Cea mai mare parte dintre instalatiile Carom nu mai sunt astazi in picioare

Zvonurile si articolele publicate in presa referitoare la preluarea platformei industriale Carom Onesti de catre „noii actionari ai Rafo”, investitorii din Republica Moldova in frunte cu Vitalie Ceban, nu se confirma. Platforma industriala, atât cât a mai raas din ea dupa dezafectarea majoritatii instalatiilor, fusese scoasa la licitatie de ZRP Insolvency SPRL Bucuresti, lichidatorul judiciar al proprietarului Carom, compania Energy Bio Chemicals Bucuresti (aflata in faiment), pentru 11,5 milioane de euro (exclusiv TVA). Numai garantia de participare la licitatie era de 1,15 milioane de euro.

Bunurile vizate la licitatie erau terenul fostului combinat de cauciuc sintetic onestean, constructiile care au mai ramas in picioare, mijloacele fixe, stocurile de materii prime si produse etc. „Am avut trei anunturi de licitatie publicate – ne-a declarat Lidia Ivaschescu, specialist in marketing la firma lichidatoare, ZRP Insolvency SPRL -, dar nu s-a materializat nimic. Probabil va urma un nou anunt de licitatie”.

De societatea Carom a fost interesat si Grupul Societatile Comerciale Române, patronat de Stefan Vuza, care prin societatea Chimcomplex Borzesti a efectuat un audit cu privire la bunurile pe care le mai are fostul combinat de cauciuc sintetic. Chimcomplex este singura uzina de pe Platforma Industriala Borzesti care mai functioneaza, rafinaria fiind in stare de conservare, iar Carom aproape in totalitate demolat.

PUBLICITATE

Alte zvonuri din piata, dar inca neconfirmate, spun ca de Carom ar fi interesati tot proprietarii de la Rafo, insa nu se spune care dintre ei, pentru ca de aproape o luna rafinaria are alt actionar majoritar, compania Result-4-You, din Belgia, in locul firmei Andres Capital a lui Vitalie Ceban, din Republica Moldova.

Carom a fost singurul producator de cauciuc sintetic din România, dar fabrica si alte multe produse adiacente sau complementare. Combinatul a fost privatizat in iunie 2003, când fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului a vândut 51% din actiuni societatii Tender din Timisoara, pentru 5,5 milioane de euro. Un an mai târziu, Tender a predat printr-un contract de novatie combinatul companiei Balkan Petroleum, firma controlată de Marian Iancu si care detinea si Rafo. In 2005, Balkan Petroleum a preluat efectiv 75% din Carom. Dar, in 2008 Carom a fost vânduta companiei austriece Energy Bio Chemicals, pentru aproximativ 17,5 milioane de euro.

Din anul 2007, insa, Carom se afla in „dizolvare cu lichidare (inceputa lichidarea)” – conform datelor de la ANAF, iar in anul 2015 nu mai figura cu nici un salariat, iar cifra de afaceri era zero. Pe „lista rusinii” (lista datornicilor la bugetul consolidat al statului) publicata de Fisc figureaza (la 30 iunie 2016) cu datorii la bugetul de stat de aproape 945 de milioane de lei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ