In anii trecuti, au aparut niste cazuri in Bacau cu fotografii si filme explicite cu minori care erau imprastiate pe telefoanele mobile de colegii lor. Unele filme au fost furate din telefoanele victimelor de prieteni si distribuite din telefon in telefon, pâna a aflat toata scoala, altele au fost impartite chiar de catre unul dintre protagonisti.

Masurile luate in aceste cazuri au fost aproape inexistente, desi, conform legii, faptele se incadreaza la „pornografie infantila” si sunt pedepsite cu inchisoarea. Profesorii, directorii de unitati de invatamânt, parintii au zis, insa, ca e doar o joaca a copiilor si au trecut cu vederea. Unele dintre protagonistele filmelor s-au transferat la alte licee, altele au ramas sa infrunte situatia. Exista si locuri in care legea se aplica.

Este vorba de judetul Olt, unde un tânar de 21 de ani a amenintat o eleva de 16 ani, cu care era prieten pe Facebook, ca daca nu-i trimite imagini explicite cu ea o va bate si o va viola. Fata a cedat amenintarilor si i-a trimis doua fotografii facute cu mobilul.

Tânarul a dat pozele mai departe, unor colegi de-ai fetei care au inceput s-o santajeze ca le vor publica pe reteaua de socializare. Mama fetei a anuntat conducerea liceului si pe dirigintele elevei. Fara nici un rezultat.

Ca si in cazurile din Bacau s-a pus, probabil, problema „prestigiului” liceului, ca „sunt copii” si alte porcarii din astea, fara sa se tina cont de presiunea psihologica exercitata asupra adolescentei. Asa ca, neavând alta solutie, mama fetei a apelat la DIICOT. In cazul a sapte persoane, s-a pus in miscare actiunea penala in acest caz, procurorii incepând urmarirea si impotriva a doi minori. Din pacate, asta este solutia.

Nu putem scuza la nesfârsit comportamentul unor adolescenti cu ideea ca „sunt copii, nu stiu ce fac”. Nu e o farsa nevinovata, nu i se arunca victimei o cana de apa in cap, nu e tavalita prin zapada. Este vorba de actiuni cu profunde implicatii psihologice. Astfel de actiuni pot afecta psihicul unei persoane si-i pot schimba comportamentul pentru zeci de ani, daca nu chiar pentru toata viata.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Nici aruncatul unei cani de apa in cap sau tavalitul prin zapada nu sunt farse nevinovate…tot agresiune si abuz se cheama…este incredibil ca directorul unei scoli sa nu ia masuri dupa ce un parinte depune plangere…ori lipseste un cadru legal interior ori este incompetenta crasa…
    Felicitari pentru problema ridicata in articol.

LĂSAȚI UN MESAJ