28 martie 2024
ActualitatePolitia se razboieste cu vanzatorii de ghebe

Politia se razboieste cu vanzatorii de ghebe

Mai multi politisti au descins joi dimineata in Piata Sud, din municipiul Bacau, unde i-au luat la intrebari pe vânzatorii de ghebe culese din padure. Pentru a scoate pe tarabe aceste ciuperci ce provin din flora spontana, acestia au nevoie de o autorizatie, asa cum prevede Legea 30/2006, iar un specialist sa-si dea avizul ca sunt bune de consum.

Astfel se pot preveni cazurile de intoxicatie. Desi comerciantii nu aveau aceste documente, zeci de cumparatorii au sarit in sprijinul lor si s-au aratat nemultumiti de actiunea agentilor. „Gata, au gasit hotii cei mai mari. Pe aia care fura nu-i mai vad. Se iau de bietele batrâne. Una saraca plângea de ti se rupea sufletul. Cine stie de la ce ora s-a trezit si cât s-a chinuit sa le adune”, spunea o bacauanca.

„Nu mai sunt. I-au alungat. N-au acte dar cica sunt si periculoase, ca se pot imbolnavi oamenii si nu le mai dau voie sa vânda. Au venit si le-au spus sa plece”, ne-a marturisit o alta femeie care totusi ar fi vrut sa cumpere ghebe pe care sa le conserve pentru iarna. In scurt timp, pe tarabe au ramas doar câteva resturi de ciuperci pe care o batrâna le aduna cu grija pentru a face o tocanita.



„Nu mai sunt ghebe. Au venit domnii politisti si daca nu aveau documente au plecat. Strâng si eu ce-a mai ramas pe aici”, spunea batrâna. Potrivit legii, comercializarea, prelucrarea si utilizarea in alimentatie a ciupercilor din flora spontana este permisa numai dupa ce acestea au fost controlate si stabilite ca fiind comestibile de catre un inspector specializat in domeniul sanatatii publice si epidemii, care elibereaza un certificat de calitate.

Vânzarea se poate face si in piete, iar cei care administreaza locul de desfacere sunt obligati ca pe parcursul vânzarii ciupercilor din flora spontana sa asigure prezenta unui inspector de specialitate care sa supravegheze comercializarea ciupercilor si sa elibereze autorizatia de comercializare. „La nivelul Bacaului exista o comisie din care face parte si un reprezentant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau.

Institutia noastra are atributii de supraveghere, pentru a nu exista un impact negativ asupra sanatatii consumatorilor”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. Cei care vând fara acte risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri