Legea 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor a fost modificata iar politistii, jandarmii si ceilalti militari pot folosi armamentul din dotare, daca situatia din teren o cere, fara sa mai fie cercetati penal, asa cum se intâmpla pâna acum.

Modificarile au fost votate de Parlament, actul normativ in forma actuala a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis la 7 octombrie 2016, iar la inceputul acestei saptamâni a intrat in vigoare.

„Personalul institutiilor cu atributii în domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale autorizat sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme de foc din dotare poate face uz de arma, în legitima aparare sau în stare de necesitate, potrivit legii. Uzul de arma se face numai dupa somatia legala.

PUBLICITATE

Somatia se face prin cuvintele: «Stai, stai ca trag!». În caz de nesupunere, se someaza prin tragerea focului de arma în plan vertical sau într-o alta directie presupus sigura care sa nu pericliteze viata, integritatea corporala sau bunurile oricarei persoane. Uzul de arma executat în conditiile si în situatiile prevazute de prezenta lege înlatura caracterul penal al faptei si raspunderea materiala a personalului institutiilor cu atributii în domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale”, se arata in lege.

Asadar, politistii scapa de raspunderea penala, insa trebuie sa-si informeze seful, iar daca suspectul asupra caruia s-a tras a fost ranit atunci se informeaza si unitatea de parchet. In cazuri exceptionale, se poate face uz de arma si fara somatie, daca lipseste timpul necesar pentru aceasta.

In 2016, politistii din Bacau au folosit pistolul in doua situatii

Potrivit oficialilor de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, anul acesta au fost doar doua situatii in care s-a facut uz de arma din dotare, iar in 2015 trei situatii.

De fiecare data s-au folosit intre 1 si 3 cartuse.

Cel mai recent caz este cel din luna iulie, anul curent, din comuna Filipeni. Un agent de politie aflat in patrulare a efectuat semnale acustice si luminoase unui conducator auto, care era la volanul unui autoturism Afla Romeo, dar acesta nu numai ca nu a oprit, dar s-a izbit intentionat de autospeciala Ministerului Afacerilor Interne.

Era impreuna cu tatal sau si au inceput sa-l ameninte cu moartea pe politist, l-au imbrâncit si au vrut sa-l loveasca cu pietre.

Dupa ce au lovit din nou masina politiei, agentul a scos pistolul si a tras de avertisment, ca sa scape de agresori.

Cei doi, tata si fiu, au fost atunci arestati preventiv pentru ultraj si ulterior trimisi in judecata de procurori.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. In sfarsit!! De vreo 10 ani trebuia facuta legea asta. Acum e cam tarziu, politistii deja sunt obisnuiti sa taca din gura, sa nu vada, sa nu auda anumite chestii din cauza fricii. Poate noii politisti o sa adobte in totalitate legea asta. Vine prostu cu toporul? scoti pistolul si tragi. Ala nu vine sa te mangaie sau sa-si ceara scuze. Felicitari pt lege.

  2. Trebuie urmat art. 52 din R.S.G.G(Regulamentul Serviciului de Garda si Garnizoana) , articol ce reglementeaza uzul armelor de foc din dotare , în legitima aparare sau în stare de necesitate, potrivit legii .

LĂSAȚI UN MESAJ