20 aprilie 2024
ActualitatePolitistii bacauani, acuzati ca tin dosarele la sertar

Politistii bacauani, acuzati ca tin dosarele la sertar

Inspectia Judiciara a efectuat un control tematic la unitatile de parchet din cadrul Ministerului Public pentru a vedea ce masuri au luat procurorii si conducerea parchetelor pentru solutionarea dosarelor panale mai vechi de 5 ani de la data sesizarii.

Inspectorii au ajuns si la unitatile din subordinea Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bacau care, la data declansarii controlului, aveau in evidente 60 de dosare vechi. Cele mai multe erau la Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau, respectiv 26 de cauze, si la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau cu 24 de cauze.

La Parchetul Curtii de Apel Bacau, la cel de pe lânga Judecatoria Onesti si la cel de la Podu Turcului nu erau astfel de dosare.



„Pâna la data finalizarii verificarilor, din cele 60 de dosare penale raportate au fost solutionate în total 48 cauze (Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau -21, Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau – 20, Parchetul de pe lânga Judecatoria Buhusi – 2). În aceste conditii, la unitatile mai sus mentionate din circumscriptia teritoriala a Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bacau au ramas nesolutionate un numar total de 12 cauze mai vechi de 5 ani de la data sesizari din care una se afla în lucru la procuror (urmarire penala proprie) iar celelalte 11 sunt la organele de politie judiciara”, se arata in raportul Inspectiei Judiciare. În aceste cauze, termenele de prescriptie se împlinesc în perioada iulie 2014 – 2025.

Cel mai vechi dosar este din 2003

Dosarul care se afla in lucru la procuror este unul de omor calificat si tâlharie calificata, a fost inregistrat in iunie 2006 si a trecut prin mâinile mai multor procurori, ultima repartizare fiind facuta in noiembrie 2008.

In iulie 2013, magistratul care intre timp s-a pensionat, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a învinuitului, solutie infirmata de superior, iar cazul a fost dat in lucru unui alt anchetator la finele anului trecut, pentru reluarea urmaririi penale.

In ceea ce priveste cauzele care sunt pe rolul organelor de politie judiciara pentru administrarea de probe au termene de inregistrare la parchete în anul 2006 si 2007 câte o cauza, 4 in 2008, 4 in 2009 si o cauza in anul 2011. Pentru ca cele mai multe dosare zac de multa vreme la Politie, inspectorii au tras concluzia ca politistii sunt cei care tin ancheta pe loc si nu-si fac treaba.

Alte cauze ale taraganarii dosarele sunt: infirmarea solutiilor de catre instantele de judecata sau de procurorul ierarhic superior si redeschiderea urmaririi penale, durata efectuarii constatarilor tehnico-stiintifice sau a expertizelor, complexitatea cauzelor, redistribuirea succesiva a dosarelor în vederea efectuarii urmaririi penale sau a supravegherii, generata de fluctuatia în schema de procurori sau organele de politie judiciara.

La finalul controlului, inspectorii judiciari le-au propus procurorilor din conducere sa stabileasca termene precise pentru solutionarea cauzelor, sa aplice amenzi, sa retraga avizele de lucrator de politie judiciara, daca este necesar, si sa se intâlneasca cu sefii politistilor pentru a identifica solutii de rezolvare mai rapida a cazurilor.

Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Bacau n-au dorit sa comenteze raportul Inspectiei Judiciare.

„Lipsa de preocupare a lucratorilor de politie, în special a celor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau – Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru efectuarea ritmica si într-un termen rezonabil a actelor de cercetare în cauzele aflate în lucru, ce a avut drept consecinta imposibilitatea realizarii unei activitati de supraveghere eficienta, cu toate ca în dosarele aflate în supraveghere, procurorii au întocmit note de îndrumare cu privire la activitatile ce se impun a fi efectuate în cauza, fixându-se termene de solutionare”
– sursa – raport Inspectia Judiciara

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri