24 aprilie 2024
Top StoryPorcii din cotețele țăranilor nu vor mai putea fi hrăniți cu resturi...

Porcii din cotețele țăranilor nu vor mai putea fi hrăniți cu resturi alimentare

Autoritățile impun noi reguli crescătorilor de porci particulari. Fermierii riscă amenzi de până la 8.000 de lei, dacă nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități. Isteria apare pe fondul extinderii focarelor de pestă porcină africană.
Astfel, printre altele, gospodarii nu vor mai avea voie să hrănescă animalele cu resturi alimentare.

În plus, accesul la cotețul porcilor se va face doar cu încălțări dezinfectate, amplasate la intrarea în adăposturile animalelor. Noutatea apare în contextul extinderii focarelor de pestă porcină africană, la nivel național. Astfel, țăranii care vor fi prinși că nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități, dându-le porcilor lăturile provenite din gospodărie, vor risca să fie amendați cu până la 8.000 de lei.

În plus, crescătorii vor fi obligaţi să respecte instrucţiunile medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi. Veterinarii vor fi obligaţi să îi consilieze pe crescători privind lanţul alimentar, bunăstarea şi condiţiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situaţii de urgenţă, precum şi pentru inspecţia şi certificarea animalelor destinate sacrificării.



Haine și încălțăminte dezinfectate

Mai notăm și că normativul pregătit de autorități va limita creşterea sau achiziţionarea porcinelor în perioada în care, pe teritoriul României, este confirmată pesta porcină africană. Astfel, gospodarii vor putea cumpăra porci pentru îngrăşare şi sacrificare (pentru consumul propriu) doar de la exploataţii comerciale (direct sau prin mijlocitorii de afaceri cu animale vii), respectând, însă, legislaţia sanitară – veterinară.

Pentru a putea creşte porci în gospodărie, persoanele fizice trebuie să înregistreze crescătoria în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA). Înregistrarea se va putea face doar dacă exploataţia respectă anumite cerinţe minime de biosecuritate. Printre acestea, să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi să elimine subprodusele de origine animală.

Fermierii nu vor avea voie nici să hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală, pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora, și nici să folosească aşternut vegetal, pe o perioadă de cel puţin 90 de zile de la recoltare. În plus, spaţiile unde sunt crescuți porcii trebuie să fie bine îngrădite, astfel încât să nu permită contactul cu porcinele din alte exploataţii, cu porcii sălbatici sau alte animale. Totodată, cel care îngrijește animalele trebuie să aibă la dispoziție haine şi încălţăminte de schimb, la intrarea şi ieşirea din adăpostul porcinelor.

Nu în ultimul rând, la intrarea în adăpostul porcilor, dar și a exploataţie trebuie să existe dezinfectoare pentru încălţăminte.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri