Zilele trecute, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care se angajeaza ca de la 1 iulie, militarii, politistii si ceilalti angajati din institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala sa fie platiti pentru munca prestata în zilele de week-end si de sarbatorile legale. Majorarea este de 75% din salariul de baza, in functie de timpul efectiv lucrat în zilele respective, daca nu i s-a acordat salariatului in compensare zile libere.

Pâna în prezent, legislatia permitea recuperarea muncii prestate suplimentar doar prin timp liber. Dar pentru ca efectivele sunt putine, lipsa lor de la serviciu se simte si atunci s-a decis sa fie remunerati cu bani in plus la salariu. Se incearca astfel rezolvarea unei probleme care dureaza de ani de zile si care a reprezentat o tema constanta in sedintele de dialog sindical. Si asta pentru ca politistii, jandarmii si pompierii sunt de multe ori in situatia de a fi chemati de acasa pentru diferite misiuni si astfel se acumuleaza multe ore suplimentare.

Politistii bacauani sunt incântati de noua ordonanta, insa liderul de sindicat asteapta mai intâi normele de aplicare pentru a vedea concret cum se vor acorda platile. “Oamenii se bucura, dar asteptam normele pentru ca, din ce am citit, se spune ca doar in situatia in care nu se poate acorda liber pentru orele suplimentare se va plati. Dar trebuie vazut si ce inseamna ore suplimentare.

PUBLICITATE

Daca se refera la cei care au program fix si sunt chemati la serviciu peste acest orar sau si la cei care muncesc oricum si in week-end-uri. Acestia ajung la 40 – 50 de ore suplimentare pe luna. Pâna nu vedem normele nu stim”, a declarat Marian Pavel, liderul de sindicat al politistilor bacauani.

„Acolo unde angajatorul nu poate acorda compensarea cu timp liber corespunzator, cei care au muncit în zilele libere vor primi o majorare de 75% din salariul de baza, proportional cu timpul lucrat în acele zile, prin raportare la durata programului normal de lucru din respectiva luna”,
-comunicat de presa Ministerul Afacerilor Interne.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ