19 aprilie 2024
Top StoryPlinul de benzina, si în rate

Plinul de benzina, si în rate

Cea mai mare retea de benzinarii din tara, apartinând companiei OMV Petrom, va vinde carburantii si in rate.

Masura, anuntata printr-un newsletter trimis clientilor, intervine in urma scaderii drastice a vânzarilor la pompa, chiar si in perioada verii, când, in mod normal, ar fi trebuit sa se inregistreze un vârf al afacerilor cu carburanti.

De altfel, problemele benzinarilor de la OMW Petrom, si nu numai, s-au accentuat mai ales dupa introducerea suprataxei de 7 centi pe litru, de la 1 aprilie.



Cert este ca facilitatea nou-introdusa este valabila pâna in data de 20 septembrie si se va realiza in parteneriat cu Credit Europe Bank, prin Card Avantaj si Banca Transilvania, prin Card Star Forte. Astfel, plata plinului de benzina se va face în doua rate fara dobânda.

Statul ia jumatate din vânzarile benzinarilor

Reamintim ca, la inceputul verii, companiile petroliere din tara, inclusiv OMW Petrom, ingrijorate de scaderea drastica a afacerilor, au demarat o serie de promotii pe timpul weekend-urilor prin care incearca sa revitalizeze cumva vânzarile, in cadere libera, din aceasta vara. Benzinarii sustin ca preturile au crescut în ultimii ani din cauza taxelor si a impozitelor care intra în componenta pretului final.

Bunaoara, numai modificarea modului de calcul al accizei, in baza cursului de schimb valutar al euro, a dus la scumpirea carburantilor cu 9 bani pe litru. In plus, introducerea accizei de 7 eurocenti/litru, la 1 aprilie, a mai ridicat preturile cu alti 41 de bani. Din pacate, mai mult de jumatate din pretul unui litru de benzina se varsa la bugetul statului.

Mai retinem ca motorina din România este printre cele mai scumpe din Uniunea Europeana (1,412 euro pe litru), pret mai mare chiar si fata de tari cu puteri de cumparare mult superioare (Germania, Belgia, Austria, Franta sau Luxemburg). La fel, si benzina (1,402 euro pe litru) care este mai scumpa decât cea din Austria sau Polonia, motiv pentru care multi români isi fac plinul la masina in statele vecine. Si asta cu toate ca, la aderarea la UE, România se angajase sa majoreze accizele la carburanti la nivelul mediu din UE.

Potrivit companiei OMV Petrom, profitul net a scazut cu 22% în primul semestru, iar vânzarile s-au diminuat cu 7%. Volumul vânzarilor din marketing a scazut cu 7%, iar vânzarile cu amanuntul s-au diminuat cu 4%, în principal din cauza cresterii taxelor la carburanti in România si a intensificarii concurentei de pe piata. In plus, la sfârsitul primului semestru, OMV Petrom avea 782 de benzinarii, toate plasate in frachiza, cu 10 mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri