19 aprilie 2024
Top StoryPlătiți să tacă!

Plătiți să tacă!

Consilierii județeni sunt aleși de către cetățeni pentru a le reprezenta interesele în forul în care se iau decizii. Pentru a gândi, a depune și aproba inițiative care rezolvă problemele comunității.

Ei trebuie să citească proiectele supuse dezbaterii, să le înțeleagă, să se documenteze când nu le înțeleg, să participe la ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean (CJ) Bacău, la ședințele în plen și să fie activi în comunitate. Și să dea raportul cetățenilor, o dată pe an.

Despre cât de bine cunosc și înțeleg proiectele vom vorbi altădată. Să ne reamintim, deocamdată, ce au făcut, anul trecut, în ședințe. Din partea Opoziției, cei mai activi au fost liberalii Petrică Mihăilă și Cezar Olteanu, primul mai mult pe chestiuni de principiu care vizau teme locale sau naționale, iar al doilea, pe probleme legate de proiecte supuse dezbaterii.



Între altele, liberalul Cezar Olteanu a solicitat în mod repetat ca anexele hotărârilor să fie mai cuprinzătoare și mai clare, mai ales în cazul celor care modificau hotărâri din trecut. Cei doi sunt urmați de Liviu Miroșeanu și Costică Marcu, PNL. Aleșii PSRo s-au remarcat prin discreție.

Discreți au fost și social-democrații, ale căror opinii au fost exprimate doar prin vocea liderilor. Excepții sunt Ana Marchiș și Vasile Cautiș, care au intervenit la proiectele sociale sau culturale, și Angela Bogea, cu lămuriri la problemele de natură juridică. Așadar, majoritatea membrilor CJ Bacău tac. Unii nu au voie să vorbească, alții nu vor, fiind preocupați să consulte facebook-ul sau să-și murmure la ureche confidențe.

Doar două rapoarte pentru 2018

Dacă mulți dintre aleși nu sunt activi în ședințe, poate fac mai multă treabă în teren, veți spune. Putem afla asta din raportul pe care fiecare trebuie să-l depună la sfârșit de an, respectând astfel principiul transparenței.

Din păcate, din 37 de membri, câți are CJ Bacău, puțini au chef să scrie despre ce au făcut în 12 luni pentru indemnizația încasată și pentru încrederea primită de la cetățeni. Prin urmare, îi vom prezenta pe ceilalți, care au respectat legislația. Pare surprinzător că, deși suntem deja în martie 2019, doar Ana Marchiș și Carmen Dima apar cu rapoarte pentru 2018.

Trecem la următoarea categorie: aleși care și-au prezentat activitatea măcar o dată în intervalul 2008-2017. E vorba despre Toma Bandea (PSD) – șase rapoarte, Gh. Belceanu (PSD) – șase rapoarte, Dumitru Brăneanu (PSD) – patru rapoarte, Vasile Cautiș (PSD) – șapte rapoarte, Carmen Dima (PSD) – cinci rapoarte, Vasile Humulescu (ALDE) – trei rapoarte și Cezar Olteanu (PNL) – trei rapoarte.

După cum se poate observa, dintre aleșii ALDE aflați în funcție doar Vasile Humulescu și-a făcut publică activitatea de consilier, iar de la PNL, doar Cezar Olteanu. Din partea grupului PSRo, niciun raport. PSD are 10 aleși care figurează cu zero rapoarte. De altfel, din 37 de consilieri, unul singur și-a prezentat activitatea în mod transparent în toți anii din toate mandatele. E vorba despre Ana Marchiș, PSD, cu 11 rapoarte publicate pe site-ul CJ Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri