Elevii trebuie sa stie cum sa reactioneze in cazul unui seism

Un seism cu o magnitudine de 4,9 pe scara Richter, produs recent, s-a simtit si in Bacau. Este cel mai mare cutremur de anul acesta, insa autoritatile vor sa ne pregateasca in cazul in care tara noastra va fi zguduita de un cutremur mare. Asa a aparut campania nationala „Nu tremur la cutremur”, in care ni se explica cum trebuie sa procedam atunci când pamântul se zgâltâie puternic. Pompierii bacauani au inceput actiunile de pregatire si educatie antiseismica in scoli si numai in ultimele saptamâni au instruit câteva mii de elevi, insa la lectiile lor au participat si adulti.

„Noi venim în sprijinul educarii tinerilor, prin desfasurarea unor activitati, atât teoretice, cât si practice, de pregatire în cazul producerii unor cutremure. Programele de instruire includ exercitii de evacuare adaptate vârstei lor”, a declarat cpt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la ISUJ Bacau. Militarii le-au impartit elevilor afise, pliante si brosuri privind modul de comportare în momentul producerii unui cutremur, iar aceste activitati se vor derula pe tot parcursul anului.

Blocuri tot mai subrede

PUBLICITATE

Orice informatie trebuie insusita, mai ales ca in judetul Bacau, dupa ultima lista facuta publica, ar fi circa 96 de imobile vulnerabile la cutremur, cele mai multe in municipiul Bacau. Specialistii in constructii au atras, insa atentia ca datele respective nu ar mai fi de actualitate, având in vedere ca a trecut mult timp de la evaluarea cladirilor. Cu toate acestea, sunt firme de asigurari care refuza sa incheie polite pentru locatarii acelor imobile. La fel de periculoase sunt considerate si modificarile facute in apartamente fara aviz, iar un bloc construit mai recent poate fi mai subred decât unul vechi, daca structura de rezistenta i-a fost slabita de astfel de interventii. (Geta P.)

In judetul Bacau sunt peste 1.400 spatii in care oamenii se pot adaposti in cazul unui cutremur sau alta calamitate, dintre care 200 au destinatia de adaposturi de protectie civila. Celelalte au fost identificate si pot fi amenajate la momentul respectiv. Acestea sunt spatii publice si private.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ