Dupa cum se cunoaste, in mare graba, in ultimele zile a perioadei de inscriere, primarul Romeo Stavarache, dupa o vizita fulger la Chisinau, a inscris Bacaul in competitia pentru desemnarea municipiului Capitala Culturala Europeana, in anul 2021.

Fara prea multe consultari cu toate institutiile de cultura din Bacau, cu alte organisme ale administratiei locale, cu atât mai putin dezbaterii publice, a fost desemnat un colectiv care sa elaboreze proiectul cultural, sa raspunda la chestionarul trimis de Ministerul Culturii, in calitate de organizator principal al competitiei, pe plan national.

Manager general al proiectului a fost desemnat directorul Teatrului Municipal “Bacovia”, Anca Sigartau. In concurs s-au mai inscris, in ordine alfabetica, orasele Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timisoara, Târgu Mures.

PUBLICITATE

Vineri, la sediul Bibliotecii Nationale a României, a avut loc stabilirea listei scurte a oraselor preselectate pentru obtinerea acestui titlu.

Au participat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, Steve Green, presedintele juriului de experti care evaluaeaza candidaturile oraselor, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene. Intr-o conferinta de presa, s-a anuntat lista cu cele patru orase, care au intrat in finala. S-au calificat, asadar, orasele Timisoara, Baia Mare, Cluj-Napoca si Bucuresti.

Proiectele fiecarui oras vor fi analizate in perioada urmatoare, astfel ca, in septembrie 2016, se va sti orasul câstigator din partea României.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, am contactat-o pe Anca Sigartau, director al Teatrului si responsabil al echipei care s-a ocupat de proiect.

“Am auzit, stiu de decizie, pe care ne-o asumam. Noi toti avem a ne reprosa foarte multe lucruri. Cu toate ca se stia din 2008 (!) de aceasta intentie de a candida, nu s-a facut nimic in domeniul culturii, cultura nu a avut o finantare corespunzatoare, nu a existat o linie de credit destinata culturii.

Apoi, este vorba si de atitudine, efectiv nu s-a vrut, proiectul nu a fost sustinut de toti factorii, nici presa nu a acordat atentia la care ne asteptam. Spuneti ca a fost vointa politica (decizia de a inscrie Bacaul in aceasta competitie – s.n.), insa vointa politica se traduce in bani, in mobilizare, in investitii.

In toti acesti ani nu s-a facut nimic, ce mai puteam face noi in doua-trei luni? Oamenii care sunt revoltati acum, nemultumiti de acest esec, tocmai ei nu au intreprins nimic. Toate celelalte orase care au concurat s-au pregatit, au investit, au pregatit echipe de management cultural, au mobilizat forte. Daca se vrea sa se arunce vina doar pe Sigartau, sunt liberi sa o faca! Sigur ca a fost un risc, insa ni l-am asumat, am vrut sa facem ceva, sa iesim din mediocritate. In final, vreau sa va spun ca eu nu-l vad ca pe un esec, este un alt punct de pornire, ca pe un inceput al unei noi strategii in domeniul culturii.”

În 2021 vor fi trei capitale – una dintre Serbia sau Muntenegru, una din Grecia si una din România.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

  1. Nu stiu de ce ne cramponam de “Bacau capittala.culturala “cand noi avem in staful “cultural” o duduie care nu vede praporii negri care invaluie teatrul ?

  2. Si uite asa, liberalii si Stavarache au pierdut primaria! Nu mai crede nimeni ca incapabilii astia brat la brat cu directoarea, vor mai ajunge sa fie votati vreodata!

  3. stati asa sa o vedeti pe asta. citat de pe stirileprotv.ro. “Bacaul s-a prezentat cu un dosar aparte: plin de greseli de tipar, gramaticale ( “cautam desemnarea ca capitala”) si de exprimare: “sau cultura elitelor, care nu prea a existat si este mai mult decat modesta astazi si a carei existenta, prin urmare, este infuzata cu o lipsa evidenta de evidenta”. Chiar ca ne-am facut de tot rasul. are dreptate Alex V. cine isi asuma raspunderea pentru asa ceva?

  4. Trebuie sa fii cel putin naiv, sa crezi ca Bacaul in stadiul actual ar fi fost ales capitala culturală. Da, sa fi fost o competiție pt: lașitate, indiferența, hoție din partea clasei politice din Bacău; cat si a turmei care l-au ales pe acest maimutoi atâtea mandate, atunci am fi castigat detasat. Dar va rog ca la alegerile viitoare, sa mergem si sa il alegem tot pe acest neica-nimeni.

  5. Graba nu scuza greselile gramaticale, de exprimare conținute in dosar. Ne-am făcut de ras. Suntem un oraș care moare câte puțin (din păcate). Dacă nu vom înțelege ca trebuie sa ne implicam cu toții, sa învățam sa cerem dar si sa dam (in sensul implicării personale) viitorul nu suna bine!

LĂSAȚI UN MESAJ