Politistii trebuie sa verifice daca arestatii sunt acasa

– pâna la acest moment, nu s-au primit acele bratari electronice care le-ar permite oamenilor legii sa afle orice miscare gresita facuta de suspect – in lipsa lor, verificarea arestatilor la domiciliu se face prin vizita directa

Intrarea in vigoare a Noului Cod Penal a adus ca noutate si arestul la domiciliu, aplicat pâna acum in mai multe cazuri din judetul Bacau. Instanta este cea care poate dispune ca, pe o perioada determinata, inculpatul sa nu paraseasca imobilul in care locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau în fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite. Acesta are obligatia sa se prezinte în fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de câte ori este chemat si sa nu comunice cu celelalte parti din dosar.

De asemenea, pe durata masurii, inculpatul poate parasi imobilul pentru se prezenta în fata organelor judiciare, la chemarea acestora. „La cererea scrisa si motivata a inculpatului, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, prin încheiere, îi poate permite acestuia parasirea imobilului pentru prezentarea la locul de munca, la cursuri de învatamânt sau de pregatire profesionala ori la alte activitati similare sau pentru procurarea mijloacelor esentiale de existenta, precum si în alte situatii temeinic justificate, pentru o perioada determinata de timp, daca acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului”, se arata in textul de lege.

PUBLICITATE

Arestatii de la noi vor la medic

In judetul Bacau, printre arestatii la domiciliu se numara si primarul suspendat de Bacau, Romeo Stavarache, care a solicitat de câteva ori sa i se permita sa mearga la spital. Chiar la finele saptamânii trecute, magistratii de la Curtea de Apel Bacau i-au dat voie sa se prezinte la medic intre anumite ore.

In aceasta perioada, el nu este insotit de un politist, insa are obligatia sa se incadreze in intervalul stabilit de judecator, iar la final este verificat daca a ajuns sau nu acasa. Un alt inculpat din acelasi dosar a obtinut, la aceeasi instanta, permisiunea de a iesi zilnic din casa, intre orele 9.00 – 10.00 si 17.00 – 18.00, insa decizia poate fi contestata. Nu au fost, insa, situatii in care arestatilor la domiciliu sa li se permita sa mearga la serviciu.

Drumurile agentilor si ofiterilor de la Serviciul de supraveghere ar fi mult mai rare, daca s-ar fi achizitionat acele bratari electronice (asa cum se intâmpla in alte state) si care i-ar da de gol pe suspectii care ies din casa fara sa anunte ori nu respecta traseul stabilit. Cei care incalca masura arestului la domiciliu risca sa fie arestati preventiv.

Din luna februarie, de când a intrat in vigoare Noul Cod Penal, instantele din judetul Bacau au plasat in arest la domiciliu 33 de persoane, iar 141 au fost puse sub control judiciar.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ