul Servchimex, Ioan Chiriac. De altfel, nici ingrasaminte chimice nu am administrat prea multe. Ce este foarte important de remarcat este ca acest hibrid pierde apa foarte usor, iar pentru aceasta zona in care suntem este esential. Altfel trebuie sa livram porumbul cu umiditate mare, iar financiar pierdem foarte mult.”
Ioan Chiriac, directorul societatii Servchimex


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ