– Ficatul si rinichii unui barbat, decedat in urma unui accident, au ajuns la trei bolnavi care au fost salvati astfel de la moarte – In urma decedatului au ramas trei copii – Ei si mama lor au nevoie de sprijinul nostru, pentru a supravietui

Exista viata dupa moarte! Miracolul s-a infaptuit si in primele zile ale acestui an, prin gestul familiei lui Valerian Benchea, un barbat in vârsta de 45 de ani din comuna Gioseni, aflat in moarte cerebrala in urma unui accident de munca. Pentru ca nu mai exista nicio sansa de a fi readus la viata, la rugamintea medicilor care l-au operat, de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, familia a acceptat sa se preleveze de la el ficatul si rinichii. Aceasta interventie chirurgicala a fost efectuata la spitalul bacauan in data de 5 ianuarie 2016, eveniment despre care s-a scris in editia de a doua zi a ziarului nostru. Ficatul si un rinichi au ajuns la Bucuresti, la doi bolnavi care au beneficiat astfel de transplant, iar celalalt rinichi l-a primit un pacient din Iasi. Povestea vietii celui care, din pacate, s-a stins prea devreme, salvând, insa, prin aceasta, de la un sfârsit iminent trei bolnavi, este foarte trista.

Fara tata, de la o vârsta frageda

PUBLICITATE

Valerian Benchea s-a nascut in 12 aprilie 1970 intr-o familie saraca din comuna Gioseni. Era cel de-al treilea copil al sotilor Ioja si Regina Benchea. Acestia au adus pe lume si au crescut cu greu patru copii. Stâlpul familiei, Ioja Benchea, s-a prapadit si el prea de timpuriu, in anul 1979, astfel ca povara intretinerii in continuare a celor patru copii a cazut numai pe umerii mamei (decedata in 1999). „Aveam sapte ani când a murit tata, isi aminteste Francisc Benchea, unul dintre fratii lui Valerian.

Pentru a o ajuta pe mama a trebuit sa muncim de mici. Nu am avut posibilitati sa mergem la cine stie ce scoli. Eu am reusit sa ma ridic pentru ca am plecat la munca in Italia, dar fratele meu a ramas in Gioseni si i-a fost foarte dificil sa se descurce.” Valerian a terminat numai 10 clase si a lucrat ca muncitor pe la diverse unitati. Ultima data a fost angajat la o firma de salubritate. Impreuna cu un alt coleg efectua colectarea si incarcarea in masina a gunoiului menajer de pe platformele din municipiul Bacau.

In data de 30 decembrie 2015, dimineata, când s-a produs tragicul eveniment, se afla pe strada Mihai Viteazu. Statea pe platforma din spatele masinii de gunoi. In timp ce masina se deplasa, la o curba, barbatul s-a dezechilibrat si a cazut cu capul de asfalt. A fost dus imediat la spital unde a fost diagnosticat cu „hemoragie si contuzie cerebrala, traumatism cranio-cerebral cu fractura occipitala dreapta” prin cadere si s-a mai constatat ca este in coma profunda. „A fost operat, dar nu s-a mai putut face nimic, mai spune Francisc Benchea. A fost tot timpul in coma, pâna a murit. Inainte de a deceda am fost sunat si eu, eram in Italia, pentru a-mi da acceptul ca sa se recolteze de la el ficatul si rinichii. Am fost de acord toti, inclusiv sotia lui.”

Familia se zbate in nevoi

Cazul a fost preluat spre cercetare de catre Politie, Parchet si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau. „Dosarul de cercetare a fost trimis de catre institutia noastra la Inspectia Muncii, ne-a spus Ioan Andrei, inspector sef adjunct cu probleme de sanatate si securitate in munca al ITM Bacau. Asteptam aprobarea de la Inspectie, dar este clar ca avem de-a face cu un accident mortal de munca, pentru ca s-a produs in timpul efectuarii serviciului.”

Conform reglementarilor in vigoare (Legea 346/2002), in baza documentelor care sa ateste ca a fost vorba despre un accident de munca, familia defunctului are dreptul la despagubiri in cuantum de 4 salarii medii brute pe economie (10.724 lei). Banii se aloca din bugetul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale. Pâna atunci, insa, familia trebuie sa faca fata multor greutati materiale si financiare.

„De la unitate a primit ajutorul de inmormântare prevazut de lege iar de la spital, pentru ca s-au donat organe, s-au asigurat sicriul, crucea si transportul la domiciliu, mai spune Francisc Benchea. Inmormântarea a costat, insa, mult mai mult.” Pentru ca sotia decedatului nu a avut niciun ban, la cheltuielile de inmormântare au contribuit fratii lui, in primul rând, Francisc. Dar perspectiva pentru familia celui mort este destul de sumbra.

In urma victimei au ramas trei copii minori. Cel mic are doar un an si jumatate, mijlociul, 10 ani iar cel mare, 12 ani. Mama lor, Alina Benchea, in vârsta de 34 de ani, este casnica. Toti patru locuiesc intr-o camera si o bucatarie. Casa lor este in constructie si doar cele doua incaperi au fost terminate. Dincolo de acest aspect, cele patru suflete au nevoie, in primul rând, de cele necesare pentru traiul zilnic. Asadar, un ajutor oricât de mic, din partea oricui, ar fi mai mult decât binevenit pentru ele.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Sa-i fie tarana usoara si sa-i ierte Dumnezeu pacatele !
    Pun o intrebare-daca este pusa anapoda imi cer scuze : pacientii care au scapat cu viata in urma prelevarii organelor daca au cumva ceva posibilitati financiare , nu ar fi moral sa ajute din multul sau putinul lor aceasta familie amarata ?

    • Asa ar fii normal.Dar pe “drum” se pierde si de câștigat,câștiga cei care au încasat ceva parale pentru operația facuta…ca de pomana,nu a facut-o.Poate se vor simți si vor ajuta acei pacienții,care au primit șansa la o noua viata.

  2. cei de la protectia muncii nu vad cum sunt expusi acesti angajati la riscul de a cadea din masina? ca sa schimbi un bec iti impun sa porti ham, casca de protectie, etc. – dar pentru acesti amarati? se fac ca nu vad , ca de aici nu au obiectiv de incasari din amenzi

  3. ai mare dreptate george,insa?traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul,nu?ideal ar fi ca cei care au scapt cu viata datorita acestui,,martir,,sper ca nu gresesc….sa faca bine si sa ajute aceasta familie,cel putin pentru cei 3 copii………

  4. Ar trebui tras la raspundere soferul ca din vina lui sa produs asta,si legislatia rutiera spune clar ca nu trebuie sa stea agatati in timpul mersului,dar nu ma mai mira nimic in tara asta!

  5. numarul si adresa la care ne puteti gasi pe noi sunt;;;;;;;.comuna Gioseni judetul Bacau la numarul de telefon ;;;0742875991;;; sau ;;;0752898745;;;. la numarul 494 acesta este numarul de la poarta.

LĂSAȚI UN MESAJ